https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Gantar - Selitev oskrbovancev DSO Ljutomer zaenkrat ni potrebna

23.04.2020 ob 19:00  

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes, 23. aprila, na terenu iskal rešitve za ljutomerski dom starejših občanov. Med drugim je obiskal Dom starejših občanov Ljutomer, kjer sta z direktorjem DSO Ljutomer Tomislavom Nemcem, podala tudi izjavi za javnost.

Gantar je uvodoma povedal, da je z obiskom želel pridobiti mnenja vseh, ki sodelujejo v DSO Ljutomer, tako zdravnikov in medicinskih sester, kot tudi direktorja DSO Ljutomer. Izpostavil je, da so se razmere v domu, tudi po mnenju zdravstvenih delavcev, izboljšale in da je trenutno okuženih 44 oskrbovancev.

Izpostavil je, da bodo v domu začeli sprejemati vse ukrepe predlagane s strani strokovnjakov in da je za to dobil tudi dobil zagotovilo direktorja. Ti ukrepi so namreč osnovni pogoj, da se širjenje bolezni omeji. Ukrepi se po mnenju Gantarja že upoštevajo, saj bi se v nasprotnem primeru razmere poslabševale. Bodo pa dogajanje v domu še spremljali, odrejen je bil tudi strokovni nadzor, za katerega Gantar verjame, da bo pokazal bistveno boljše stanje, kot je bilo na samem začetku.

Gantar je ob obisku želel izvedeti tudi ali je potreba po tem, da se oskrbovance seli. Poudaril je, da bi trenutno šlo tudi brez tega, je pa potrebno v domu nekatere zadeve še urediti, kot so »temeljito čiščenje in razkuževanje prostorov, striktno ločevanje tistih, ki so okuženih in tistih, ki so zdravi, ločevanje tudi po osebju ne samo po prostorih«.

Oskrbovanci, ki so jih pred dnevi želeli preseliti v ptujsko bolnišnico tako zaenkrat ostajajo v domu. »Rešitev, ki smo jo želeli in predlagali, da bi začasno del oskrbovancev preselili je bila predvidena zato, da se vzpostavijo ustrezne razmere v samem domu,« je izpostavil in dodal, da je zadovoljen, da bo to izvedljivo brez selitve, saj je taka selitev za starejšega človeka lahko še večji stres, kot okužba, je poudaril.

Ob tem je povedal, da v primeru, da bi bilo stanovalce potrebno seliti, obstaja nekaj možnosti, svoje prostore so ponudili v Lenartu, Ormožu in tudi v Mariboru in Sevnici. Če bi bila potreba teh kapacitet, je tistih, ki bi želeli pomagati dovolj, je dejal in dodal, da bo o tem ali je selitev potrebna odločila stroka.

Glede izbire ptujske bolnišnice je dejal, da je bilo lažje izbrati nekoliko manjšo bolnišnico, ki je v tem obdobju bila manj obremenjena in bi lažje vsaj en del teh stanovalcev obravnavala. »Predvsem tudi, ker ne gre za bolnike, ki bi potrebovali neko posebno zdravstveno obravnavo zaradi covid-19, ampak zato, da bi imeli, dokler se v domu razmere ne umirijo, ustrezno oskrbo,« je še obrazložil.

Med drugim je Gantar izpostavil tudi kadrovski problem, ki se pojavlja tako tukaj, kot tudi drugje. »Dejstvo je, da samo zdravstveni delavci sosednjih ustanov tega ne bodo zmogli, glede na to, da se začenja tudi normalno delo v bolnišnicah in zdravstvenih domovih,« je poudaril.

Direktor DSO Tomislav Nemec je uvodoma poudaril, da so v DSO Ljutomer ob tako hitri razširitvi okužbe že na začetku prosili za pomoč. Po njegovih besedah dom ostarelih ni prostor, kjer bi lahko zadrževali tako veliko količino bolnih. »Zato smo povabili in prosili, da pridejo tisti, ki so navajeni na klinično okolje, ki vejo obvladovat okužbe, naj pridejo sem in poskušajo zajeziti okužbo,« je objasnil.

Izpostavil je tudi, da ne ve kje so bile težave, da zdravstveno osebje z DSO ni želelo sodelovati, po njegovih besedah so ugotovili le to, da so bila njegova pričakovanja glede hospitalizacije tistih najbolj bolnih nekoliko previsoka glede na to, kako stroka to obravnava.

Pojasnil je, da so se glede tega dogovorili, kot direktor pa bo naredil vse da bo ta stroka v domu imela vse vire, ki jih potrebuje, da zajezi virus. Ob zaključku je izpostavil tudi, da je tako njemu kot zaposlenim na prvem mestu počutje stanovalcev in ob tem izrazil željo, da jih počasi lahko peljejo ven. »Čakamo soglasje stroke, tudi navodila kako, skratka nujno je, da jih socialno začnemo oskrbovat kot smo jih prej na takem nivoju kot smo to počeli prej,« je dejal.

V ljutomerskem domu so sicer v sredo odvzeli 16 vzorcev, dodatnih pozitivnih na novi koronavirus ni bilo. Ozdravela pa sta dva varovanca in dva zaposlena. Do torka je bilo skupno okuženih 113 ljudi, od tega 83 stanovalcev, 22 zaposlenih in osem zunanjih sodelavcev, ki pomagajo v domu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija