https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Cigler Kralj: 90 odstotkov domov za starejše v Sloveniji nima potrjene okužbe s covid-19

16.4.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so dopoldne sodelovali minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, mag. Rajko Vajd, specialist družinske medicine in koordinator za COVID-19 za DSO v ljubljanski regiji ter vladni govorec Jelko Kacin. 

Uvodoma je vladni govorec Jelko Kacin povedal, da je Slovenija začela s sproščanjem ukrepov in opozoril, d ob tem moramo biti zelo previdni. Če bi želeli preveč prehitro, bi se lahko širjenje virusa spet pospešilo, in ponovno bi bili primorani, da stopimo mučen korak ali dva nazaj po poti, ki smo jo tako težko prehodili, je dejal.

Opozoril pa je, da sproščanje omejevalnih ukrepov nikakor ne sme sovpadati s sproščanjem naše odgovornosti, našega ravnanja. Sproščanje ukrepov mora spremljati še boljša pozornost vseh nas, da ravnamo zaščitno. Virus širimo tudi, ko nimamo simptomov - ravnajmo torej tako, kot če bi bili okuženi, je zaključil.

Sproščanje ukrepov v Sloveniji, ki jih je vlada sprejela na včerajšnji dopisni seji je v nadaljevanju predstavil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Vlada je včeraj izdala novi odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih. V soboto ob polnoči se tako sprošča gibanje med občinami za vse, ki želijo kaj postoriti na svoji nepremični (vikend, njiva, sadovnjak,...) v drugi občini. Pred potjo pa bodo morali izpolniti izjavo.

Na njej boste zapisali ime in priimek, kam potujete in napisali namen potovanja in koliko dni se nameravate zadrževati na drugi lokaciji. Ob prehodu v drugo občino še vedno ni dovoljen dostop do trgovin in drugih izjem, ki so dovoljene v občini bivanja, saj ne želimo mešati populacije, da ne povzročamo novih žarišč novega koronavirusa, je pojasnil Hojs.

Sproščeno je tudi izvajanje nekaterih športnih aktivnosti (balinanje, golf, tenis) posameznikov v svoji občini. Gre za športne dejavnosti, kjer ni tesnih stikov med posamezniki, saj je potrebno še vedno upoštevati varno razdaljo.

O stanju v domovih za starejše občane pa je spregovoril minister za delo Janez Cigler Kralj, ki je na začetku opomnil, da 90 od 102 domov v Sloveniji nima potrjene okužbe.

V domovih, kjer se je virus pojavil, spremljajo razmere, začeli so z rednimi tedenskimi videokonferencami predstavnikov DSO-jev in predstavnikov ministrstev za zdravje, delo. V domovih se morajo držati navodil, ki jih je pripravila zdravstvena stroka, zagotovljeno jim je zdravstveno svetovanje, opreme trenutno ne primanjkuje, je dejal in dodal da jim zagotavljajo tudi dodatne zdravstvene kadre.

Še več o stanju v domovih je povedal tudi koordinator za covid-19 za DSO v ljubljanski regiji Rajko Vajd, ki je povedal, da imamo v Sloveniji 102 domov za starejše občane, ki delujejo na 114 lokacijah, v njih pa je nastanjeno okoli 20.000 naših državljanov. Poudaril je, da se v zadnjih letih povečuje število starejših in kroničnih bolnikov in s tem je tudi rizična skupina večja.

Med drugim je izpostavil tudi, da so smrtnost uspeli zajeziti zaradi upoštevanja ukrepov in navodil domskega osebja ter da epidemijo na skoraj vseh lokacijah obvladujejo.

Ob zaključku pa je opozoril še, da: »Število umrlih, ki ni večje od umrljivosti v obdobjih sezonskih okužb dihal in gripe v preteklih letih, daje lažen občutek manjše nevarnosti virusa, a je potrebno povedati, da se je smrtnost uspela obdržati na tej ravni zaradi predpisanih ukrepov.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.04.2020 ob 12:29 pa smo tam gost

      torej imamo nekaj domov, ki jih je pač presenetila gripa in VLdi, ki sama ugotavlja svoje laži, ki jih širijo služabniki princa teme JJ, mora biti sojeno. Posebej lažnivcu, Kacinu, Beovički, Hojsu, Toninu, Počivalški In oni madam desusa. Polovica bi jih tudi morala dobiti kazen ali zapor, saj je kršila vladni odlok, SEVEDA ČE JE TA BIL USTAVEN. Če pa ni bil, pa z njimi pred sodišče oziroma takoj za zapahe, kajti potem nam nebi bilo treba vlagati tožb zoper vlado - državo. Amen.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.04.2020 ob 12:56 gost

      Nakladal in lagal v tri dni. Dejstvo je, da je v vseh domovih premalo ustreznega ( ne od včeraj temveč že leta in leta ) kadra, ni inšpekcijskih pregledov in kontrol ali pa ti pridejo samo do direktorja domov in se pregled konča, stanovalci domov nimajo primerne in pravočasne zdravstvene in druge oskrbe - sploh v zadnjem mesecu dni, zakon o dolgotrajni oskrbi starostnikov in normativi za delo v teh domovih se pišejo že 20 let, a ga nobena vlada, noben parlament noče napisati in sprejeti, ......................... Po medijih pa ti ministri, politiki, direktorji in drugi lažejo kako je vse oh in ah - vse idealno. V resnici pa čisto drugače. In tem vsemogočnim " bogovom " sorodniki stanovalcev teh domov ne moremo ničesar dopovedati, niti nas ne poslušajo.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.