https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Ptujska bolnišnica bo kljub nasprotovanju sprejela 40 obolelih iz ljutomerskega doma starejših

21.4.2020  

Splošno bolnišnico na Ptuju nameravajo preoblikovati v kliniko za sprejem in zdravljenje bolnikov, okuženih s koronavirusom. Vodstvo bolnišnice in zaposleni se ne strinjajo z ukrepom ministrstva za zdravje, a jim ne preostane drugega, saj bi v nasprotnem primeru ptujsko bolnišnico zaprli.  

Ptujska bolnišnica naj bi že danes sprejela prve paciente okužene s covid-19 iz Doma starejših občanov Ljutomer. Direktorica bolnišnice Anica Užmah je dejala, da so bili v petek postavljeni pred dejstvo, da bo njihova bolnišnica postala covid bolnišnica. Zadeva je bila včeraj potrjena na ministrstvu.

 V ljutomerskem domu je bilo do danes potrjenih 110 okužb in to pri 82 stanovalcih, 22 zaposlenih v ljutomerskem domu starejših in 7 zunanjih zaposlenih. Nekaj stanovalcev in osebja je sicer že ozdravelo.

Ogorčena županja nad ravnanjem pristojnih 

Oglasila se je tudi županja Mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek, ki je na Facebooku zapisala, da kot županja in  lokalna skupnost o namerah ni bila obveščena niti s strani ministrstva niti s strani vodstva SB Ptuj. "Seznanjeni ni bil niti regijski štab CZ. O nameri namestitve obolelih v ptujsko bolnišnico torej nismo bili obveščeni - šele po tem ko smo sami pričeli z iskanjem informacij, so nam v vodstvu ptujske bolnišnice potrdili, da se bo to tudi zgodilo."

"2) Po informacijah je vodstvo bolnišnice skupaj z ministrstvom sprejelo to odločitev iz danes na jutri, brez da bi se lahko vnaprej pripravili in to izpeljali brez dodatnih tveganj.

3) Na Ptuju smo naredili vse da smo popolnoma zajezili virus in da nimamo niti enega pozitivnega primera. ZADNJI pozitivni bris v Covid ambulanti na Ptuju 26.3. Epidemija je v Sloveniji obvladana, v Podravju pa praktično odpravljena.

4) TO, DA SE LOKALNO SKUPNOSTI V TAKIH PRIMERI POPOLNOMA IZKLJUČI JE NEPOJMLJIVO. To se na tak način pač ne počne.

5) VSEM MORA BITI v interesu, da bo okolje varno in da bo mogoče poskrbeti za vse - tiste, ki prihajajo, tiste ki so trenutno v bolnišnični oskrbi in za oskrbovance doma upokojencev, ki so v neposredni bližini. Tega pa čez noč, po mojem trdnem prepričanju, ne moremo zagotoviti, brez ustreznih priprav, zaščitne opreme in načrta ukrepov.

6) Naštejmo nekaj dejstev:
• V primeru, da bi bolniki potrebovali nujno slikovno diagnostiko, bi jih bilo potrebno prepeljati na radiološki oddelek, s čemer bi se križali z neokuženimi bolniki.
• V primeru, da bi bolniki potrebovali nujno namestitev v intenzivno enoto, tega ne bi bilo možno zagotoviti.
• V bolnišnici ni infektologa.
• SB Ptuj se sooča z velikim pomanjkanjem negovalnega kadra.

7) Navedeno nas zelo skrbi, zato menimo, da bi ta vprašanja bilo potrebno najprej nasloviti, preden pride do same izvedbe ukrepa preselitve, saj bo v nasprotnem primeru tveganje za prenos okužb veliko. Kdo bo nosil odgovornost?

8) ŠE NEKAJ DEJSTEV:
• teh 40 bolnikov je iz druge regije in po strokovnih kriterijih hospitalne obravnave sploh ne potrebujejo (so okuženi vendar so asimptomatskih).
• Alternativa je! Načrt za take primere je predvideval namestitve v HOTELIH, ne po bolnicah, še manj v drugih regijah!
• Če bi s tem reševali prenos okužbe na druge, neokužene varovance v DSO Ljutomer je NUJNO poudariti, da bi z namestitvijo bolnikov v SB Ptuj torej tvegali prenos okužbe na veliko bolj ranljive skupine ljudi, ki so hospitalizirani v SB Ptuj in se tam že aktivno zdravijo zaradi akutnih bolezni, poleg omenjenih bolnikov pa tvegamo prenos okužbe tudi na nosečnice, porodnice in novorojence, ki so prav tako hospitalizirani v bolnišnici. Tvegamo tudi okužbe na zaposlene v bolnišnici in njihove najožje družinske člane ter širšo okolico. Če pa tako tveganje ne obstaja, potem taki bolniki ne potrebujejo selitve iz DSO Ljutomer.

9) DU PTUJ JE EDEN VEČJIH DOMOV UPOKOJENCEV, v neposredni bližini SB Ptuj. Do danes smo z velikimi napori, USPELI ZAJEZITI ŠIRJENJE EPIDEMIJE in NIMAMO POTRJENEGA PROBLEMA! V neposredni bližini je vrtec, OŠ, ... Vse je treba vzeti v obzir, ko se sprejemajo odločitve.

10) MO PTUJ nimamo zadržkov sodelovati pri problematiki Covida vseeno pa menimo, da je takšne ukrepe potrebno predhodno uskladiti z vsemi deležniki, s ciljem preprečevanja tveganj, ki jih prinašajo.

Zdravstvenemu osebju POPOLNOMA ZAUPAM, potrebujejo pa prave pogoje za delo, ki jim morajo biti zagotovljeni ob nalaganju take odgovornosti."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.04.2020 ob 14:32 gost

      Soboška bolnišnica pa prazna! Hiša strahov!

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.04.2020 ob 14:44 gost

      Totega Nemca treba nagnati..vse je zajebo zaradi dvojih interesov...na sodišče z njim in v zapor

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.04.2020 ob 15:19 Carolina gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel ................................ >>>>>>­­­­­­w­­­w­­­w­­­.­­­b­­­u­­­z­­­z­­­7­­­0­­­.­­­c­­­o­­­m­­­

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.04.2020 ob 15:19 Carolina gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel ................................ >>>>>>­­­­­­w­­­w­­­w­­­.­­­b­­­u­­­z­­­z­­­7­­­0­­­.­­­c­­­o­­­m­­­

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.04.2020 ob 15:22 gost

      Hudi bolni sodijo v bolnišnico. Tu ni kaj debatirati. Bo kdo kdaj odgovarjal za to, da so bolnišnice od prevzema vlade Janeza Janše skoraj samevale ( po nekih podatkih manj kot 30 % zasedene ), hudo bolni pa so umirali v domovih starejših in doma??????????? Narcisoidni predsednik Pahor kje si bil in kje si???????? Imamo vsi slovenski državljani pravico do bolnišničnega zdravljenja ali ima to pravico samo elita??????? Predsednika za selfije ljudje ne rabimo. Sram me je, da ima Slovenija takega predsednika, tako vlado in vrh takega zdravstva.. In to v letu 2020!!!!!!

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.04.2020 ob 17:40 čondraš gost

      Ptujska bolnišnica bo kljub nasprotovanju sprejela 40 obolelih iz ljutomerskega doma starejših.....ja pa zakaj ansprotujejo če pa tega virusa ni in nihče še ni umrl zaradi njega...citat znanega patologa debelega fuknjenca, človeka ki je prestal že dve lobotomiji. Idi Debeli pomirit ptujske zdravstvene nevedneže.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.04.2020 ob 17:50 čondraš gost

      Zdaj pa zares, zakaj okužene ne spravijo v Mursko Soboto ?

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.04.2020 ob 18:15 čondraš gost

      Zdaj se znova pred vso SLovenijo lahko vidi kultura levičarjev in sovraćžnost do bolnih s strani Ptujske županje ki je nastavljenka SD stranke ! Homofobija, sovražnost do starejših bolnih, potrebnih pomoči, sebičnost itd..tipično levuharstvo.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.04.2020 ob 22:51 Ne joči peter gost

        Ptujska županja ni nikakršna nastavljenka sd, ljudje so jo izvolili! Ti pa si ena od tistih ovac,ki ne vidi pred sebe niti 2 metra. In takšnih ovac imamo v naši državi na žalost še vedno preveč! Začnite že enkrat razmišljati s svojo glavo!

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.