https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Prispevki delavcev so državo že stali več kot 90 milijonov evrov

12.05.2020 ob 6:00  

Oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost, ki ga je podjetjem, prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa ponudil prvi protikoronski zakon, je državo doslej stala že več kot 90 milijonov evrov. Toliko manj prispevkov so namreč delodajalci vplačali od razglasitve epidemije do konca marca.

Zakon, ki velja od 11. aprila, prinaša pomoč tako podjetjem, ki zaradi epidemije nimajo dovolj dela in napotijo delavce na čakanje na delo doma, kot tudi podjetjem, ki v času epidemije normalno poslujejo.

Prvim bo država poravnala nadomestila plač za delavce na čakanju in tudi vse prispevke za socialno zavarovanje. Enako velja tudi za delavce, ki v teh dneh ne prihajajo na delo zaradi višje sile.

Za delavce, ki v času epidemije delajo in prejemajo plačo, pa zakon predvideva oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V zameno mora delodajalec vsakemu zaposlenemu, čigar zadnja izplačana mesečna plača ni presegla trikratnika minimalne plače, izplačati mesečni krizni dodatek v višini 200 evrov.

Zakon velja od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja, nato pa ga bo mogoče podaljšati še za mesec dni.

Za obdobje do konca marca je oprostitev plačila vseh prispevkov za socialno varnost za delavce na začasnem čakanju oz. ki ne delajo zaradi višje sile, uveljavljalo 23.244 delodajalcev. Skupaj gre za 104.376 delavcev, skupni znesek oproščenih prispevkov iz tega naslova pa znaša 18,9 milijona evrov, so za STA pojasnili na Finančni upravi RS (Furs).

Oprostitev plačila prispevkov v tem primeru velja za nadomestila plače do višine povprečne slovenske plače za leto 2019. Razliko do višjih zneskov morajo še vedno poravnati delodajalci.

Oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje od plačil za delo delavcev, ki v času epidemije delajo, pa je marca uveljavljalo 44.161 delodajalcev za skupaj 375.994 delavcev. Skupni znesek oproščenih prispevkov iz tega naslova znaša 72,9 milijona evrov.

V skladu z zakonom so plačila prispevkov prav tako oproščeni samozaposleni, ki zaradi epidemije ne morejo opravljati dejavnosti oz. jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Podatka glede oprostitve teh prispevkov na Fursu še nimajo, saj imajo upravičenci za oddajo ustrezne izjave za marec še nekaj dni časa.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje medtem opazujejo že podatke o vplačanih prispevkih za obvezno zdravstveno zavarovanje za april. Ti so bili za približno 20 milijonov evrov nižji od načrtovanih za ta mesec, so pojasnili za STA.

Ob tem dodajajo, da vsi delodajalci, ki imajo zakonsko možnost za oprostitev plačila socialnih prispevkov, zaradi programskih prilagoditev še niso oddali obračunov davčnega odtegljaja za mesec marec ali pa jih morajo še popraviti.

Na zavodu sicer ocenjujejo, da bo v času trajanja ukrepov za omilitev posledic epidemije država vsak mesec poravnala prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje za 320.000 delavcev na čakanju ter za 40.000 samozaposlenih, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.05.2020 ob 7:19 DENAR ZA GOLAZEN gost

      SEVEDA, VLADA DELI VSEM TUDI TISTIM, KI SI TO NE ZASLUŽIJO, DELOMRZNEŽEM, NEVLADNIKOM, DROGERAŠEM IN VSEJ OSTALI PREDVSEM LJUBLJANSKI GOLAZNI, KI ZA ZAHVALO POTEM PROTESTIRA. NOBENEGA LEVIČARJA ALI KOMUNISTA PA ŠE NISEM VIDEL, DA BI DENAR VRNIL, ŠE VEČ BUNIJO SE CELO DA SO DOBILI PREMALO, TO JE GOLAZEN.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.05.2020 ob 7:42 gost

      KOMENTATOR DENAR ZA GOLAZEN TI SI JANŠEV RITOLIZEC---PADA VAM ZAUPANJE VOLILCEV, KER STE SI NAPOLNILI ŽEPE IN ZADOLŽILI SLOVENIJO ZA 6 MILIJARD. OB PONOVNI EPIDEMIJI, KI BO HUJŠA BOSTE JANŠISTI ZADOLŽILI SLOVENIJO ZA 10 MILIJARD---------SPET NAPOLNILI SVOJE ŽEPE.SRAMOTA IN JANŠA MARŠ NA MADŽARSKO K ORBANU-----------SI PEDER IN ORBANA LAHKO NATEGUJEŠ.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.05.2020 ob 8:02 G. O. S. T. gost

      Nebo nobenega namišlenjega virusa bo pa velika zelo velika kriza zaradi tega vsega sanja. Kaj se vse dogaja cela štala. Eni odpušćajo delavce eni kradejo pa si bančne račune polnijo drugi ne vejo kje so glavo pustili javne službe še vedno ne delujejo. Totalna štalacisto brezvladje. Ker se vlada posrana in,,, podpodzemni princ teme,,, ukvarjajo kako rešit največjega kriznega dobičkarja debelega,,,. Počivauška,,,,

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.05.2020 ob 9:37 gost

        Princ teme Ozzy Osbourne ti jebe tvojo prizadeto kurvasasto mater in scije v tvoj debeli posrani gobec.

        2 9 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.05.2020 ob 9:22 gost

      MINISTER ČERNAČ JE BIL DO ZDAJ TIHO A SEDAJ ŠE TUDI ON LAŽE IN DELA SRAMOTO DRŽAVI SLOVENIJA.NAGNAT JANŠO IZ DRŽAVE KAKOR TUDI SDS IN STRANKE, KI SO V VLADI. SRAMOTA JE TA SKORUMPIRANA VLADA.SRAMOTA.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.05.2020 ob 9:29 LFL gost

      Drugi gost.Daj zramaj si podstrešje.Zaupanje volilcev je najbolj opazno na tvoji levi strani.Ali to nočeš videti ali pa si BUMBAR.Mislim da je bolj to drugo.Če si je kdo kdaj polnil žepe v tej državi so to bili komunajzerji.Zdaj so pa jezni ker jih nikjer več ni zraven.Ta dolg je vzet po zelo ugodni obrestni meri.DELAT bo treba ne pa samo pizditi in živeti od sociale.V SLO pa vlačimo vso golazen z Balkana,ker naši ljudje NOČEJO DELATI - - imamo samo velike gobce o DELU.Čudno da nisi pizdil ko so tvoji KRADLI denar od ŽILNIH OPORNICali pa ko so jankoviću odpisali dolg 50 milionov.Jebem te levuharja zaostalega.Ti pa se lahko vrneš nazaj v YUGOSLAVIJO. Ko jo najdeš se javi da bom šel pogledat kje to sploh je - - NA SMETIŠČU ZGODOVINE.

      8 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.05.2020 ob 10:06 gost

        Seronja pojdi nazaj v peti razred osnovne šole. Kar se pa dolgov tiče: Jankovićev dolg si podvojil - govedo zaraženo - države on ni nič oškodoval!!!! Pozabil si pa dolg 34 milijonov evrov vašega Raščana, dolg 8 milijonov evrov vašega Leljaka, dolg Vatikana - cerkve 1,5 milijarde evrov, ............................................. Janša je v dveh mesecih nepotrebno zadolžil Slovenijo za 6 milijard evrov in desni bedaki mu ploskate. Škoda časa za takšne norce kot si ti.

        8 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.05.2020 ob 14:03 gost

        Vi Janševi in cerkveni butalci, ki talate minuse, na Googlu imate vse podatke o teh dolgovih, o katerih pišem.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.05.2020 ob 10:25 G. O. S. T. gost

      ,,, l. F. L, ćunder , levuhar,,, kero koli ime si nadenš bedak in hlapec si v vsakem primeru. 30 let eden in edini diktator lopov kumonajzer je tvoj samo tvoj,,,, jebeni princ teme. Boter njemi je pa mali. Kučan.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.05.2020 ob 11:22 gost

        Se zavedas da te je princ teme gor napravil? Zato pa tavas v temi in zivis v pravljicnem neresnicnem svetu.

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.05.2020 ob 10:31 gost

      CRKNi TeLE LEVIČARSKO mesto ti je v posebni šoli.Pa še to boš končal po protekciji.

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.05.2020 ob 20:48 Ha , ha , ha gost

      Eh , pa to spet Debelomi fukiću sa mekim ć remen doj meče , jah človek je bolnik ,,kaj moreš.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.05.2020 ob 22:17 stanko gost

      koliko pa je ta vlada pokradla do sedaj ,naj rajši napišejo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.