https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Smeh je pol zdravja, zato se smejte večkrat na dan

03.05.2020 ob 10:00  

Danes prvo nedeljo v mesecu maju praznujemo svetovni dan smeha. Smeh je univerzalni jezik, ki izboljšuje razpoloženje. Je najlepši modni dodatek, pomaga pri zdravju in stresu, izboljša delovno učinkovitost in kreativnost, z njim pa je tudi lepši svet. Zato se smejte čim večkrat na dan.


Svetovni dan smeha se praznuje od leta 1998 vsako prvo nedeljo v mesecu maju. Smeh je svoj dan dobil leta 1998 v Mumbaju v Indiji in sicer z gibanjem joge smeha, danes pa dan smeha, te pozitivne in izjemno močne emocije, praznujemo širom sveta. Smeh je pozitivno in močno čustvo. Že samo majhen nasmeh pa spodbudi izločanje hormona sreče. Smeh je tudi nalezljiv, nas sprosti in razvedri. 

Humor in smeh pozitivno vplivata na naše mentalno in telesno počutje, kar so ugotovili tudi mnogi znanstveniki. Že Freud je trdil, da humor pomaga, da se bolje odzovemo na stres in negativna čustva pretovorimo v pozitivna.

Strokovnjaki so med drugim dejali, da posamezniki, ki se pogosto smejijo redkeje doživljajo negativna čustva, kot so tesnoba, depresivnost in osamljenost. Humor pa ima številne blagodejne učinke na kardiovaskularni sistem, znižanje krvnega pritiska, zmanjšanje koncentracije stresnih hormonov, izboljšanje imunskega sistema ter blažje zaznavanje telesne bolečine.

Smeh je kot družbeno lepilo, saj prebija led v novih okoliščinah in omogoča ljudem, da so med seboj bolj odprti. Smeh podira ovire in boje za prevlado.

Smeh spodbuja tudi k ustvarjalnost, saj stiša analitični del možganov in dovoli kreativnemu, abstraktnemu delu, da ustvarja nove ideje in misli. Navsezadnje smeh v družbi celotno doživljanje naredi bolj sproščeno.

Smeh dokazano poveča pozitivna čustva, kot so navdušenje, radoživost in občutek samozavesti. Sprožena pozitivna čustva razširijo naš obseg pozornosti, s tem se poviša občutek intuicije, kreativnosti in domišljije.

V prejšnjem stoletju smo se v povprečju smejali 18 minut na dan, danes pa manj kot pet minut. Priporočena doza smeha s celotnim spektrom blagodejnih učinkov pa je sicer od 10 do 15 minut dnevno in to v kosu.

Drastičen upad smejalnih minut leži v dejstvu, da se je smeh začel enačiti z materialnimi dobrinami, zato tisti, ki imajo malo mnogokrat izžarevajo več veselja, več optimizma in več volje do življenja kot ljudje, ki živijo v razvitem svetu in so srečni šele, ko nekaj dobijo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.05.2020 ob 12:51 ASASASAS gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel .... >>>>>> cutt.ly/KyhBlpP 

      0 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.05.2020 ob 12:59 Smeh gost

      Kako se pa naj človek v tej jebeni situaciji smeji. Ko ti kradejo vladni veljaki z vseh strani. Jebeni,,, princ teme,,, pa njim lepo ploska in spodbuja njihova dejanja. Taki nam vodijo državo. Sramota.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2020 ob 14:05 gost

        Princ teme Ozzy Osbourne ti jebe mater pa tvoj pederski gobec. Ti mi ga pa lahko danes pofafas v Lendavskih goricah pri Piramidi. Baje si prvak v fafanju. Vsaj nekaj ti. gre dobro od rok.

        2 7 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.05.2020 ob 13:06 Lendavski nadvojvoda gost

      Smeh,smej se,isto bodo crknuli kot midva.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.05.2020 ob 13:32 Xy gost

      Je kakšen dober vic? Ne vem, čemu se naj smejem, ja no, večini modrih komentarjev. Pa niti to ne.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.05.2020 ob 16:10 gost

      Ljudje smo preveč dosadni, že najmanjši kiks nas raskuri zato smeha in dobre volje primanjkuje! Škoda ,ne vemo uživati življenja!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.