https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Gantar: Izogibanje tesnejših osebnih stikov bo ostala stalnica dlje časa

15.4.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so sodelovali minister za zdravje Tomaž Gantar, član svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Miroslav Petrovec ter vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma povedal, da Slovenija pripravlja načrt za izhod iz krize. Spremljajo ukrepe in stanje v drugih držav in tudi predloge, ki jih pripravlja Evropska komisija. Ta bo danes obravnavala smernice za pripravo izhodnih strategij držav članic.

Številke kažejo, da na ravni EU epidemija še ni dosegla vrhunec, je povedal. V EU je razprava usmerjena v preplet različnih ukrepov, osredotočenosti na celovite strategije testiranja in nadzora (sledenje stikov), ukrepe skupnosti (fizično distanciranje), krepitev zdravstvenih sistemov in obveščanje javnosti in zdravstvene skupnosti.

Večji izziv je predstavljalo skupno blaženje socialno-ekonomskih posledic krize, a tudi ta razprava se po sprejemu 500 milijard evrov težkega svežnja nadaljuje, je dejal Kacin. Evropska unija je včeraj sprostila 2,7 milijarde evrov velik instrument za neposredno pomoč zdravstvenemu sektorju, ki vključuje tudi sredstva za nabavo zaščitne opreme, ki bodo na voljo državam članicam je še dodal.

Danes se bodo prek videokonference sestali evropski ministri za zdravje, ki bodo med drugim govorili tudi o pristopih sproščanja ukrepov. Kot je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar bodo možnosti sproščanja ukrepov prediskutirali tudi s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO).

Poudaril je, da bo ne glede na sproščanje ukrepov, izogibanje tesnejših osebnih stikov ostala stalnica dlje časa. Trenutno razmišljajo o razširitvi nabora zdravstvenih storitev. Od 11. aprila so ponovno začeli z načrtovanimi pregledi, od specialističnih pregledov na sekundarnem nivoju do operacij in posegov.

Težava so predvsem daljše čakalne dobe, saj ne želijo onemogočati zdravljenja vsem, ki ga potrebujejo, saj lahko določene lažje bolezni na daljši rok postanejo nujna in težko ozdravljiva stanja. »Iz terena smo izvedeli, da so bolniki predolgo čakali z obiskom zaradi strahu pred okužbo. Logično je torej, da smo med prvimi ukrepi sproščanja sprostili ta del zdravniških storitev,« je izpostavil.

Izpostavil je še, da bo sproščanje ukrepov zelo postopno, saj bomo posledice lahko zaznavali šele po dveh do treh tednih, po preteku inkubacijske dobe. Zato je postopnost sproščanja na mestu, je zaključil.

V odgovoru na novinarsko vprašanje pa je Gantar obrazložil še odločitev vlade glede uporabe rokavic. Povedal je, da so opažali, da je prihajalo do napačne le teh. »Nekdo, ki jih nosi, ne sme kar vsega prijemati, hkrati so jih ponovno uporabljali, kar je povečalo tveganje za okužbo,« je pojasnil.

Član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje in imunolog Miroslav Petrovec pa je predstavil raziskavo s katero bi določili dejansko stanje okuženih s covid-19 v Sloveniji. Glede na to, da je ukrepe mogoče sprejemati samo na podlagi verodostojnih podatkov, so vladi predlagali, da bi te pridobili s testiranjem reprezentativnega vzorca prebivalcev Slovenije. Več o tem sledi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.04.2020 ob 11:56 Devito gost

      Kar antena naprej edino pravilno drugače bomo celo poletje v izolaciji trba zdaj ukrepati

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.04.2020 ob 13:08 gost

      Če ta dva odpisana politika ne moreta več jebati, bi rada še tistim, ki to delamo, to preprečila. Marš nesnaga odslužena.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.04.2020 ob 13:29 gost

      Kje je zdaj cerkveni poslanec Jožef Horvat? Kako glasen je bil v opoziciji kako bodo oni zdravstvo in celo državo zrihtali v Švico, ko bodo na oblasti. Zdaj pa ne bev ne mev od njega. Verjetno kje v kleti leži ves posran od strahu.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.04.2020 ob 15:23 gost

      Zdaj bom pa napisal za vsakega od teh dveh dokazani resnici. Naj ljudje vedo s kom imamo opravka. GANTAR je nekoč že bil minister za zdravstvo. Sam je odstopil z izjavo, da zaradi pritiskov raznih lobijev ne more delati. Kako bo delal zdaj? Misli, da je te lobije veter odnesel ali kako? Ali bo pa delal za njih? KACIN je ogromno lagal in zavajal ljudi med " 10 dnevno vojno ". Pijan je s službenim vozilom povzročil prometno nesrečo in ni odgovarjal za svoje sramotno dejanje. Jaz takim ljudem enostavno ne morem verjeti.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.04.2020 ob 18:42 gost gost

      Ta vlada je sramota in jo je treba čim prej ukiniti. Škoda vse drugo pisati, ker že vse vemo. Toliko škode državi in ljudem, kot jo je storila ta vlada v tem zelo kratkem času je ni storila nobena do slej, razen, ko je bila ta politična opcija na oblasti. Spomnimo se sankcij, Zujfa, ukinjanja praznikov , zamrznjenih plač za delavce, za funkcionarje ne, ne zaposlovanju itd. Čim prej volitve. Potem pa te stranke na smetišče zgodovine.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.