https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Preverite, koliko dodatka bodo prejele pomurske občine po zvišanju povprečnin

06.05.2020 ob 6:00  

Vlada Republike Slovenije je 30. aprila preko družabnega omrežja Facebook sporočila, da bo izpolnila obljubo glede višine povprečnin za občine. Za pomursko regijo je ob tem namenjenih dodatnih skoraj 4 milijone evrov.


 

V Državnem zboru je bil pred dnevi obravnavan t.i. drugi protikorona zakon, v njem pa sprejet odlok o dvigu povprečnin za občine. »Občine so roko na srce v času te epidemije odigrale izjemno pomembno vlogo, veliko stvari, ki so omogočile, da je življenje kolikor toliko potekalo normalno, kjer vseh teh omejitev, je rezultat dobrega delovanja lokalne samouprave oziroma pravilnih odločitev na občinskem nivoju, « je ob tem dejal predsednik vlade Janez Janša.

Občine bodo tako po novem namesto 589,11 evra na prebivalca prejele 623,96 evra, pri čemer bo znesek veljal za celotno leto.

Višje povprečnine bodo posameznim občinam zagotavljale višje prihodke in s tem zagotavljanje upravljanja kvalitetnejših zakonskih obveznosti. Več bo sredstev za popravilo cest, gradnjo vrtcev, šol ter za druge investicije, so še zapisali pri vladi. Vlada bo tako občinam skupno namenila natanko 1.303.645.868 evra, kar je skoraj 73 milijonov več kot prej. 

»Ta sredstva, ki jih bodo dobili s pomočjo višjih povprečnin, niso sredstva za odpravljanje posledic korone, to so sredstva, ki jih občine potrebujejo za normalno življenje, medtem ko bomo skušali v nadaljevanju vse stroške, ki so občinam nastali zaradi spopada z epidemijo, v okviru danih realnih možnosti, seveda nasloviti posebej,” je še Janša povedal na takratni izredni seji Državnega zbora, ko je bil obravnavan predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije Covid-19.

Pomurska regija bo tako z zvišanjem povrečnin skupno prejela slabe 4 miljone oz. 3.986.701 evra. 

Murskosoboška občina, ki ima v pomurski regiji največ prebivalcev bo skupno prejela dodatnih 653.159 evra. Sledita ljutomerska z dodatnimi 392.585 evra in lendavska občina z 364.670 evra. V Občini Puconci bodo prejeli dodatnih 205.336, v Moravskih Toplicah pa 203.977 evra. 

Občini Hodoš in Kobilje z najmanj prebivalci v Pomurju bosta prejeli 12.476 in 18.993 evra. Koliko se bodo zvišale povprečnine v ostalih pomurskih občinah, lahko preverite na spodnjem zemljevidu. 

 

V Združenju občin Slovenije (ZOS) in Združenju mestnih občin Slovenije (ZMOS) so odločitev ocenili, kot korak k boljšemu razumevanju lokalne samouprave, ob tem pa so napovedali še dodaten paket predlogov za vlade, kjer želijo odpraviti nepotrebne administrativne ovire.

"Višja povprečnina bo še toliko pomembnejša v času, ko bodo zaradi posledic epidemije upadli prihodki in izrazito narasli odhodki občinskih proračunov," so dejali v ZMOS. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.05.2020 ob 9:13 Gost gost

      Zakaj dodatek ker so bile zaprte. Opcine ukinut ker korist imajo samo ožji opcinski ritolizci župani njihovi sorodniki. Ne delajo pa tako nič od nič.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.05.2020 ob 12:00 Monica gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel .... >>>>>> cutt.ly/KyhBlpP   

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.05.2020 ob 13:29 MOMENTALNO gost

      150 občin ukinit, gospodarstvo bo septembra na nuli, denarja za šolnike, državne uradnike, župane več ne bo. Sedaj se je dokazalo, da je 30% javnega sektorja super preveč. Če bo oktobra denar za plače teh, ki jih ne potrebujemo, upam da mi bo kdo to dokazal. Sem laik, gledam pa z nadzornega kota in kot vidim so se do danes moja predvidevanja že neštetokrat uresničila. Tudi ta napoved se bo, edino, če gospodarstveniku to ne bodo doumeli. Da o brezposelnih meseca julija, avgusta sploh ne govorimo. Jih bo okoli 130.000, od novobrezposelnih jih bo 75% iz gospodarstva. E pa da vidimo, ni vrag da bomo mi z lon posli uspeli, Nemčijo in druge pa kot vidimo jim bo pa hudič počasi odvzemal bruto domači prihodek. Kitajska 1 10%, ostali svet -10%, torej razlika bo evidentna. Če bi to bila pandemija, bi danes bilo 3.000.000 mrtvih, kot sem napovedal 12.3.2020 se bo epidemija končala 15.5.2020 in vidim, da sem popolnoma uspel, dobro, da so to slišali tudi drugi ljudje 12.3.2020.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.05.2020 ob 13:31 momentalno gost

      popravek ....Kitajska + 10.........

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.