https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Janša: Delamo vse, da bodo posledice krize zaradi koronavirusa čim manjše

01.05.2020 ob 19:15  

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je ob današnji čestitki za prvi maj, podal tudi izjavo za javnost, ki jo objavljamo v celoti.


 "Medtem, ko so se delavci pred 134 leti v Chicagu in drugod borili za temeljne delavske pravice, med njimi predvsem 8-urni delavnik, so vprašanja in izzivi današnjega, s korono povezanega časa za sodobno delavstvo precej drugačni.

Epidemija koronavirusa je spremenila naše vsakdanje življenje. Še včeraj nepredstavljivo je danes naš vsakdan. Spremembe se ne odražajo samo v našem družbenem življenju, mnogo hujše, predvsem pa dolgoročnejše so posledice epidemije v gospodarstvu in na trgu dela.

Koronavirus je v veliki meri ustavil svet. Zelo upočasnila se je skoraj vsa svetovna gospodarska aktivnost. Razmere na trgu dela se zaostrujejo in v tem trenutku ni države na svetu, ki ne bi iskala odgovorov na vprašanja, kako naprej.

Prioriteta vlade omejitev epidemije in obvladovanje posledic v gospodarstvu

Prva prioriteta Vlade Republike Slovenije je bila omejiti napredovanje epidemije in ohranitev zdravstvenega sistema, da se bo v vsakem trenutku sposoben učinkovito spopasti z epidemijo. Te ukrepe smo sprejemali takoj in brez odlašanja. Hvaležni smo, da podatki pristojnih institucij kažejo, da se je število aktivno okuženih ter obolelih s koronavirusom v Sloveniji zmanjšalo do stopnje, ki ob veliki previdnosti omogoča postopno odpravo omejitev za predvidljivo prihodnost.

Zato so naši napori sedaj prvenstveno usmerjeni v obvladovanje posledic, ki jih ima koronavirus na gospodarstvo in življenje nasploh. Vlada Republike Slovenije se zaveda težav, v katerih so se znašla podjetja in zaposleni. Skrbi nas drastičen upad proizvodnje, izgubljanje trgov, veliko znižanje bruto domačega proizvoda in naraščanje števila izgubljenih delovnih mest.

Naše sporočilo vsem, ki z lastnim delom in gospodarjenjem služite kruh zase in svoje bližnje, je: "Delamo vse, da bodo posledice krize zaradi koronavirusa čim manjše. V teh težkih razmerah, ki niso primerljive z ničemer doslej, zagotavljamo pogoje, da bodo vsa tista podjetja, ki imajo trg, lahko naprej proizvajala ter ohranjala in ustvarjala delovna mesta. Pomagamo zaposlenim v podjetjih, katerih obstoj je pod vprašajem in vsem, ki so zaradi epidemije ostali brez dela."

Protikorona ukrepi, ki smo jih sprejeli v dveh paketih, so skupaj vredni 6 milijard evrov! To je daleč največja državna pomoč prebivalstvu, delavcem in podjetjem, ki je bila sprejeta v zgodovini te države. Šest milijard evrov je namenjenih ohranjanju delovnih mest in ohranjanju vitalnih zmožnosti družbe nasploh. Nismo pozabili na družine z več otroki, starejše in druge najbolj ranljive skupine.

Olajšali smo pogoje za pridobitev državne pomoči, razširili krog upravičencev do plačila prispevkov za socialno varnost in krog upravičencev za solidarnostni dodatek. Pomoč bodo dobili tako uživalci poklicnih pokojnin, kmetje, izredni študentje, družinski pomočniki, invalidi, vojni veterani, vojni invalidi in tudi brezposelni, ki so zaposlitev izgubili po razglasitvi epidemije koronavirus, saj le-ti brez tega ukrepa ne bi bili upravičeni do pridobitve nadomestila za brezposelnost. Zvišujemo povprečnine za občine, saj se zavedamo, da veliko breme te krize nosijo prav one.

Janša o prevetritvi in posodobitvi davčnih in socialnih sistemov

Razmere v svetu so po razglasitvi pandemije koronavirusa zelo resne, predvsem pa nepredvidljive. Jasno je, da brez korenitih sprememb v našem razmišljanju in odzivanju na izzive tega časa ne bo šlo. V boju s posledicami epidemije bodo zato najuspešnejše tiste države, ki bodo znale razmišljati izven doslej znanih načinov in okvirov. V tem smislu nas čaka prevetritev in posodobitev naših davčnih in socialnih sistemov, vključno s preučitvijo koncepta univerzalnega temeljnega dohodka.

Svet po koncu epidemije, ne bo več svet, ki smo ga poznali včeraj

Čeprav so razmere danes povsem neprimerljive s tistimi pred sto in več leti, ko so se delavci borili za temeljne pravice, ki jih danes jemljemo kot samoumevne, nas izkušnje zadnjega meseca učijo, da nič ni samo po sebi umevno in da svet potem, ko bomo premagali koronavirus, ne bo več svet, ki smo ga poznali včeraj. Vendar pa so kljub temu, da je sprememba edina stalnica v sodobnem svetu, stvari, ki so bile in bodo v temelju ostale enake, dokler bo stal svet in človeštvo z njim.

To so brez dvoma vrednote svobode, pravičnosti in solidarnosti. Brez pravičnosti ni trajnega miru in ne pristne solidarnosti. Brez pravičnosti ni osnovnega reda, ki je temelj svobode posameznika. Samo prostor, v katerem domuje pravičnost, svobodni ljudje prepoznavamo kot svoj dom. Samo prostor vladavine prava, samo hiša, v kateri vlada pravičnost, omogoča pristno solidarnost, ki je mehko vezivo vsake normalne človeške skupnosti.

Vse, kar se že in se bo v prihodnjih mesecih dogajalo po svetu, v Evropi in Sloveniji, bo preizkušnja naše zrelosti, da skupaj, pravično in solidarno delimo breme posledic epidemije ter iščemo razumne in učinkovite odgovore na poti nazaj v normalno življenje.

V tej krizi Slovenci svojo pregovorno podjetnost, gibčnost in sposobnost prilagajanja ter krute nauke nedavnih zgodovinskih preizkušenj lahko prepoznavamo tudi kot veliko prednost. Omogoča nam lahko hitro odzivanje na dnevno spreminjajoče se razmere. Zaradi sprejemanja pravih ukrepov je Slovenija v tem trenutku med najuspešnejšimi državami pri obvladovanju virusa. Ni razlogov, razen pomanjkanja samozavesti in prevelikega dvoma v lastne sposobnosti, da ne bi bili uspešni tudi povsod drugod.

Vsem, posebej tistim, ki živite od lastnega tekočega ali minulega dela in gospodarjenja, iskrene čestitke ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela in prazniku sv. Jožefa delavca," je dejal Janša.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.05.2020 ob 20:49 gost

      SRAMOTA SLOVENIJE JE JANŠA IN NJEGOVI KORUMPTIVNI MINISTRI------------SLOVENIJO BODO PRIPELJALI DO FINANČNEGA ZLOMA IN NAPOLNJENIMI ŽEPI. SRAMOTA IN IZGINITE K ORBANU KAMOR TUDI SPADATE.

      14 25 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.05.2020 ob 22:27 čondraš gost

        Sramota Slovenije ste leva gamad zarukana sovražna, z gay paradami na kolesih. Edino pokvarjeni slovenski levičarji, edini v Evropi zganjajo gay parade proti vladi v času krize, ostali po Svetu bolj ali manj sodelujejo. Tu pa si izmišljate afere da bi lahko znova prišli na oblast ki ste jo pred krizo elegantno prepustili Janši, zdaj ko ej Janša porihtal zadeve z virusom, bi pa radi nazaj, s pomočjo medijev in rahlo zabitih žvižgačev ki tunkajo sami sebe na tv. Ni bolj pokvarjenega človeka na tem Svetu od slovenskega levičarja, poln sovraštva in jeze, osebnega nezadovoljstva, v žlici vode bi utopil sonarodnjaka, zaradi ideologije. Pranje možgan v Jugoslaviji je pustilo nepopravljive posledice že na tretji generaciji, četrta se še okužuje. Mi imamo zares bistveno večji problem od koronavirusa in to niso virusi, nego leve glive parazitske.

        17 21 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.05.2020 ob 21:02 gost

      ORBAN je zakon EVROPE.Povej mi kdo na volitvah dobi 72% glasov kot je dobil ORBAN. Čez 2leti bo ta rezultat ogrožal JANŠA.Rdečuharji ste pa v P...IBarka se nezadržno potaplja kot TEATANIC.

      21 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.05.2020 ob 9:44 gost

        Orban je res zakon za svoj narod,saj jim je plačo dvignil v 4.5 letih za cca 54%. Romi tam delajo, ker če ne, ni forintov! Ko bo Janša to napravil ima moj glas. Korupcija je bila, je in vedno bo, še posebej v Slo,kjer je sodstvo na dnu.

        8 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.05.2020 ob 21:12 gost

      ŠE EDEN JANŠEV RITOLIZEC--------------DOLG BODO VRAČALI ŠE TVOJI PRAPRA VNUKI. TO JE RESNICA--------------KOMUNIST JANŠA PELJE DRŽAVO V ZLOM. TOJE RESNICA.

      17 22 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2020 ob 7:05 Joužek gost

        Bi bilo kaj drugače, če bi dolg naredila vlada, katere predsednik je "spizdil"? Denar je sposojen za ljudi in gospodarstvo. Še več bi ga radi imeli. Ko bo treba vračati pa "udri po Janši". Vedno je tako, da denar, ki si ga sposodiš, moraš vrniti!

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.05.2020 ob 21:27 gost

      Še eden kekec .Delati bo treba ne pa se udeleževat GAY PARAD in levuharjem riti lizat. DELAT bo treba ,ne pa živet od SOCIALE.

      21 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.05.2020 ob 22:28 čondraš gost

        Sem hotel napisat da se bodo te kolesarske leve gay parade končale ko bo treba it nazaj delat, pa sem ravno prišel do sklepa, saj pa ta gamad ne dela, tudi če imajo službe, imajo takšne službe da hodijo v službo, nikakor pa ne hodijo delat.

        18 9 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.05.2020 ob 21:28 gost

      DELATE VSE--------POLNITE SVOJE ŽEPE. IDIOTI JANŠEVI.

      12 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.05.2020 ob 22:37 delati gost

      bo treba, so desničarjev polna usta. Vam lep kurac, jebeš delo če je plača suženjska. Za vas desnovoluharje je delo zakon, kdo za vražju mater še zastonj dela? To moraš biti v glavo trčen 100 na uro.Opažam, da tudi tisti brez rednega dela spodobno živijo, malo jim pomagata dedek in babica, sedaj jim je malo pomogel deda mraz JJ, malo se naredi na črno, to lahko kdajkoli - odvisno kdaj potrebuješ denar. Drugače pa uživaš ob rekreaciji, odmaranju in ubijanju dosade. Saj se pa res živi samo enkrat, zakaj bi se moral pretegniti.

      6 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2020 ob 20:25 Joužek gost

        Če bi vsi uporabljali tvojo logiko, bi bili vsi lačni. Tako pa nekdo mora delati za tvojo rit. Kot kaže tudi dedek in babica. Da te ni sram!

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.05.2020 ob 7:17 gost

      JANŠA KOMUNIST IZGINI IZ POLITIKE ZA VEDNO.

      8 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.05.2020 ob 7:27 Komunajzar šalabajzar gost

      Na teh bicikličnih gay paradah so se vsi prisotni vozili na kulesu brez zica. Zato so tako uživali.

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.05.2020 ob 7:52 čondraš gost

        P mi ej bilo čudno za gledat da so se vozili nenormalno veliko po grbinah in luknjah...ej ti levaki pederaki.

        10 4 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      02.05.2020 ob 7:32 Lendavski nadvojvoda gost

      Komunaj...,Čundraš,še vedno ne vem ali sta se taka že narodila ali kretenizem v cerkvi pridobila?

      3 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      02.05.2020 ob 7:54 gost

      JANŠA VI DELATE ZA SVOJE ŽEPE IN POSLEDICE BODO KATASTROFALNE--------------POČIVALŠEK--MASKE, TONIN---MASKE, LOGAR---DEPEŠA--NI GA V JAVNOSTI, GANTAR--SRAMOTA, ŠIRCELJ--TOTALNI IDIOT ITD.

      7 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      02.05.2020 ob 8:02 gost

      Rad bi slišal mnenje priznanega psihiatra, ko bi pogledal to Jajoto faco. LJ - Polje.

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.05.2020 ob 8:11 Lendavski nadvojvoda gost

        Gost,ni tak hudo,Uršula je légla pod njega,tista dokturca,ki bi rada špilala "prvu damu",vštric Melaniji.Trumpek je niti nej tak napačen,če prej pogledaš "dženeralisima Ivana".

        1 10 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      02.05.2020 ob 8:05 Lendavski nadvojvoda gost

      Gost,prav imaš,kjer je moj kamerad Ivan,je vedno nekaj "mutnega",takšen je pač od otroštva,pa bratec Rajkec tudi,da ga ne pozabimo.Le kaj "šefta"v tem zlatem času virusa?

      4 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      02.05.2020 ob 9:15 Z balkonov na kolesa gost

      Z balkonov psihiatrije Polje, na kolesa...kakšna lepa gesta psihiatrije Polje da je spustilo svoje bolnike na kolesa da so šli na izlet pred parlament, po slikah sodeč so aktivno izpustile svoje bolnike tudi komune za odvajanje od mamil. Lepo Vidiš debeli, pravi psihični bolniki z levice so bili včeraj v LJ na kolesu, ti pa smridš za računalnikom .

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      02.05.2020 ob 9:32 Z balkonov na drevesa gost

      Upajmo da bo naslednja akcija z balkonov na drevesa, potem z dreves pa kak bi se kdo od levičarjev znašel, eni prosti pad, drugi z vrvjo, le da bi se odrešili trpljenja.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      02.05.2020 ob 9:44 Komunajzar šalabajzar gost

      Lendavski mutivoda, ti še marsikaj ne veš. Ti celo ne veš da dva tipa med sabo ne moreta imeti otrok. Ti sploh ne veš zakaj na svetu obstajata dva spola. Ti sploh ne veš zakaj imaš rit. A so vas v karlovški šoli učili samo o tem, kako z umetnimi kurecem v zobeh in golo ritjo po gay paradah hodit?

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.05.2020 ob 9:50 čondraš gost

        Kako da ne moreta dva moška imeti otroka ? poglej debelega alias lendavski nadvojvoda in še 100 ostalih, če ta ni bil spočet med dvema moškima in prilezel z riti, potem tudi Zemlja ni okrogla !

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      02.05.2020 ob 9:47 Komunajzar šalabajzar gost

      Se pardoniram ker sem namesto kumrovške šole po pomoti napisal larlovška šola

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      02.05.2020 ob 9:56 Lendavski nadvojvoda gost

      Čundraš,nej si Jezus,čeravno si v štali najprej videl prijazno bitje,ki te je polizalo,bratec telček je bil to.

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.05.2020 ob 10:09 čondraš gost

        Se spomnim ja, ležal sem pa v bližini tvoje familije ki je bila štalco stran na svinjski farmi ;).

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      02.05.2020 ob 10:12 čondraš gost

      Velika zmaga svete trojice, JJJ, Janša, Jelko, Jezus..levičarji besni kot sam ris, se samozadovoljujejo po luknjastih cestah s kolesi z zarjavelimi ketnami in z odvitimi šraufi v glavah. Vsak komunajzar na kolesu je dokaz levuharske pušione.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      02.05.2020 ob 10:27 Komunajzar šalabajzar gost

      Lendavski mutivoda, čordaš najbrž res ni jezus, ti pa tudi nisi tulipan, čeprav imaš rdečo rit. To imaš zaradi tega, ker si šel brez vazelina s kolesom na včerajšnjo komunistično gay parado

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.05.2020 ob 10:53 Lendavski nadvojvoda gost

        Komunajzar...,ka se prsiš tan na tistun vrhi, babo nago si še pred sabo nej mel.

        2 5 Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      02.05.2020 ob 10:32 čondraš gost

      Najbolj všeč od vseh mi je Jelko, Jelko je za levičarje nadpovrečno inteligenten, ravno prv ciničen in sarkastičen, da se komunajzerjem izpahujejo čeljusti od škripšanja z zobmi ko ga poslušajo. Najboljši pa je bil ko je na realna tla spustil bebavega Galeba, Galeta no ;).

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      02.05.2020 ob 10:50 Lendavski nadvojvoda gost

      No,moj kamerad Jelko je kar zelo levo usmerjeni,pa moj kamerad Ivan tudi.Redno vas imamo pod kontrolo,oba sta prvovrstna "nadglednika"vas desnih,ne bo pri nas fašizma kot v Ustašiji.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      02.05.2020 ob 14:40 Lendavski nadvojvoda gost

      Čundraš,komunist ostane kar je,nikoli desni,v redi,Ivan,pejnezi,pa bratec pritiska.

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      04.05.2020 ob 5:58 gost

      ČONDRAŠ NAJBOLJ BEBAVO STVORENJE SI TI.IDIOT JANŠEV.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.