https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Okužena stanovalka iz soboškega doma starejših ostaja v UKC Maribor

17.4.2020  

Potem ko so v soboški enoti doma starejših Rakičan izrazili nasprotovanje vrnitvi stanovalke z okužbo z novim koronavirusom v njihov dom, so se v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor vendarle odločili, da bo pacientka zaenkrat ostala pri njih, ob tem pa pozivajo k ustreznim rešitvam za takšne primere.


"Domovi starejših občanov v Sloveniji imajo upravičen občutek, da smo jih kot celotna družba pustili na cedilu. Nekateri so prava žarišča izbruha koronavirusov," je v današnjem sporočilu za javnost izpostavil direktor UKC Maribor Vojko Flis.

Bolnica iz soboške enote doma starejših Rakičan, pri kateri so v soboto potrdili okužbo z novim koronavirusom in je trenutno v UKC Maribor, po njegovih besedah ne potrebuje medicinske oskrbe in ne kaže nobenih znakov bolezni.

"Ne potrebuje nobenega posebnega zdravniškega zdravljenja in bi jo lahko odpustili. A se upravičeno zastavlja vprašanje, kam bi jo odpustili. Odpustili bi jo v dom starejših občanov, ki v tem trenutku ni žarišče. Tako smo sprejeli odločitev, da bomo gospo zaenkrat zadržali v ustanovi, dokler se ne najde razumna rešitev," je še pojasnil.

Možnih rešitev je po njegovih ocenah več. "Ena izmed njih je seveda tudi ta, da počakamo, da ni več kužna. Res pa je, da je UKC Maribor že od izbruha epidemije v Sloveniji vztrajal, da se okužene nadzorujejo Tako da bi bila ena od možnih rešitev tudi ta, da bi našli kraj, kjer bi lahko tisti, ki so okuženi in niso bolni, počakali, da bolezen izzveni," je še povedal Flis.

"Zaenkrat ne želimo s tem, da bi pacientko odpustili v dom ostarelih v Murski Soboti, povzročiti novega žarišča. Dokler se ne najde rešitev, s katero bomo vsi zadovoljni, bo ostala v kliničnem centru," je dodal.

Sprva so soboškemu domu starejših sporočili, da bodo omenjeno bolnico v prihodnjih dneh pripeljali nazaj v Mursko Soboto, a so se tam temu uprli. Kot je v četrtek v sporočilu za javnost zapisal direktor doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj, so proti vrnitvi, ker menijo, da bi s tem povzročili dodatno potencialno žarišče za širjenje okužbe s covidom-19.

"Ker v enoti nimamo nobenih potrjenih dodatnih okužb, bi bilo popolnoma nesmiselno tako osebo vračati v dom, še posebno ob dejstvu, da so bolnišnice prazne in je v njih nameščenih samo okoli 100 oseb s covidom-19," je izpostavil Hoblaj, po njegovem prepričanju pa ni razloga, da takih oseb ne bi zadržali v bolnicah do takrat, ko bodo na testiranju negativni.

V soboški enoti doma so sicer potrdili le eno okužbo, novih ni ne pri stanovalcih enote ne pri zaposlenih, v Murski Soboti pa je danes na zahtevo Hoblaja v zvezi z zapletom potekal sestanek s predstavniki pristojnih ministrstev in drugih pristojnih.

Kot je povedal Zoran Hoblaj po samem sestanku, bo nastalo situacijo preučila pristojna komisija Ministrstva za zdravje ter ob tem poskušala najti izjeme od veljavnih pravil obravnave pacientov, ter take izjeme tudi opredeliti za vse podobne primere na nivoju celotne države.

*Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.04.2020 ob 13:16 kokos gost

      direktor se ni dal, naj ščiti svoje zdrave oSkrbovance.

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.04.2020 ob 14:40 Zvonko gost

      Edina razumna odločitev! Če bi se v vseh domovih ob prvih okuženih odločali tako, danes ne bi slišali za Šmarje pri Jelšah, Metliko, Ljutomer... In imeli bi nekaj deset mrtvih manj, tako kot Hrvati, ki okuzene iz domov takoj selijo v bolnice. Navkljub slabšem zdravstvenemu sistemu, so samo zato tri krat boljši kot mi. Upam, da bo naša trenutna oblast končno spregledala in spremenila odnos do najbolj občutljive populacije. Še pred dvema mesecema so jih bila polna usta skrbi za upokojence in starostnike, sedaj pa jim tudi zdravljenja v bolnišnicah ne omogočijo. Minister Gantar, gospa Belovic, minister Cigler Kralj, dovolj je sprenevedanja!

      10 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.04.2020 ob 16:01 gost

      Dobil je Hoblaj svojih pet minut. A s tem se za zaposlene in oskrbovance v soboških domovih ni nič spremenilo na bolje.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.04.2020 ob 17:25 čarni gost

      Se že dva dni sprašujem: če ni nihče od zaposlenih ali oskrbovancev doma ni okužen, kje in kako se je potem ženska okužila?

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.04.2020 ob 8:47 Joužek gost

      Tou je najležej. Domovi bi mogli biti na tou pripravleni pa je naš očitno nej. Tak se ne dela. V bolnici te z glavnoga vö skopajo, te pa moreš mesto za drüjge napraviti.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.04.2020 ob 9:23 Hehehe gost

      Malo čudno ka drugi nihče nej okuženi, glede na to ka so delalo brez osnovne zasčite.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.04.2020 ob 9:30 Lendavski nadvojvoda gost

      Še enkrat,direktorji domov,to je sanjska služba,kaj delajo celi mili čas?NIČ.Vse postorijo njih ljudje tam zaposleni,sestre,,negovalke,čistilke ,kuharji,prevozniki starih,socialne,psihičke,občasno župnik....Za kaj sploh dobijo pejneze,se razmi jaku dobre.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.04.2020 ob 13:31 Sram me je ... gost

      Ker Hoblajevi zaščitniki na tem portalu brišete negativne kritike, ponovno prilagam komentar: Hoblaj, zanima me, če bi lastno mater tudi izgnal od doma? Za to gospo je to edini (prekleto preplačani) dom in dolžan si za njo skrbeti v dobrem in slabem. Z malo truda, bi se dalo urediti, da bi bila izlorana in ne bi predstavljala nobene nevarnosti za okužbo. Iz njenega edinega doma, si jo vrgel na cesto kot garjavega psa. Sram te bodi!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.