https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Danes se končuje 40-dnevni post in začenja velikonočno tridnevje

09.04.2020 ob 8:53  

Za kristjane po vsem svetu se danes zvečer končuje 40-dnevni post in začenja velikonočno tridnevje, ki bo vrhunec doseglo v nedeljo na veliko noč.

Na veliki četrtek dopoldne običajno potekajo krizmene maše, na katerih duhovniki obnovijo duhovniške zaobljube, škofje pa na njih posvetijo oljčno olje v sveto krizmo, ki jo nato čez leto uporabljajo za krste in birmo. Danes krizmenih maš zaradi epidemije ni in so prestavljene na čas, ko bo epidemija koronavirusa končana.

Foto: Wikipedia 

Pri večernih mašah na veliki četrtek se kristjani spominjajo Jezusove zadnje večerje z apostoli. Pri tem obnovijo obred, ko je Jezus svojim učencem umil noge. Letos bodo po navodilih, ki so jih izdali slovenski škofje, duhovniki večerno mašo obhajali ob 18. uri v zaprtih cerkvah brez fizične navzočnosti vernikov. Umivanje nog bodo opustili. Verniki pa bodo lahko maši med drugim prisluhnili na Radiu Ognjišče. Ob 18. uri jo bo vodil murskosoboški škof Peter Štumpf.

Papež Frančišek bo večerno mašo vodil v baziliki svetega Petra brez navzočnosti vernikov, odpovedali so tudi tradicionalno umivanje nog.

Pri evangeličanih, ki veliko noč praznujejo na isti dan kot katoličani, na veliki četrtek ne pripravljajo bogoslužij, saj evharistijo razumejo bolj na simbolni ravni. Pravoslavni verniki pa bodo letos veliko noč zaradi uporabe drugačnega koledarja praznovali 19. aprila, poroča sta.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.04.2020 ob 21:57 gost

      Jutri je Veliki petek, kar pomeni, da je strogi post, le od kje vam podatek, da se danes post konča?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.