https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Delavnica o naravni gradnji in bivanju z lesom v sklopu projekta CaSCo

02.09.2019 ob 11:26  

Razvojna agencija Sinergija je organizirala na sejmu AGRA, dne 26. avgusta 2019 delavnico na temo Naravna gradnja in bivanje z lesom v sklopu projekta CaSCo.


Projekt Casco je dal priložnost, da ozaveščanje o naravni gradnji, predvsem pa ozaveščanje o lokalnem lesu ponese med širšo javnost. Delavnico so se udeležili predavatelji z vseh strok.

Najprej je podal pomembne informacije o gospodarjenju z gozdovi  direktor Štefan Kovač iz območne enote za gozdove v Murski Soboti. V nadaljevanju še podal, da raba lesa (obseg in vrste lesa) ni odvisna od obsega gozdne proizvodnje temveč od povpraševanja na trgu (modni trendi, energetska kriza).

Predavanje je nadaljeval Stojan Habjanič o trajnostnih gradbenih materialih in katere surovine so prisotne na regionalni ravni. Sem spadajo  les, lan, bombaž, slama, lesna volna, trstika, konoplja, konopljin pezdir,  lesni oblanci,.... Dobro pripravljen les pomeni ugodno udobje v stavbi, tako za stavbno pohištvo kot za notranje pohištvo.

Arhitektka dr. Andreja Benko je povedala, da les postaja čedalje bolj upoštevan v predelavi,  kot v gradbeništvu in arhitekturi, med oblikovalci in projektanti, kot proizvajalci in gradbeniki. Kot okolju prijazen gradbeni material ponovno dobiva svoje mesto tudi med naročniki. Z razvojem sodobnih načinov vgradnje lesa v arhitekturo so se razvijali tudi novi detajli, ki so praviloma trajnejši, če so vgrajeni v sodobne objekte. A ob prenovah in sanacijah starejših objektov, večinsko že pod spomeniškim varstvom, je potrebno ob projektiranju uporabljati znanje preteklih graditeljev, ki so zveze izvajali na podlagi takrat dosegljivih materialov, znanja in seveda možnosti izvedbe. Tako pri izvajalcih, kot tudi pri projektantih.

Ob koncu so slušatelji pridobili še praktične prikaze podjetja LUMAR, kateri se je uveljavil kot ustvarjalec trendov in je tehnološko vodilni slovenski proizvajalec skoraj nič-energijskih montažnih objektov.

Med dobrimi primeri je bil predstavljen tudi EXPANO, kateri v podjetju predstavlja ključni mejnik. Namreč prednosti lesene gradnje so vnaprej postavljeni stroški gradnje in kratek čas montaže, ki omogoča hitro predajo objekta v uporabo.  Energetska učinkovitost minimizira stroške ogrevanja in obratovanja v fazi uporabe.

 

Ob koncu predavanja se je izvedla kratka diskusija, kjer so zbrani udeleženci ugotovili, da je potrebno spodbujati trajnostne projekte, ki so naravnani s temeljnimi smernicami: uporaba regionalnega lesa, energetska učinkovitost projektirane stavbe, stroškovno in strokovno učinkovita gradnja, vzpodbujanje tudi do 100 % lesnih oz. naravnih stavbnih sistemov in vzpodbujanje krožnega gospodarstva.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.