https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Župani mestnih občin o sproščanju ukrepov in s pozivom za izvedbo čistilne akcije

22.4.2020  

Župani mestih občin so se včeraj, 21. aprila, sestali na videokonferenčnem sestanku Skupščine Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS), kjer so razpravljali o predlogih v zvezi z drugim proti-korona zakonom, sproščanju ukrepov in o izvedbi čistilne akcije, ki bo 29. 4. 2020.

Župani predlagajo ponovno odprtje knjižnic, muzejev, galerij ...

Glede sproščanja ukrepov župani mestnih občin predlagajo ponovno odprtje knjižnic, muzejev in galerij, živalskega vrta in podobnih ustanov. Predlagajo tudi, da NIJZ pripravi smernice, ki bi gostincem omogočile, da na varen način odprejo gostinske terase.

Za obdobje do odprtja šol predlagajo obratovanje mestnega linijskega prometa po nedeljskem urniku in pod pogoji, kot jih je Vlada določila za posebni linijski prevoz delavcev na delo. V smislu podpore zagonu gospodarskih aktivnosti župani menijo, da bi morala Vlada omogočiti čimprejšnje postopno odpiranje vrtcev na način, da se omeji velikost skupin in določi prednostne kriterije za uporabo storitve predšolske vzgoje.

V vseh mestnih občinah izvedba čistilne akcije

Župani mestnih občin so se dogovorili še za izvedbo čistilne akcije. Ta bo potekala 29. 4. 2020 v vseh mestnih občinah, k sodelovanju pa vabijo občane, društva in vse ostale organizacije. Podrobnejše informacije o izvedbi v posameznem mestu bodo objavljene na spletnih straneh mestnih občin. Z dogodkom želijo mestne občine ne le obeležiti dan Zemlje, ampak tudi krepiti povezanost družbene skupnosti in zavest o skrbi za čisto okolje.

Po mnenju županov nujno, da se do upravičenosti do spodbud uvrsti tudi občinske javne zavode

Zaradi nemotenega procesa upravljanja na lokalni ravni je po mnenju županov nujno, da novi proti-korona zakon med delodajalce, ki so upravičeni do spodbud oz. pomoči, uvrsti tudi občinske javne zavode (vrtce, muzeje, knjižnice itd.) in javna podjetja, ki izvajajo gospodarske javne službe.

Župani so opozorili tudi na likvidnostna tveganja občin zaradi novih plačilnih rokov, ki veljajo za javno upravo. Predlagajo, da bi za občine veljal enotni 30-dnevni plačilni rok, tako za račune, kjer občine nastopajo kot upnik, kot tudi za plačila računov, plačanih s strani občin.

Mestne in druge občine se bodo v prihodnje soočale tudi z izpadom nekaterih izvirnih prihodkov, kot so koncesije za prirejanje posebnih iger na srečo in turistična taksa, zaradi česar bodo občinski proračuni dodatno obremenjeni.

V navedenih primerih gre namreč za namenske prihodke, katerih izpad bo porušil sorazmerje med finančnimi viri in pristojnostmi občin, saj slednjim neka naloga ni zgolj naložena (npr. vzdrževanje turistične infrastrukture), temveč je bil do sedaj zanjo zagotovljen tudi namenski vir financiranja. Zaradi teh in podobnih obremenitev občin bo nujno dodatno zadolževanje občin in finančna pomoč države.

*Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.04.2020 ob 13:29 gost

      GRIPA ODHAJA. ZAČNIMO ŽIVETI.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.04.2020 ob 16:48 župani gost

      na vašo pobudo smo medobčinsko zaprti dostope, mogli bi še vojsko postaviti na "občinske granice" občine delajo z 30% zmogljivosto, torej jih je 100 momentalno višek. In za nedelo vam princ teme dvigne povprečnino. Upam, da gospodarstvo ne bo moglo tega več financirati in bomo dočakali zaprtje potratniških ustanov.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.