https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Za sklenitev verige čistih rok zbrali več kot 2200 kilometrov

05.05.2020 ob 13:00  

Danes, 5. maja, obeležujemo Mednarodni dan higiene rok, ki ima zaradi letošnjega izbruha epidemije Covid-19, še toliko večji pomen. V ta namen so se v Splošni bolnišnici Murska Sobota odločili, da pripravijo akcijo Veriga čistih rok, ki daje poudarek tako higieni rok kot tudi gibanju. 


Vsako leto v Splošni bolnišnici Murska Sobota obeležujejo mednarodni dan higiene rok, vendar so jo letos zaradi epidemije pripravili nekoliko drugače. Pripravila se je ideja, da se sklene veriga čistih rok s pomočjo gibanja, ki so se je udeležili zdravstveni delavci Splošne bolnišnice Murska Sobota, s katero so želeli podpreti strokovnjake, bolnike in varovance, ki se v teh dneh borijo z novim koronavirusom.

Ker v teh časih sami ne morejo poskrbeti za zdravje z gibanjem na svežem zraku in soncu, so njim v podporo tekli, kolesarili in hodili, podatke o aktivnostih gibanja pa zbrali in sešteli. Na koncu se je za sklenitev verige, kjer je štel vsak kilometer, zbralo natanko 2260,5 km.

Poudarek gibanja in higiene rok

Kot je dejal direktor Dr. Bojan Korošec je gibanje zelo pomembno za zdravo življenje vsakega posameznika. »Ljudje se na splošno premalo gibamo, pa naj bo to hoja, tek ali kolesarjenje. Dnevno bi se naj človek z večjo intenziteto gibal vsaj pol ure na dan, da se dvigne pulz in okrepi srce

Kot dodaja, je v tem času gibanja velikokrat še manj, zato so se s to akcijo odločili, da dajo poudarek gibanju vsem ljudem. Akcija se bo predvidoma nadaljevala do naslednjega leta, s tem pa tudi ozaveščanje o pomenu čistih rok.

Na strokovnem področju zdravstveni delavci v zlasti teh časih svetujejo umivanje rok z toplo tekočo vodo in milom, v zdravstvenih ustanovah pa dajajo še dodaten poudarek razkuževanju rok. "Pogosto kakor tudi pravilno umivanje rok je za vsakega posameznika najbolj pomembno", so prepričani. 

V bolnišnici skupno odkrili šest okužb

Strokovni direktor Daniel Grabar je sicer še povedal, da so se v teh dneh kot bolnišnica odprli za vse ostale nenujne dejavnosti, ki jih v skladu z ustreznimi navodili sproti izvajajo.

Dodal je, da so v bolnišnici hospitalizirali vse tiste s sumom na koronavirus, ki so rabili hospitalizacijo, pri katerih so potem preverjali možnost okužbe. Potrjenih je bilo šest okužb, ti bolniki pa so bili nato premeščeni v mariborsko bolnišnico, ki je za to regijo Covid-19 bolnišnica.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija