https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

WE ARE ONE! / MI SMO ENO! Erasmus+ Mladi v Akciji

20.11.2019 ob 9:00  

Z mladinko izmenjavo želimo družbo ozavestiti o bolj odprtem kolektivnem sprejemanju pojma drugačnosti, ki ga invalidne osebe nehote doživljajo predvsem v negativnem smislu, zaradi česar se to ranljivo skupino še bolj potiska ob rob družbe. Naš cilj je v prvi vrsti spoznati invalidne osebe in se v interakciji z njimi seznaniti z ovirami v vsakodnevnem funkcioniranju, ki so številne: nizki dohodki; brezposelnost; v povprečju nižja izobrazba; otežen fizični dostop do izobraževalnih in drugih pomembnih javnih ustanov, ki so pomembne za funkcioniranje v vsakdanjem življenju; izključenost iz procesa soodločanja glede zadev, ki neposredno zadevajo njihov vsakdanjik; zdravstvene težave; potreba po dodatni rehabilitacijski podpori in psihosocialnih storitvah idr. Menimo, da drugačnost najbolj razumemo takrat, ko pobliže spoznamo posledice, ki jih le-ta pušča za seboj. Zato želimo nasloviti potrebe mladih invalidnih oseb, biti glasniki njihovih pobud in jih predvsem opolnomočiti pri bitkah, ki jih bijejo.

 

Naš cilj je zmanjševanje stigme v lokalnem okolju vsake partnerske organizacije ter spodbujanje večje mere strpnosti do invalidnih oseb. Prikazali jih bomo kot enakovredne člene družbe in iskali skupne točke z njimi, saj smo si bolj podobni, kot si to v resnici priznamo. Naš cilj je tudi zmanjševanje strahu pred invalidnimi osebami pri mlajših generacijah in v povezavi s tem osvetlitev naših skupnih želja: vsi si želimo izpolnjujočih odnosov, duševno dobrobit, splošno dobro počutje ter vključenosti v družbo oz. pripadnosti le-tej. Poleg navedenih ciljev, ki nagovarjajo širšo javnost, se ostali cilji navezujejo na druge ciljne skupine. Ena od teh je tudi strokovna javnost in z njo pomembni deležniki na tem področju (invalidske organizacije, javni in izobraževalni zavodi,  inštituti ter društva, Mestna občina Murska Sobota idr.), katerim želimo predstaviti našo pobudo oz. jim prenesti primere dobrih praks od tujih partnerskih organizacij.

Zavedamo se namreč, da so mladi invalidi po krivici velikokrat izločeni iz družbe svojih vrstnikov, zaradi česar je naš cilj povrniti jim občutek zaželenosti in s tem doprinesti tudi k izboljšani samopodobi. Cilj je okrepiti socialne veščine v povezavi z razvojem empatije in bolj poglobljenim čutom za soljudi, zvišati stopnjo ozaveščenosti za občutljive socialne kontekste in posledično v prihodnje bolj vključevati medse prikrajšane ali invalidne osebe.

 

Aktivnosti, ki jih nameravamo izvesti, so širokega spektra in se razlikujejo glede na faze, v kateri se pojavljajo. V načrtovalni fazi je ena od pomembnejših aktivnosti analiza stanja v posameznih državah partnerskih organizacij, ki zahteva poglobljeno analizo trenutnega stanja invalidnih in prikrajšanih oseb oz. njihovega vsakodnevnega funkcioniranja in v zvezi s tem težav, ki jih pestijo. Na začetku izvedbene faze bomo izvedli številne aktivnosti spoznavnega in povezovalnega značaja za doseg večje koherentnosti skupine. Med izmenjavo se bodo zvrstile delavnice, ki bodo omogočale individualno osebnostno rast udeležencev (Primer: Kdo sem in s čim prihajam?), katerim bo sledila vsakodnevna evalvacija in končna evalvacija (ob koncu izmenjave) v obliki refleksije, izpolnjevanja osebnega dnevnika, skupinske refleksije ter evalvacije pridobljenih kompetenc v orodju Youthpass. Druge aktivnosti bodo namenjene prenosu znanj in poglabljanju specifičnega znanja s področja vključevanja invalidnih oseb oz. usvajanju primerov dobrih praks, podanih s strani vseh sodelujočih partnerskih organizacij. Nekatere aktivnosti bodo naravnane navzven, k vključevanju zunanjih pomembnih deležnikov (lokalnih invalidskih organizacij oz. izobraževalnih organizacij, javnih zavodov in inštitutov ipd.) z namenom ozaveščanja le-teh in prenosov dobrih praks na njih oz. z namenom preiskovanja njihovih stališč, vtisov in predlogov izboljšav v obliki dvosmerne komunikacije.

 

V izmenjavo bo vključenih 35 udeležencev iz 5 sodelujočih organizacij – SLOVENIJE, BOLGARIJE, GRČIJE, ROMUNIJE, LITVE. Mladinska izmenjava bo potekala med 12. in 20. decembrom 2019 v Rakičanu. Nekatere organizacije so tipične mladinske organizacije, druge so dejavne na področju invalidnosti. V okviru organizacij smo se v izmenjavo vključili mladi, stari od 17 do 30 let,  ki smo brezposelni ali v procesu izobraževanja ter smo izkazali interes za vključitev v izmenjavo s tovrstno tematiko. Nekateri že imamo določeno predznanje o delu z invalidi ali pa smo že bili v stiku z njimi. V izmenjavo smo se vključili tudi udeleženci z manj priložnostmi, s slabšim socialnim, ekonomskim ali geografskim statusom, saj nas kar nekaj prihaja iz manj razvitih, ruralnih območij. Marsikdo od nas se sooča tudi s težavo ne dovolj dobrega poznavanja tujega jezika (predvsem angleškega), zato je mnogim izmed nas glavni motiv za prijavo na izmenjavo bil izboljšava znanja tujega jezika. Vsem udeležencem je skupna točka želja po vključitvi v projekt na temo invalidnosti in posebnih potreb, mnogim pa predstavlja pomemben dejavnik vključitve tudi osebnostna rast in razvoj novih veščin, s katerimi bomo bolj konkurenčni na trgu delovne sile. V kreativnem procesu, v katerega smo se vključili, se najbolj veselimo novih izkušenj, katerih zgolj s formalnim izobraževanjem ne bi mogli pridobiti. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.