https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Cigler Kralj: Domovi za starejše bodo z omogočanjem obiskov lahko začeli že danes

30.4.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 so sodelovali minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, vodja svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Bojana Beović ter vladni govorec Jelko Kacin.

Jelko Kacin je najprej podal odgovor na včerajšnje vprašanje glede navodil za odprtje muzejev in knjižnic in povedal, da jo ta že pripravljena in javno dostopna na spletni strani NIJZ.

Povedal je tudi, da je Slovenija je med najuspešnejšimi državi spopadanja z epidemijo covid-19. Zato je vlada včeraj na predlog strokovnjakov, za marsikoga sicer ne pričakovano, sprejela načrt ponovnega vzpostavljanja prostega gibanja v povezavi z zagonom številnih dejavnosti.

Takoj, ko se zagotovijo varni pogoji, se bodo ponovno pričele izvajati posamezne zdravstvene storitve v javnih zavodih in pri koncesionarjih. Od 4. maja naprej se lahko odprejo vse trgovine z izjemo velikih trgovskih centrov, je dejal in dodal, da se s 4. majem lahko zažene tudi gostinska in turistična ponudba na odprtih površinah na prostem ob upoštevanju ustreznih pogojev.

Izpostavil pa je tudi, da so v pripravi ukrepi, da bi od 11. maja naprej lahko ponovno začel postopno delovati tudi javni potniški promet. Po napovedih ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec pa bi se morda lahko že 18. maja delno začel pouk in delovanje vrtcev, je še spomnil.

Stanje epidemije v Sloveniji je v nadaljevanju predstavila dr. Bojana Beović. Povedala je, da se bo epidemija v Sloveniji postopno umirila, če ne bomo imeli vnosov od zunaj oz. novega vala okužb. Poudarila pa je, da bo to možno le, če bomo še naprej previdni. »Držite primerno razdaljo, umivajte si roke,« je dejala in poudarila, da naj od doma nikakor ne hodimo, če smo bolni.

Glede sproščanja ukrepov pa je Beovićeva povedala, da ima Slovenija prednosti, ki nas uvrščajo med države, kjer je varno postopno sproščanje ukrepov. To so ustrezna laboratorijska diagnostika, organizirana epidemiološka služba na terenu, dobro organiziran primarni zdravstveni sistem in hitra reorganizacija bolnišnic.

V naslednjih dneh se sproščajo številni omejevalni ukrepi. S strokovnega stališča je sedaj smiselno to stanje opazovati 14 dni in da se za nova odpiranja odločamo šele po 14 dneh, je še dodala Beovićeva in dodala, da bosta naslednja dva tedna »nekakšen test, ali smo sposobni obvladovati epidemijo«.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v nadaljevanju spomnil, da kljub sprostitvi omejitve gibanja znotraj občin, še vedno velja splošna prepoved gibanja in zbiranja na javnih krajih. Prav tako je še vedno v veljavi prepoved kurjenja v naravi. Kresovanj ob prvem maju tako letos ne bo, je dejal.

Med drugim je povedal tudi, da posebnih navodil za prehajanje iz občine v občino ni, priporočajo pa, da se v drugo občino odpravite le, če je to nujno. Z odpravo omejitve gibanja na občine je omogočen tudi dostop do sprehajalnih parkov, narave, do gora. Hojs je ob tem spomnil, da naj aktivnosti v naravi počnemo individualno, v skupini pa na varni razdalji. Prav tako je pozval, naj ne obremenjujemo najbolj turističnih krajev.

Minister za delo Janez Cigler Kralj pa je spregovoril o obiskih v DSO. »Naša skupna prva skrb ostaja dobrobit oskrbovank in oskrbovancev v domovih. Zaradi ugodne situacije smo pričeli z rahljanjem ukrepov in pričeli bomo postopno rahljati tudi ukrepe glede obiskov svojcev v domovih,« je dejal in dodal, da se obiski omogočijo ob upoštevanju strogih higienskih ukrepov ter ekstremno previdnostjo.

Domovi bodo z omogočanjem obiskov lahko začeli že danes, je dejal minister in poudaril, da to še ne pomeni, da so obiski že danes omogočeni. Vodstva zavodov se bodo o začetku obiskov odločila sama in to najavila. Priporočil pa je, da domovi s sproščanjem obiskov ter omogočanjem ostalih storitev, pričnejo najkasneje z 11. majem 2020.

Obiski v DSO bodo možni le s predhodno najavo po elektronski pošti ali telefonu. Vsak zavod bo moral obiske razporediti čez cel dan oziroma teden, da se prepreči preveliko število obiskovalcev ob istem času, je poudaril Cigler Kralj in dodal, da bodo obiski omejeni na posameznika, razen v primeru, da oskrbovanca obišče oseba, ki potrebuje pomoč tretje osebe.

»Če je le mogoče, naj obiski potekajo na zunanjih površinah oziroma v večjem, za to namenjenem prostoru. Treba je upoštevati varnostno razdaljo, mogoče z uporabo talnih oznak oziroma predhodno postavitvijo stolov,« je zaključil Cigler Kralj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.