https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Na Goričkem bodo izdelali 4.800 mask na uro

23.4.2020  

V Serdici na Goričkem bodo izdelovali kirurške maske. 

V Sloveniji po večini še vedno primanjkuje kirurških mask. Maska bistveno zmanjša prehajanje mikroorganizmov z uporabnika na okolico, pri čemer pa je kirurška maska trikrat bolj učinkovita kot maska, izdelana doma.

Solastnik in direktor Cana Water, ki je hkrati tudi vodni somelje, Niko Huber, je tako skupaj s partnerji ustanovil nov podjetje ME5, ki bo izdelovalo kirurške maske, ki jih v Sloveniji za zdaj še ne izdeluje nihče. 

Avtomatizirana proizvodnja

"Slovenija je dobila prvi stroj za izdelovanje kirurških mask. S tem sledimo tudi navodilom Evropske unije, da vsaka država tudi na tem področju postane samooskrbovana," nam je povedal Huber.

Čimprejšnji zagon proizvodnje

S proizvodnjo kirurških mask bodo predvidoma pričeli v roku dveh ali treh mesecev. Vse je namreč odvisno od tega, kdaj bodo prejeli Certifikat CE. Oznaka CE namreč na izdelku sporoča, da je bil izdelek razvit in proizveden v skladu z vsemi zahtevami predpisov EU, ki se nanj nanašajo. Oznaka CE tudi sporoča, da je bil dejansko izveden postopek ugotavljanja skladnosti po zahtevah vseh zadevnih direktiv EU. 

Z zagonom proizvdnje, ki bo potekala v Serdici na Goričkem, si želijo čim prej. "Proizvodnja je avtomatizirana, tako da zaenkrat nismo zaposlili nikogar. V kolikor pa bo povpraševaje, pa bomo dodatno zaposlili," je dejal Huber in dodal, da sprejemajo že prva prednaročila.

Foto: Huber

Kot je dejal Huber, bodo v eni uri izdelali 4.800 mask.

Najprimernejše kirurške maske

Stokovnjaki menijo, da se novi virus 2019-CoV širi kapljično in s kontaktom, zato je najprimernejša  kirurška maska tipa IIR, ki ne prepušča kapljic.

Ker je koronavirus velik le 0,1 mikrona in še manjši kot večina bakterij, so med testiranjem maske izpostavili izredno majhnim delcem (velikosti 0,02 mikrona). Najbolje se je na testu odrezala kirurška maska, ki je zaustavila kar 89 odstotkov delcev. Sledila ji je vrečka za sesalnik, ki je prepustila le nekaj delcev več in ustavila 86 odstotkov delcev. Kar 73 odstotkov delcev je ustavila kuhinjska krpa, tej pa so sledili majica iz mešanice bombaža (70 odstotkov).

 

    Fotogalerija