https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Gostinski in storitveni dejavnosti so oprostili plačevanja RTV-prispevka

28.4.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so sodelovali minister za kulturo Vasko Simoniti, član svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Miroslav Petrovec ter vladni govorec Jelko Kacin. 

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma povedal, da je za številne države, zlasti v Evropi, vrhunec epidemije v tem valu že dosežen. Države so tako pričele s sproščanjem nekaterih ukrepov, a pri tem so prakse različne, je povedal.

Izpostavil je primer Nove Zelandije, ki je uspešno zamejila epidemijo, ker je imela zelo ostre ukrepe in jih je tudi zelo postopno začela sproščati. »Slovenija še ni na točki, kot je Nova Zelandija. A veseli smo lahko, da smo v majhni skupini držav, ki so bile pri soočanju z epidemijo tako uspešne, da lahko praktično na tedenski ravni umikamo posamezne omejitve,« je poudaril.

V nadaljevanju je predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec predstavil zadnje podatke raziskave o razširjenosti virusa med populacijo. Po zadnjih podatkih je privolitev za sodelovanje v Nacionalni raziskavi o razširjenosti covid-19 podalo 1330 oseb, odvzetih je 1230 vzorcev.

Kot je povedal Petrovec bodo še do 30. aprila omogočili odvzem vzorcev vsem, ki bi si morda v tem času premislili glede svojega sodelovanja. Za podaljšanje so se po njegovih besedah odločili, ker si želijo čim večje število pobranih vzorcev, da bodo podatki čim bolj kakovostni. Ob tem pa je poudaril, da imajo že ob sedaj zbranih vzorcih štirikrat boljše podatke, kot so jih uspeli zbrati v Avstriji.

Do sedaj sta bile odkriti dve aktivni okužbi. S testi za protitelesa, s katerim bodo iskali število oseb, ki so okužbo prebolele, pa so po besedah Petrovca pričeli danes.

Preliminarni rezultati študije bodo na voljo do konca tedna. S tem bodo strokovni skupini lahko podali ključne informacije o oceni trenutne okuženosti populacije in kolikšen je delež populacije, ki je okužbo covid-19 nevede prebolel, je še dejal Petrovec in dodal, da bodo polni izidi znani kasneje.

Minister za kulturo Vasko Simoniti pa je predstavil dogajanje in ukrepe na področju kulture. Prepoved zbiranja zaradi epidemije covid-19 v Sloveniji onemogoča izvajanje mnogih oblik in vsebin na področju kulture, z vsemi materialnimi posledicami za izvajalce, tam zaposlene in samozaposlene.

Kot je povedal Simoniti so zato sprejeli ukrepe, ki javnim zavodom, pretežno financiranim s strani države, zagotavljajo nemoteno delovanje. Zagotovili so tudi primerno nadomestilo za zaposlene v nevladnih organizacijah. Samozaposleni so poleg dajatev – zdravstvenih, pokojninskih – dobili tudi temeljni dohodek, o delno samozaposlenih pa se bo odločalo danes, je še dejal.

Primerno nadomestilo v času trajanja te bolezni so zagotovili tudi za verske uslužbence prijavljenih verskih organizacij vseh veroizpovedi. Gostinski in storitveni dejavnosti pa so oprostili plačevanja RTV-prispevka, saj so njihove dejavnosti onemogočene, je o ukrepih še dodal Simoniti.

Ker je Slovenija zelo uspešna pri preprečevanju širjenja bolezni, se počasi sproščajo nekateri ukrepi. Simoniti je tako izrazil pričakovanje, da bi v začetku maja lahko prišlo do odprtja galerij, muzejev, knjižnic.

Spregovoril je tudi o posvetu evropskih ministrov za kulturo, kjer so sprejeli nekatere sklepe, ki vključujejo tudi to, da bo področje kulture dobilo nekatere olajšave in nekatera sredstva, ki bodo omilila nastalo situacijo.

»Upam, da smo zagotovili vsaj tisto osnovo, ki onemogoča, da bi bil kdorkoli grobo prizadet in da bi dejavnost na kateremkoli področju ugasnila. Ali obratno, ko bo prišlo do sprostitve, bo dana tista osnova, ki bo omogočala nemoteno delovanje in ponoven zagon na področju kulture in umetnosti,« je zaključil Simoniti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.04.2020 ob 12:02 ASASASAS gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel ................................................. >>>>>>­­­­­­w­­­w­­­w­­­.­­­b­­­u­­­z­­­z­­­7­­­0­­­.­­­c­­­o­­­m­­­

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.