https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Sprostitev omejitvenih režimov že s prihodnjim torkom

7.4.2020  

Predsednik vlade Janez Janša je dal izjavo o stanju v državi v času epidemije bolezni COVID-19 in o postopnem aktiviranju gospodarskih panog.

Omejitveni ukrepi se bodo lahko ob predhodni izpolnitvi nekaterih pogojev začeli sproščati že s prihodnjim torkom

Janša je dejal, da se krivulja širjenja virusa se ne vzpenja več strmo, je bolj vodoravna, vendar še ne pada. "Skrbijo točkasti pojavi okužb po celi Sloveniji. To pomenim, da brez nadzora gibanja pozitivnih ter dodatnega testiranja njihovih stikov, sedanjih omejitev gibanja ni mogoče skrčiti zgolj na nekaj območij.

Omejitev gibanja na matično občino in upoštevanje tega ukrepa sta zato pretekli teden bistveno zmanjšali možnost novih okužb in izbruha novih žarišč. Res hvala vsem za upoštevanje in razumevanje."

Razveseljuje je dejstvo, da do slej nismo imeli večjega izbruha v industriji. 

"Vse pozitivne izkušnje omogočajo ministrstvu za zdravje in vladi proučevanje in načrtovanje nekaterih sprostitev omejitvenih režimov. In ti se bodo lahko ob predhodni izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev mogoče začeli uveljavljati že od prihodnjega torka naprej," je dejal Janša.

"Med drugim preučujemo možnost ponovnega postopnega zagona vseh tistih dejavnosti proizvodnje, dela storitev, trgovine in prometa, ki jih je mogoče opravljati ob upoštevanju zadostne medsebojne razdalje, ob razkuževanju rok in uporabi zaščitnih mask. Prav tako bo mogoče ob pogoju dodatnega umirjanja epidemije, razširjenemu testiranju na kritičnih točkah, kot so domovi za ostarele, in boljšemu nadzoru okužb, sčasoma sprostiti nekatere omejitve gibanja."

"Prav tako bo mogoče ob pogoju dodatnega umirjanja epidemije, razširjenemu testiranju na kritičnih točkah, kot so domovi za ostarele, in boljšemu nadzoru okužb, sčasoma sprostiti nekatere omejitve gibanja. Ob tem se moramo zavedati neizpodbitnega dejstva, da je alternativa ohlapnega nadzora nad virom okužbe lahko zgolj drastično omejevanje stikov vseh. Ali obratno. Bolj natančno smo sposobni odkrivati, omejevati in nadzorovati vire okužb, manj omejitev je potrebnih za 99 odstotkov vseh ostalih. Zato prosim: ne pozivajmo v isti sapi, na sprostitev omejevalnih ukrepov za vse ob hkratnem nasprotovanju celo predlogu, za prostovoljni nadzor virov okužbe. 

Poskušajmo razumeti tudi dejstvo, da nekaterih ukrepov ne moremo sproščati tako hitro kot države, ki so na epidemijo odreagirale dneve ali celo tedne pred nami, poleg tega pa so bile nanjo za razliko od nas tudi institucionalno pripravljene. Slovenska vlad je skupaj z mnogimi strokovnjaki različnih profilov garala noč in dan, da bi prvi paket ukrepov za blaženje posledic epidemije pravočasno vložila v zakonodajni postopek. Da bi se vsa nujna izplačila najbolj obremenjenim in ostalim upravičenim lahko izplačala že ob rednih izplačilih v začetku aprila.

Za vsa ta izplačila smo pravočasno priskrbeli dovolj denarja. Imeli smo zagotovila pristojnih za zakonodajno proceduro in podpis, da bo zakon ob vnaprejšnji odpovedi pravici do veta s strani Državnega sveta lahko uveljavljen že naslednji dan po objavi. Kasneje so si nekateri ob poplavi nasprotujočih si pravnih mnenj premislili, zato danes, ker zakon še ne velja, žal prihaja do nepotrebnih zamud. Vendar vam zagotavljam, da zakon bo uveljavljen in izplačila bodo, prav tako poplačila za nazaj. 

Državni zbor je danes zelo odgovorno sprejel tudi dva zelo pomembna akta. S spremembo poslovnika si je omogočil delo na daljavo, s spremembo zakona o referenduma pa odpravil nejasnosti pri hitri uveljavitvi kriznih zakonov. S tem se odpira realna možnost, da drugi protikorona paket, ki ga pripravljamo, uveljavimo še pred koncem tega meseca.

Epidemijo imamo v Sloveniji razglašeno od 13. marca letos. Mimogrede, Litva, ki je bistveno dlje od žarišča v Italiji, jo je razglasila že 28. februarja. Morda tega niste vedeli, ker se o tem v Sloveniji ni poročalo. Tiste, ki so pravočasno zahtevali ukrepe, se je obtoževalo, da sejejo paniko. Vendar žal to neodgovorno, pravzaprav kriminalno dejanje spregleda in celo razširjenja nevarnosti ni bilo omejeno samo na Slovenijo. S koncertov in nogometnih spektaklov v Italiji in Španiji se je virus razširil po celi Evropi in na desettisoče ljudi je in še bo umrlo zaradi tega. Nekateri koncerti in nogometne tekme zaradi pohlepa po denarju niso bili odpovedani niti po tem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) z veliko zamudo razglasila pandemijo" je povedal Janša.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.04.2020 ob 19:17 gost

      KATASTROFA JE TA NESPOSOBNA VLADA.SRAMOTA,SRAMOTA ODSTOP TAKOJ, DA NEBO PREPOZNO.

      25 27 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2020 ob 19:47 topla voda gost

        To je govor šole Kumrovca tak so včasi meli govore na CKZK brez repa glave ne razmiš nič .

        19 14 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2020 ob 21:32 čondraš gost

        katastrofalne so tvoje provokacije in razdiralnost ki jo seješ tukaj, res je da si plačanec ,ampak vse ima svojo mejo. Vlada je odlično zajezila širjenje okužb, lahko rečemo da smo v svetovnem merilu med TOP državami. Belgija ima denimo glede na število prebivalstva, 10-krat več smrtnih žrtev od nas. V Franciji imajo določene ure rekreacije, v Grčiji stavkajo ker nimajo zdravstveniki zaščitne opreme, v SRbiji policijska ura, v Italiji stroga karantena, v Španiji razpad sistema, v VB Johnson na intenzivni, v Švici, ki bi naj bila vzgled vsem, razpad sistema. Nam odlično kaže in samo razdiralni spletni plačanec lahko nenehno pljuva po ljdeh ki se trudijo zanas, konec koncev tudi del opozicije.

        19 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.04.2020 ob 10:24 gost

        Čondraš, zopet lažeš. Johnson je že pred pandemijo bil močno bolan, a so to prikrivali. Tvoje številke so lažnive. Zakaj nisi omenil Švedske, Belorusije, Češke, Singapura, ..........?

        6 6 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.04.2020 ob 19:21 Gost gost

      Ti si bolan!!!!!

      6 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.04.2020 ob 19:36 gost

      Enostavno Vas ne razumem g.Jansa,zavrtite si posnetke svojih govor

      15 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.04.2020 ob 19:49 gost

      Glede omejitev gibanja, bi pa bilo v večjih mestnih občinah kjer je največja masa ljudi, smiselno omejiti gibanje na posamezne dele občine (ker nima smisla in tudi pravično ni, da se v velikem mestu lahko gibljejo na nekaj 100 kvadratnih km-npr. Ljubljana, drugje pa na manj kot 10 kvadratnih km.)

      20 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.04.2020 ob 20:22 Pišta gost

      O dobri Bog , oča naš , pazi in čuvaj to vlado , samo levakov in komedijantov nikoli več ,,še posebej pa pazi našega voditelja Janeza.

      9 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.04.2020 ob 20:26 Ruky gost

      Treba omejevati gibanje kajti ljudje se še naprej družijo in idejo z obrazi v usta katastrofa brez druženja ne rejo biti trbe strogi režim da premagamo to korono pa samega sebe ka smo sposonmi ampak eni ljudje so groza sploh jim ni mar se ne zavedajo da širijo naprej virus in ne upoštevajo pravil trba jih kaznovati z globami

      7 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.04.2020 ob 20:28 Pišta gost

      Df ,ajde kaži " molim " .

      1 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.04.2020 ob 20:30 Pišta gost

      DF , ajde kaži ":molim " .

      1 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2020 ob 21:03 Lendavski nadvojvoda gost

        Pišta,ko bo te histerije konec,stopi do psihiča,ta "molim"govoriš meni,nisem jaz DF.

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.04.2020 ob 20:50 Ruky gost

      Nemrejo se sprijazniti ka de konec direndaj nebo več kak je bilo ziher in to smo sami krivi fousarija. Ljubosumnost tekmovalnost arogatnost.... Pa še in še ljudje so malo zasnovali Avstrijo pa so se zapufali z lisingami kredita mi pa se ven mečejo na koncu pa jih vidiš na csd prosijo pomoč katastrofa

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      07.04.2020 ob 20:54 Ruky gost

      Preveč je krona enim v glavo stopala ampak fora ka do to korono zvibli z glave ko de gospodarska ekonomska prehrambena finančna kriza pa do po tv opat jamrali

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      07.04.2020 ob 21:05 Lendavski nadvojvoda gost

      Mica,nej zaman ka si Mica.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      07.04.2020 ob 21:13 Legenda gost

      Dragi Slovenci pa mi smo pametni ludje se malo pa spet bo nam lepo.lep pozdrav...

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      07.04.2020 ob 21:16 Legenda gost

      Brez panike Dragi Slovenci vse kmalu bo po starem.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      07.04.2020 ob 21:25 gost

      Kje so zdaj tisti PAMETNI levaki.Švedska Finska- - Skandinavcinič ne paničarijo in nimajo nobenih ukrepov.KAJ PA SEDAJ .Vse jim uhaja iz nadzora.Že so zaprosili SLO za pomoč naj jim pošljemo nadpovprečno pametne levuharje da jim pomagajo.Vlada pa jim odgovarja ne rabite levuharje samo pameten ŠAREC bo zadosti da pogrnete na celi fronti.

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      07.04.2020 ob 21:37 Ruky gost

      Hehe po starem nikoli nebo ker stigma bo pa v žepki de se poznalo lederfabrika ubija Slovence covid 19 pa samovsecneze

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      07.04.2020 ob 21:41 Ruky gost

      Stigmatizacija....... Treba se hujše ukrepe ker so eni samovsecnezi in resno ne jemljejo ukrepe

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2020 ob 22:14 Lendavski nadvojvoda gost

        Ruky,pa ti veš kaj je stigmatizacija,Adolf, Mussolini,Orban,Janša....SDS,Nova TV,Demokracija ...

        5 5 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      07.04.2020 ob 21:45 čondraš gost

      DF nije više međimurac, nego je Šveđanin.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      07.04.2020 ob 22:19 Lendavski nadvojvoda gost

      Čundraš,nikši si nej,težak,Idi na nekši tečaj za pijsanje,gratalu de ti,zdaj pa tak malu vküper spraviš, srmaščina,se vijdi ka su ti knjige nej šle.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      07.04.2020 ob 22:24 Ruky gost

      Stroge karantene. Ker eni se ne zavedajo nevarnosti treba policajske ure ne pa da vsak cundras si jemlje pravico v epidemij ni clov. Pravic tu so zakoni in cleni

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      07.04.2020 ob 22:45 AJAJAJAJAJAJAJAJAJ gost

      Pričakujem komentar VAŠEGA VODJE JANŠE na gostovanje v oddaji na 24URZVEČER. Če je vse to res kar pravi Češko, potem res ne vem kako naprej z to VAŠO VLADO. Se pravi fa vlada OMOGOČA VOJNO DOBIČKARSTVO. SRAMOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2020 ob 23:06 Lendavski nadvojvoda gost

        Ajajaj...pa tak dele,kaj misliš,da počne bratec Rajkec ta čas, zlato je zdaj,anarhija vladna ,pa brat Ivan za zaledje poslov.Itali imajo imena za njih,kaj pa naša,slovenska mafijaška vlada....? Mogoče kontrabant,eh preblago,lopovčuk,eh nikak,dajmo jim ime ,recimo ....Predlogi,prosim.

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      08.04.2020 ob 9:21 gost

      Naš vodja JANŠA je ZAKON..Vsi vaši levuharji mu ne segajo do kolen ali še natančneje da gležnjev.Samo naj ne omenjam zadnjih 4 DEZERTERJEV leve politične opcije-sami NESPOSOBNEŽI. Vsi ki so v bolnicah in vsi okuženi bi zdaj bili POKOJNI če vlada nebi pravočano ukrepala ali pa če hočete ,če bi bi še na oblasti NESPOSOBEN DEZERTER ŠAREC:

      5 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      08.04.2020 ob 10:34 gost

      Zopet so mo vsi drugi krivi, da ni izpolnih svojih zaletavih in blebetavih obljub, ki jih je sam dal ljudem. On in njegova vlada imata vse v svojih rokah. Naj ne daje ljudem lažnih obljub, ki jih potem ne more izpolniti. Ne more in ne more on iz svoje kože. Za vse, kar on zajebe, so mu vedno drugi krivi, nikoli on sam.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      08.04.2020 ob 10:52 gost pet gost

      Kda vidin toga manipulanta, pa še kaj, ki se ima zdaj za predsednika vlade mi slabo pride. Takoj vgasnem televizijo, nemren gledati te face. Že tresti lejt se vlači na plolitični sceni, to je rekord v sveti, zato, ka ga podpira beda. Vi, ka ga mate tak radi, pa ga samo dale mejte, dosta je napravo za Prekmurje, nej ka, vi to znate ? Pa zna ,ge je Prekmurje, e takše nucamo.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      08.04.2020 ob 12:35 gost

      Povej kaj je KUČAN napravo za PREKMURJE.Tisto je en manipulant čeprav je NAŽALOST Prekmurec.Od hudobije niti zrasti ni mogel tak je pokvarjeni.Prekleti pritlikavec.Beda si ti in še kakšna.Povej mi enega Levuharja ki bi vse to v tej situaciji peljal tako USPEŠNO.Samo enega povej.Sicer pa je Prekmurje že od nekdaj primitivno rdeče , skorumpirano, pokvarjeno ,pokvarjeno komunistično,zdaj pa STRAH da se bo ukinilo marsikaj kar vam RDEČUHARJEM ne pripada.Treba je narediti red ,rdeče pa nabrsati v rit .

      4 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.04.2020 ob 12:41 gost

        Tvoj komentar je dokaz, da imaš nepopolno osnovno šolo. Jebi ga, tudi takšni morate živeti.

        7 4 Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      08.04.2020 ob 17:23 gost pet gost

      Gost ob 11 35. Odseli se iz Prekmurja, takše budale tu ne nucamo. Samo kama boš šol, v Sloveniji te nedo nigi meli, Nej v Avstriji, edino vogri do te mogoče veseli, pa še tan nej vsi. Ge si li gor raso, v kakši vukojebini zabiti.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      09.04.2020 ob 15:52 gost

      Madona vas nekatere boli RESNICA

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      09.04.2020 ob 18:43 gost

      RESNICA JE, DA JANŠA SAMO OBLJUBLJA IN ZADOLŽI SLOVENIJO, DA BI DOBIL VOLITVE---------------VOLIJO GA IDIOTI.SLOVENIJA JE ZADOLŽIL ŽE ZA 5,5 MILIJARDI.TO BODO VRAČALI ŠE PRAPRA VNUKI.SRAMOTA DRŽAVE SLOVENIJE POMENI SDS. SRAMOTA DRAVE SLOVENIJE.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      09.04.2020 ob 19:20 gost lili gost

      Pa ka je na ton portali je skoz enih pet totalnih idiotov, ki nimajo nič drugega za povedat kak so vsi rdeči.Totalna teleta.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.