https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Kljub pozivu k nakupu slovenske hrane, le ta večinoma iz rizičnih držav

9.4.2020  

Ker Slovenija v trenutnem obdobju pridela premalo oziroma skoraj nič pomembnih količin zelenjave in druge hrane, je to primorana uvažati. Večina zelenjave k nam pride iz Italije in Španije, kjer ima epidemija koronavirusa največje razsežnosti v Evropi. Strokovnjaki sicer poudarjajo, da ni dokazov, da bi se koronavirus prenašal preko hrane. Kljub temu ministrstvo poziva k nakupu domače hrane in samooskrbi, predlagana pa je bila tudi omejitev transporta iz rizičnih držav. 


"Predlagamo, da se omeji transport sveže zelenjave in sadja iz rizičnih držav, saj gre za povečano tveganje zaradi transporta, ki lahko predstavlja vektor prenosa kužnine v gospodinjstva, " so dejali na Ministrstvu za kmetijstvo, ki obenem poziva prebivalstvo k nakupu domače hrane.

Od začetnih pozivov od odvračanja od čezmernega nakupovanja so se ti premaknili k pozivom, naj kopujemo hrano od slovenskih pridelovalcev in kmetov. Ministrica Aleksandra Pivec je že večkrat poudarila, naj kupujemo domače, predlagala je tudi omejitev transporta sveže zelenjave in sadja iz rizičnih držav, kljub temu, da Evropska agencija za varnost hrane, ni našla dokazov za prenos novega koronavirusa preko hrane.

K temu je pritrdil tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki v zakonu za blažitev posledic covida-19 predvideva, da bodo morali javni zavodi naročati najmanj polovico vseh živil iz Slovenije. 

Medtem ko so na eni strani pozivi k nakupu slovenskih proizvodov, so na trgovskih policah še vedno velike količine uvežene zelenjave in sadja. V Sloveniji v trenutnem obdobju ni pomembnih količin zelenjave, pri tem pa skrbi dejstvo, da bi preskrba z zelenjavo presahnila, če bi ukinili njeno dobavo iz Italije in Španije.

Pri dobavi zelenjave, smo namreč močno odvisni od naše zahodne sosede. Po podatkih Dela se iz Italije uvozi 93 % vse pakirane zelenjave, 92 % špinače, 87 % zelene, 83 % glavnate solate in 77 % druge solate. Iz Italije uvozimo tudi ves radič, 65 % jajčevcev, 65 % fižola, 63 % svežega grozdja, 61 % kivija, 57 % cvetače in brokolija ter 55 % klementin in 50 % buč. Pri škrobu smo kar 96 % odvisni od Italije, pri rižu 88 %, pri dobavi kave pa 54 %.

Večji trgovci ob tem poudarjajo, da njihovi dostavljavci in dobavitelji, kakor tudi sami upoštevajo stroge varnostne ukrepe, in visoke higienske standarde.

"Italija je naš tretji največji uvozni trg, iz nje prihajata dve tretjini najbolj prodajanih artiklov pri nas, naša odvisnost od nje pa je odsev tega, da nekatere hrane, zlasti sezonskih zelenjadnic in sadja, sami ne moremo ali ne znamo pridelati. Italija pa ni le velika proizvajalka sadja in zelenjave, temveč prek tamkajšnjih borz veletržnic poteka tudi logistika teh proizvodov iz drugih regij", je za Delo dejal agrarni ekonomist Aleš Kuhar. 

NIZJ sicer poudarja, da trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2 prenašala preko živil. Po njihovih priporočilih, je rokovanje in uživanje zadostno toplotno obdelanih živil varno, tudi podatkov o tveganju pri rokovanju/uživanju toplotno neobdelanih živil ni. Glede na podatke o preživetju drugih koronavirusov na površinah med transportom sklepajo, da je tveganje majhno. Pri rokovanju z živili sicer svetujejo splošne higienske ukrepe.

Ob tem poudarjajo, da koronavirusi za preživetje potrebujejo živega gostitelja (žival ali človeka) in, da v hrani ne morejo uspevati, kljub temu pa priporočajo redno in pravilno umivanje rok ter varno pripravo in shranjevanje hrane. Priporoča se, da se živila, ki jih zaužijemo surova (sadje in zelenjavo), temeljito opere. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.04.2020 ob 7:14 77 gost

      Duma njivo napraviti v gredi pa vse posejati in posaditi pa maš svoje.

      18 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2020 ob 9:27 gost

        ....... NJIVO NAPRAVITI V GREDI ......? KMET PA PREBERI KAJ NAPIŠEŠ. TO LAHKO TI NA VASI NAPRAVIŠ. TISTI V MESTIH TEGA NE MOREJO.

        24 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.04.2020 ob 7:59 gost

      KUPUJTE SLOVENSKO KI JE 3X DRAŽJE, S PLAČAMI, KI SO PA 3X MANJŠE - JEBEŠ TAKO POLITIKO.

      63 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.04.2020 ob 23:05 Elvedina gost

        Ampak..res. Jaz sem.za to da kupujemo domace, samo ceno so abnormalne... Vseeno si kaksno stvar priustimo....

        11 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.04.2020 ob 8:19 gost

      Ni šans, da bi kupoval domače veliko dražje in škropljeno do amena. Niti v sanjah.

      39 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2020 ob 8:46 Tomi 5 gost

        Ravno to me moti, ko vidim koliko raznih škropiv naši kmetje zvozijo na polja:( Za moje pojme krepko PREVEČ!!! Torej edino kar nam je prihranjeno, je transport blaga. da je blago bolljše kvaliete pa močno dvomim.

        40 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2020 ob 8:54 gost

        Gost 8.15 - Ti pa se le toloži, da v tujini manj škropijo pa veselo kupuj tujo blago, med njimi tudi tisto, ki raste na podganjih iztrebkih.

        18 19 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2020 ob 9:21 gost

        8:54 ..... jaz bom za svoj denar kupoval tisto kar bom sam hotel. Nobena vlada, noben minister, noben kmet mi ne bo zapovedoval kaj naj kupim. Vidim pa kaj naši kmetje delajo z gnojenjem in škropljenjem. Še po tisto škropivo, ki je pri nas prepovedano, hodijo na Madžarsko oz. so hodili, ker zdaj ne morejo. Ne mi rožic kazati tam kjer je beton.

        35 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2020 ob 9:24 Ne laži gost

        Gost kak si naiven, ka mijsliš ka je uvoženonej škropleno še 5 x bole kak našo. Našoga je itak malo.

        14 14 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2020 ob 9:32 gost

        Ne laži, kaj ti res misliš, da je slovenski kmet bolj pameten od avstrijskega, nemškega, nizozemskega, danskega, .....? NI, JE PA VELIKO BOLJ POŽREŠEN.

        32 8 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.04.2020 ob 8:38 Komunist še vedno gost

      Komentatorji kak ste pametni. Bog ne daj da bi sosed ali kdor koli domači kaj prodal. Potem hodimo k frizerju, v gostilne, mehaniku, kino... tudi v tujino. In kaj boste potem vi delali.

      10 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.04.2020 ob 8:48 Lendavski nadvojvoda gost

      Ne bat,nič uvoza z zahoda,Pivčeva je pred časom izjavila,da vse ,prav vse od zelenjave in sadja dobimo od Orbana,Madžarske,ona že ve,to,da ne ve s katere strani se prime motika,to pa je že akademsko vprašanje.

      22 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.04.2020 ob 8:51 Lendavski nadvojvoda gost

      Še to,tudi škropiva pri nas prepovedana ,se na veliko vozijo iz Madžarske,da imamo nato zdravo integrirano pridelavo.

      30 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.04.2020 ob 9:15 Gringo gost

      Zakaj ste izbrisali lust paradajz., ker so komentarji renicni? Pocivalsek bi se naj brigal za izgubljene maske, ne pa da se sopiri po Prekmurju.Paradajz in orhideje ne resijo slovenskega gospodarstva, niti ne blagovnih rezerv. Paradajz zzgnije, orhidej ne bomo jedli. Sedaj se vidi delovanje princa teme JJ. V prve vrste vedno postavi ljudi iz drugih strank, tako da ne bo spet nic kriv. Ovce kot Pocivlsek, Pivceva ,,Kacin pa to sprejmejo. Kje vam je dostojanstvo?

      32 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2020 ob 9:50 gost

        Padadižnika LUŠT ne bi jedel, če bi ga delili zastonj. Ni šans, da bi podpiral tajkuna, ki bogati zaradi državnih sredstev in na račun delavk in delavcev, ki mu v neustreznih delovnih pogojih delajo za mizerijo. Od vročine poleti nekateri skup padajo in zbolevajo. Dol s takimi. Ne rabimo jih.

        36 6 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.04.2020 ob 10:17 gost

      Ko bo slovensko sadje in zelenjava cenejše bom kupoval .Nekaj časa nazaj je v intersparu bil slovenski česen 1 kg 5,99 € droben za nič španski pa debeli 1 kg 3,99 € .

      32 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.04.2020 ob 10:20 Lendavski nadvojvoda gost

      Gost,tak je,v LUŠT-u nehumane razmere,čisto izkoriščanje človeka,psihično in fizično,vsak tega ne zdrži.Španski paradižnik enkrat cenejši,plače tam verjetno ne.Slika se Počivalšek tam v kravatlini,naj oddela eno izmeno,pa Borut naj gre tja malo delat,pa za kakšno blagajno,povem,sploh ni pomemben,če zboli,brez njega zmoremo,upam,da ima dovolj WC papirja,da bo še naprej sral.

      23 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.04.2020 ob 10:33 Ne laži gost

      Zgornji gost se vijdi ka nemaš pojma, pijtaj malo kak se v Avstrijio paradajz goji, da notri prijdeš mijsliš ka je snejg spadno tak je šprickani. Tou j esamo eden primer, naivci mijslite ka je uvoženo sranje najboukše, samo ka je nej domače. Ge ne pravin ka je domače najboukše, eno je eno je pa nej. Cejno itak si glejdamo tou je pa dejstvo.

      17 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2020 ob 10:50 gost

        Poglej malo bolj točno naše kmete ( no, zdaj zaradi virusa nemreš ) kako špricajo vse mogoče, tudi s tistimi škropivi, ki so pri nas prepovedana, pa jih na madžarskem kupujejo. Pa kje vse gojijo eko pridelke in kako. Pa jebemti malo gledaj okoli sebe, ne samo na pamet SLOVENSKO JE NAJBOLJŠE. Ti povem, da ni. Pa je veliko, veliko dražje. Daj, povej, zakaj je slovensko dražje od španskega, nizozemskega, danskega, nemškega s prevoznimi stroški vred. Namenoma kupujem tuje, zdaj se pa pojej. NIHČE MI NE MORE DOLOČITI, DA BOM KUPOVAL SAMO SLOVENSKO, KI JE DRAŽJE IN MANJ KAKOVOSTNO. AMEN.

        23 9 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.04.2020 ob 11:12 Ne laži gost

      Pa ka si nepismeni, ge san napijso ka je slovensko najboukše, napijso san ka je slovensko eno boukše eno pa nej tou je pa velka razlika. Ka se tijče škropljenja pa je tak kak san napijso, si škropijo ka ti pamet stane, ka mijsliš zakoj j ekupljena zelelnjava tak lejpa, zatou ka je škroplena. Pa valjda boš kupuvo tan ge tebi paše, samo nej hvaliti ka je eno pa drugo boukše se je isto škropleno sranje. Najboukše je domače kero si sakši san pridela, tou pa itak si nemajo možnost.

      20 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.04.2020 ob 9:23 Povhl gost

        Pomoje si ti nepismen. Se je treba hudičevo potrudit, da razumeš to tvojo pisavo/govorico. Piši slovensko, ne pa to dudlščino, pa te bo mogoče kdo razumel.

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      09.04.2020 ob 11:47 Gost 3 gost

      Kak je sploh lahko kaj ekološko pri današnjem zakuzenem zraku, kdo se verjame v pravljice o tem? Tudi, če si sam na vrtu kaj pridelas, ne more biti ekološko, ker je ozračje zasvinjano. Ne verjamem v no beno ekologijo. Pri muri v rade ih je nekdo ki se morda tolče po prsih od varstva okolja, pripeljal celo pikico salonitk, pa kaj? Nihče ni komu nič, pa se je rešil krame In ni odpeljal tja, kjer se to sprejema.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      09.04.2020 ob 12:10 Ne laži gost

      Ekološkoga nega nindri, zemla se 50 lejt škropij, te se pa malo ne škropij pa j ekološko. Haloooooooo?

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      09.04.2020 ob 12:56 Xy gost

      Ekološko je samo še na papirju za lahkoverne, papir prenese vse, kupiš pač kaj ponujajo. Če si pa lahko sam pridelas, pa je le malo slajše nai mizi in pri duši. Ekologije ni!!!

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      09.04.2020 ob 13:06 Renchy gost

      Najboljše je doma ustvarjena oz. pridelana zelenjava, pa še to ni garancije, da je čisto eko. Ali pa pridelana od kmetov in lokalnih pridelovalcev, to je dejstvo. Škropi se pa vsepovsod, ker se hoče od pridelkov več in več, kar pa po mojem mnenju ni ok..to potrošništvo nas bo oprostite izrazu "pogubilo". V trgovinah pa ponavadi niti ne veš kako je bilo vse to pridelano. Včasih so bolj kot ne samo kmetovali in so nekako z lastnimi pridelki preživeli, bili so tudi brez elektrike, sedaj smo pa že malo preveč razvajeni. S tem pa uničujemo naravo. Ne moreš dobiti več kar narava lahko da, ni logike.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2020 ob 13:16 Xy gost

        Res je. Potrošništvo nas tepe in razvajenosti. Včasih ni bilo mesa na mizi vsak dan, matere so kupovale le sol, sibice in cuker. Ostalo je zraslo doma. Danes prideš v trgovino in si ves zmešan, kaj naj zdaj kupiš. Joj prodajalcu, če slučajno ni tistega"kar bi jaz zelel". Enkrat se nekaj ustavi, tudi na grd način, žal.

        13 1 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      09.04.2020 ob 13:43 77 gost

      Narod ne zna v današnjih časih preživeti,kaj ti denar če pa ne poznaš rastlin,sedaj je virus in ljudje ne znajo preživeti kaj,če bi pa bila vojna ma spocrka 90%ljudi in to so taki ki jim je bilo vse dano (bogataši).

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      09.04.2020 ob 13:56 miki gost

      2

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      12.04.2020 ob 2:27 kast gost

      ne ne ne skj hvala prekmürcem za lepo, prelepo zveneče zapise. prekmurca ne razumem, kadar govori. to ni narečje. to je svoj jezik, vendar sem prav vse razumel, kar so zapisali. zelo je blagozvočno.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      12.04.2020 ob 9:25 Burek gost

      Slovenci bi se svojo mat prodal, nateguni nic ne kupim slovenskega.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      15.04.2020 ob 8:15 gost

      Če komu kaj ni jasno naj vpraša Lendavskega Vogra on se itak v vse razume .Ni teme katero ne obvlada .Pametnjakovič nad pametnjakoviči.Čudo od otroka - čudo od človeka-če je.Z eno besedo MEGA EINSTEN.ULTRA VSEVED.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      21.04.2020 ob 22:32 ponosen kmet gost

      https://www.youtube.com/watch?v=RliY3nfRfC0 haha, asfaltni, tau gete, idioti faušni.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.