https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Ob prihajajočih praznikih predstavniki verskih skupnosti pozivajo k praznovanju doma

8.4.2020  

Vladni govorec Jelko Kacin je danes dopoldan na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 gostil predstavnike raznih veroizpovedi v Sloveniji.

Vernike so nagovorili Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, škof evangeličanske cerkve Augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji Leon Novak, Peran Boškovič v imenu Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji (SPC), Mufti islamske skupnosti v Sloveniji dr. Nedžad Grabus, poslanico glavnega rabina za Sloveniji Ariela Haddada pa je prebral predsednik judovske skupnosti za Slovenijo Boris Čerin-Levi.

Uvodoma je spregovoril Kacin, ki je dejal, da je je stanje v Sloveniji spodbudno. Ukrepi se izvajajo uspešno, pred nami pa je ključna faza. Jasnejša slika bo po velikonočnih praznikih, je dodal.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je na začetku dejal, da so v slovenski katoliški cerkvi ob pandemiji koronavirusu sprejeli težke in zgodovinske odločitve. Popolnoma so namreč omejili versko delovanje.

»Obisk cerkva in obredov je za naše vernike še posebej v postnem času velikonočnih praznikov izrednega pomena, a prav verski obredi so lahko kraj hitrega širjenja okužb s katastrofalnimi posledicami,« je poudaril in izpostavil, da verske obrede pogosteje obiskujejo starejši, ki so prav tisti, ki so v epidemiji še posebej izpostavljeni.

Poudaril je, da bodo slovenske cerkve na največji krščanski praznik zaprte in pozval vernike, da naj ostanejo doma. »Vse vernike vabim, da spremljajo svete maše in blagoslove po televiziji, radiu in spletu. Svojim otrokom in vnukom razložite pomen velikonočnih praznikov,« je dejal.

Škof evangeličanske cerkve Leon Novak je spomnil, da dokler ni zdravila, »živimo v nenehni nevarnosti in smo izpostavljeni okužbi«. Zato je vernike pozval naj še naprej vztrajajo in upoštevajo napotke vlade in inštitucij. »Praznujmo velikonočne praznike doma, brez obiskov, v ozkem družinskem krogu, brez izletov,« je poudaril. Tudi on je spodbudil vernike naj spremljajo bogoslužja prek televizije, radia in spleta in ostanejo doma. Še več pa najdete tukaj.

V imenu Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji (SPC) je spregovoril paroh Peran Boškovič. Kot je dejal, v teh dneh odkrivamo kako ranljivi smo ljudje in kako nemočni in majhni smo, ko smo sami. Kako potrebujemo drug drugega. »Ta planetarna bolezen nam je pokazala grenko resnico o nas, da med nami ni ljubezni, ni ljubezni med narodi,« je opozoril.

»Dragi verniki, zdaj smo na izpitu vere in človeškosti. Pokažimo svojcem doma, da so nam pomembnejši od najbolj sončnega dneva ob reki, da se jih bolj veselimo kot sončnega dne," je med drugim pozval paroh Boškovič.

Svoj nagovor pa je sklenil z željo: »Naj vsi domovi postanejo cerkve, v katerih molite in ljubite. Naredite tako, da bo letošnja velika noč še posebej slovesna in napolnjena z molitvijo. To bo enakovredno vašim molitvenim obiskom svoje cerkve, če bomo spoštovali božjo voljo in nasvete zdravstvenih delavcev, lahko upamo, da bo ta nadloga hitro minila in da bomo lahko nadoknadili vse izgubljeno.«

V tem času pa praznujejo tudi pripadniki judovske in muslimanske veroizpovedi. Muslimani obeležujejo praznik noč sodbe. Kmalu se bo začel tudi mesec posta ramazan. Mufti islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus je izrazil upanje, da bodo konec maja že lahko molili v novi džamiji. »Veselili smo se razmazana in molitve v novi džamiji, ki smo jo dolgo čakali. Na žalost je tudi ta objekt zaprt. Upoštevali bomo vsa navodila vlade in zdravstvenih strokovnjakov,« je dejal.

Judje pa praznujejo pesah. Kot je povedal predsednik judovske skupnosti za Slovenijo Boris Čerin-Levi gre za praznik svobode. »Imamo privilegij, da živimo v Sloveniji - svobodni in demokratični državi,« je poudari Čerin-Levi. »To je vrednota, ki jo lahko delimo vsi, ne glede na vero, izvor, kulturo ali jezik,« je še poudaril.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.