https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

S ponedeljkom sproščanje ukrepov tudi na področju tekmovalnega športa

30.4.2020  

Vlada sprošča tudi ukrepe na področju tekmovalnega športa. Slovenski športniki se bodo tako lahko prihodnji teden spet začeli vračati na treninge.


Tekmovanja brez gledalcev

Kot je pritrdila ministrica Simona Kustec za Pop Tv, naj bi se prvi treningi začeli izvajati že 4. maja.

"Sproščamo tudi ukrepe za tekmovalni šport. Predvsem bo to možno za individualne tekmovalne športe in pod določenimi varnostnimi pogoji tudi za kolektivne športe. Omogočeno bo tudi tekmovanje v individualni športih, a brez gledalcev," je dejala Kustečeva in ob tem dodala, da računa na neposredne radijske in televizijske prenose športnih tekmovanj, če se bodo športne zveze odločile za izvedbo.

"Z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) moramo le še preveriti varnostne ukrepe. Protokol poteka dobro in računamo, da bo to ta datum, ko bomo šport lahko spet aktivirali," je še pojasnila.

V bližnji prihodnosti tekmovanj ne gre pričakovati, saj je večina slovenskih športnikov organizirano vadbo opustila sredi marca po uvedbi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa in v tem trenutku za nastop na najvišji ravni niso pripravljeni.

Večina zvez bo v prihodnjih tednih čakala predvsem na dokončno potrditev mednarodnih športnih koledarjev, kjer je do konca poletja odpovedana večina večjih mednarodnih športnih dogodkov, in temu prilagodila tudi datume domačih prireditev. Ministrstvo pa bo moralo v sodelovanju z NIJZ, Olimpijskim komitejem Slovenije in panožnimi športnimi zvezami čim prej določiti tudi okvire za izvedbo tekmovanj, predvsem kar se tiče prisotnosti gledalcev in zdravstvenih smernic za akterje v športnih arenah in športne delavce, piše STA. 

foto: arhiv Pomurec

Napeto pa bodo razvoju dogodkov sledili tudi prireditelji največjih tekmovanj v Sloveniji, decembra je tako v Planici načrtovano svetovno prvenstvo v poletih, že februarja prihodnje leto pa tudi svetovno prvenstvo v biatlonu, največji zimsko-športni dogodek v državi doslej.

O potrditvah tekmovanj in spremembah koledarjev bodo v prvi vrsti odločale mednarodne panožne zveze ter dejanske zdravstvene razmere v Evropi in svetu, v številnih zvezah že zdaj namreč opozarjajo na možnost druga vala izbruha epidemije, ostajajo odprta vprašanja o gledalcih, odprtju mej, mednarodnem letalskem in cestnem prometu ter še čem.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.