https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

»Trdimo, da navedbe niso resnične«

21.4.2020  

V Domu starejših občanov Ljutomer se se odzvali na ostre kritike ministra za zdravstvo Tomaža Gantarja. Kar je povedal Gantar, si lahko preberete TUKAJ. 

Odziv direktorja DSO Ljutomer mag. Tomislava Nemca na današnjo izjavo ministra za zdravje Tomaža Gantarja objavljamo v celoti:

"Takšen odziv z vaše strani je bil nekako pričakovan. Že v začetku pojava virusa v našem domu ste podali na osnovi anonimk in drugih virov oceno o stanju v našem domu, ne da bi preverili dejstva. Trdimo, da navedbe niso resnične. Nasprotno - vse predpise smo ves čas spoštovali in ukrepe najdosledneje izvajali. Prav tako v našem domu ves čas korektno sodelujemo s številnimi deležniki, ki danes delajo v našem domu.

V domu smo od vsega začetka okužbe resnično potrebovali pomoč, vendar pa smo namesto te bili s strani županje in podžupana deležni nenehnih kritik, širjenja neresnic, ki so se očitno razširile tudi do ministra. Ob tem navajam, da se štab Civilne zaščite v Ljutomeru do danes še ni sestal, sam sem večkrat dnevno kontaktiral poveljnika in prosil za pomoč. Tudi občani Ljutomera ugotavljajo, da je v tako težki situaciji risanje srčkov po družbenih omrežjih s strani županje bistveno premalo za zajezitev okužbe.

Res sem si že na začetku okužbe prizadeval, da se naše prve obolele stanovalce razseli (podobno kot sedaj v Murski Soboti). Žal takrat posluha ne občine niti države za to ni bilo. Stroki, kot se mi očita, pa nikoli nisem nasprotoval, čeprav se je takrat odločila, da okuženi stanovalci ostanejo v našem domu. Kot direktor pa sem dolžan narediti vse, da se širitev ustavi.

Drugi koncept, ki ga je zagovarjalo ministrstvo, da naj bi kljub temu da je bil izbruh nenaden in v večjem obsegu, bolnišnica izvedla le svetovanje, ni bil primeren, ker je bilo takrat naše osebje obolelo in v domu ni bilo prav veliko osebja, ki bi mu lahko kaj svetovali. Glede na razširjenost okužbe smo zahtevali ne le svetovanje, ampak aktivno vključitev bolnišnice, saj je zajezitev okužbe možna le z delom izkušenega osebja. To nam je sedaj uspelo in smo hvaležni vsem, ki so prišli pomagat. Pomisleke smo imeli tudi glede smernic, da naši bolni ostajajo v domu, za njih bi bilo potrebno bolnišnično zdravljenje in nudenje najvišje možne pomoči, razen če bi to sami odklonili.

Foto: arhiv Pomurec.com

Veseli me pa, da sedaj, ko je sicer najtežje delo opravljeno in okužba v glavnem zajezena, ministrstvo spreminja strategijo in odpira vrata bolnišnice Ptuj.

Vem, da imajo izjave ministra veliko težo, vendar pa je narobe, če za te navedbe ni dokazov, niti se zadeva ne razišče, ampak zgolj pavšalno navaja na podlagi dvomljivih poročil, ki so bila ministru podana z namenom diskreditacije mene in zaposlenih v domu. V tej situaciji so takšne ministrove izjave o zavračanju pomoči in da zaradi napak nismo uspeli zajeziti okužbe, skrajno nekorektne. Sam vem, da sem naredil vse, kar je v moji moči, potrebna je le objektivna ocena. Upam, da bo minister to zmogel, preveril dejstva in naredil zaključek. Sedaj ko je okužba zaustavljena, je pa morda res politično oportuno, da se išče krivca za okužbe z virusom, ki pa nikakor ne sme biti del zdravstva in njegovih strategij, ampak smo za to najprikladnejši direktorji socialnih zavodov.

Ob tej priložnosti pa želim poudariti, da ves čas korektno sodelujemo z ministrstvom za delo, s samim ministrom g. Cigler Kraljem, in tudi z zaposlenimi na Ministrstvom za zdravje, za kar se jim zahvaljujemo. Kljub napadom lokalne politike in pod njihovim vplivom tudi ministra Gantarja in ker vem, kaj je res in predvsem zato, ker je potrebno tudi za stanovalce DSO Ljutomer poskrbeti najbolje, kar se da, zaenkrat vztrajam in se trudim."

Odprto pismo zaposlenih v DSO Ljutomer ministru za zdravje Tomažu Gantarju:

"Spoštovani gospod minister za zdravje Tomaž Gantar,
vaš današnji nastop na Odboru za zdravstvo nas je presenetil ali povedano drugače zelo smo razočarani nad vašim nastopom, ko ste s populističnim nastopom sebe prikazali kot rešitelja, nas, ki pa smo delali v DSO Ljutomer v nemogočih razmerah in nas vi takrat niste slišali pa predstavljate, kot tiste, ki ne vemo kaj je naše delo.

Ne moremo verjeti, da prvi mož zdravstva v državi podaja zaključke na podlagi anonimk in brez preverjanja strokovnosti. Spoštovani minister, niti enkrat niste vprašali nas zaposlenih kako se počutimo, ko delamo v nemogočih razmerah. Vaša edina podpora našemu trudu je bila ta, da ste direktorjem javnih zavodov naročili, da naj ne izplačajo težko zasluženega dodatka po kolektivni pogodbi. Kako si sploh upate, kaj vas res ni sram in danes ste spet svoje populistično izvajanje izvedli v vašem znanem slogu "kruha in iger".

Čudi nas tudi, če je naše delo bilo tako napačno, da nas niste obiskali, pristojni minister nas je obiskal, se nam zahvalil za trud, od vas pa smo danes dobili plačilo. Hvala minister!

Najbolj pa nas žalosti, da se zadev lotevate čisto politično zdraharsko, saj želite zanetiti neke spore med zaposlenimi in tem zdravstvenim kadrom, ki nam je priskočil na pomoč. Spoštovani minister, zelo korektno sodelujemo in se vsem, ki so nam priskočili na pomoč iskreno zahvaljujemo, vam minister pa sporočamo, če bi nam prisluhnili prej bi bile številke obolelih v našem domu bistveno nižje.

Zaposleni v DSO Ljutomer
Pismu se pridružuje tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije DSO Ljutomer"

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.04.2020 ob 20:19 Zapislena gost

      Ma ,nemojjjj???? Vse je resnicno

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.04.2020 ob 20:27 Zaposlena gost

      Pricakovana, samoobramba, cisto nic drugega, dokaze imajo in izjave MS

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.04.2020 ob 20:32 čondraš gost

      Kaj se imaš človek za izmotavat, številke povedo vse...denimo DSO Lenndava 0 obolelih, Ljutomer več kot 100, vsaka nadaljna besede v samoobrambo je odveč, prevzami odgovornost kot se to dela v zahodni Evropi in odstopi. Ali čakaš na kazenske ovadbe zaradi uboja iz malomarnosti, za vsakega ki je umrl zaradi korone in je bil oskrbovanec DSO Ljutomer ?

      15 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.04.2020 ob 8:07 ARES gost

        Umirajo ljudje, ki so stari osemdeset in več. Vsako leto jih je desetine pa ni KORONE. Ne na pamet, več jih je umrlo za sezonsko gripo kot pa za KORONO. Imaš cirozo pa pač umreš v času pandemije.... doktor pravi KORONA IN PIKA!!!!

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.04.2020 ob 20:38 Opazovalec gost

      Laž brez kančka morale.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.04.2020 ob 20:46 Resnuca gost

      G.direktor, se spreneveda, sramota od njegovega vodstva. Zalist da ima dso takega nesposobneza, polnega ega

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.04.2020 ob 20:56 Ne laži gost

      Laže ka se kadij, tou znajo si v Ljutomeri keri so bilij priča neupoštevanji navodil. Kazenska ovadba bi mogla spadnoti nej samo zamenjava.

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.04.2020 ob 21:05 kuna gost

      Bojte se človeka s prekrižanimi prsti. Naučena gesta, ki podzavestno vliva zaupanje-zelo verjetno lažno.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.04.2020 ob 22:36 Zvonko gost

      Minister Gantar je v Nemcu našel grešnega kozla! Če bi ob izbruhu okužbe pred dobrimi tremi tedni prva dva okužena takoj premestili v bolnico, vse kontakte pa v izolacijo izven doma, bi stanje v DSO bilo bistveno drugačno, mogoče tudi brez žrtev. V Šmarju pri Jelsah nimajo težav z direktorjem DSO, sodelovanje z občino odlično, pa imajo 29 umrlih in 25 procentno smrtnost v DZO!!! Zakaj? Samo zaradi popolnoma zgrešenih ukrepov! V DZO praktično izvajajo prekuzenost 85 let stare populacije!!!!! Če bi bila velika trojka (minister Gantar, minister Cigler Kralj in ga. Beovič) odgovorna, načelna in poštena, bi takoj odstopili! Na vprašanja novinarjev na tiskovnih konferencah so se sprenevedali, da je za okuzene varovance v DZO najboljše poskrbljeno, število umrlih varovancev so do pred nekaj dnevi skrivali, češ, da podatki še niso obdelani, podatka, koliko pa jih je umrlo znotraj domov, pa še vedno niso razkrili. Že vejo zakaj! Ko je v javnosti završalo in so se začela pojavljati odprta pisma, ki razkrivajo posledice njihovih ukrepov, so začeli iskati grešne kozle. Prvi je Nemec.

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.04.2020 ob 22:46 gost

      Zvonko...za ta komentar imaš v DSO Ljutomer mesec dni malico zastonj..jutri začneš..pa ne pozabi si drek z ušes obrisati ko prilezeš iz riti glavnega krivca za to štalo ...mrš

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      21.04.2020 ob 23:35 Zvonko gost

      Gost, žalogo sem malo predaleč, da bi si privoščil malico v Ljutomeru. Direktorja Nemca ne poznam in seveda tudi rezultatov njegovega dela ne. Moj komentar ni bil namenjen njegovi obrambi, ampak iskanju razloga in krivca za nastalo situacijo. Glavni razlog in krivci so iz mojega komentarja več kot razvidni. Da ponovim se enkrat: zakaj je torej ob dobrem direktorju v Šmarju pri Jelšah še slabše? Samo zaradi popolnoma zgrešenih predpisanih ukrepov s strani trojke Gantar, Cigler in Beovic. Če hočeš še dodatni argument, poglej ukrepanje Hrvatov: ko so za 10 varovancev DSO v Splitu ob 20. uri dobili pozitivne rezultate brisov, so takoj ponoči celo nadstropje doma (50 varovancev, večino nepokretnih) preselili v bolnico!!! Zaradi taksnega ukrepanja imajo tri krat manj umrlih od nas, čeprav imajo bistveno slabši zdravstveni sistem. Pri nas so z iz selitvijo okuženih začeli razmišljati po 25 dneh!!! Kako se pri nas ukrepa z varovanci, si lahko obširneje prebereš v odprtem pismu varovancev DSO Poljčane odgovornima ministroma na spletni strani Srebrna nit. Če si iz bližine Ljutomera, ti zasluženo malico odstopam! Pa lep večer ti želim!

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.04.2020 ob 0:31 gost

        Zvonko...ne ti o Hrvatih in njihovi lažni statistiki...Nemec je vedel za virus pa ni zaprl doma...malice so se vozile še naprej...itd...delali smo tam in vemo kako je to zgledalo ...in ne nakladaj od daleč

        5 4 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      22.04.2020 ob 3:09 Ljutomercanka gost

      Sram me je, da sem zaposlena v DSO-ju. Direktor ni direktor, ni vredno besed

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      22.04.2020 ob 5:45 Čergoli gost

      Torej po izjavah Tomikana mrtvi sploh niso mrtvi...res zanimivo.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      22.04.2020 ob 5:48 Risto Kubura gost

      V bodoče se bo DSO imenoval Dom - gostitelj Karči virusa.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      22.04.2020 ob 7:47 Zvonko gost

      G. Nemec je mogoče slab direktor, mogoče ni dober človek, ampak ni pa kriv, da je v DSO čez 100 varovancev okuženih in čez 10 umrlih, ker je po prvi okužbi moral ukrepati po s strani politike predpisanih ukrepih. Skupni imenovalec poraznega corona stanja v slovenskih DZO je: zgrešeni predpisani ukrepi. Velika trojka (Gantar, Cigler, Beovič) je z ukrepi zahtevala, da lisica ostane v nabitem kurniku, kmet pa naj čuva kure! Še v petek je prišel minister Cigler z ekipo v DZO Murska Sobota, da prepriča direktorja, da iz bolnice v dom sprejme okuženo varovano! Samo odločnosti direktorja in zdravi kmečki pameti se imamo zahvaliti, da tam ne nastaja nov primer Ljutomer! Razumnemu dovolj! In razvoz malic ob ustreznih zaščitnih ukrepih (maske, nepovratna embalaža, brez sprotnega plačevanja) sploh ni sporen. Nenazadnje, nekdo mora poskrbeti za prehrano starostnikov, ki se prehranjujejo preko DZO, lahko bi pa občina ponudila drugo rešitev. Mnogi domovi po Sloveniji jo razvajajo še vedno. Da zaključim, okuzbo v DZO je zelo težko preprečiti, ključno pa je, kako se ukrepa takoj, nemudoma po odkritju. In pri nas predpisani ukrepi so popolnoma zgreseni. To žal potrjuje število okuženih in umrlih v DZO po državi.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.04.2020 ob 8:50 gost

        Zvonko...pička ti materina...trobiš svoje neumnosti...kakšna zaščita?Nič ni bilo...nič se ni upoštevalo...glavna sestra zbegans kura...Nemec pa oholi pizdun kateremu se sanjslo ni kaj pomeni epidemija virusa...posledice so danes vidne...zdaj pa ne serji in odjebi z svojim filozofiranjem smrad

        5 4 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      22.04.2020 ob 9:27 Misa gost

      Zaposleni se strinjamo 99%, da bi ze mogel odstopiti in se Andreja. Zaradi nestrokovnega vodstva je vse pobegnilo. Izjave pa smo tako dali MS.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      23.04.2020 ob 18:36 Petruska gost

      Žalostno...res žalostno...Kak direktor tak gl.sestra ...kak eden tak drugi nimata pojma ne o vodenju niti socutja z zaposlenimi kaj sele z stanovalcii vsak od njiju gleda dobesedno samo za svojo rit ter baseta svoje zepe....

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.