https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Brezposelnost najbolj narasla v gostinstvu, porast tudi v trgovini in prometu

11.05.2020 ob 6:00  

V času epidemije je bila zabeležena nenadna porast števila brezposelnih. Medletno je število tistih, ki so ostali brez službe poskočilo za 20 odstotkov, največ na področju gostinstva. 

Najbolj intenzivno rast na novo prijavljenih brezposelnih so na zavodu zabeležili v dejavnosti gostinstva, število teh pa se je aprila v medletni primerjavi skoraj podvojilo. Veliko število brezposelnih opažajo tudi v dejavnostih, kot so promet in skladiščenje, poslovanje z nepremičninami, trgovina ter predelovalne dejavnosti.

Minuli mesec je bil iz teh dejavnosti na letni ravni priliv brezposelnih večji za četrtino in več, je za STA dejal generalni direktor Zavoda RS za zaposlovanje Mitja Bobnar in dodal, da je v pripravi tudi poseben program subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.

"Glede na zadnjo zaposlitev je letos manj brezposelnih le iz treh dejavnosti, in sicer iz dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, dejavnosti javne uprave, obrambe in obvezne socialne varnosti ter dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro," dodaja.

Zlasti več brezposelnih med mlajšimi od 50 let

Med brezposelnimi narašča delež moških, ki so aprila predstavljali skoraj polovico brezposelnih.

"Glede na starost je zlasti več brezposelnih med mlajšimi od 50 let, kar za 29 odstotkov. Občutno se je povečala brezposelnost v starostni skupini od 20 do 24 let, in sicer za 43 odstotkov, za več kot 30 odstotkov pa je porasla še brezposelnost v skupini od 40 do 44 let. Na drugi strani je število brezposelnih v starosti 50 let in več porasla za šest odstotkov,"  je dejal Bobnar.

Večja brezposelnost pri tistih s končano srednjo izobrazbo

Glede na raven izobrazbe je bilo v aprilu v medletni primerjavi zlasti več brezposelnih s srednjo strokovno oz. splošno izobrazbo in srednjo poklicno izobrazbo, prvih je bilo več kot 24 %, drugih pa 21 %.

"Porast beležimo tudi pri brezposelnih z osnovnošolsko izobrazbo, in sicer za 18 odstotkov, najmanj, za 15 odstotkov, pa je poraslo število terciarno izobraženih," dodaja Bobnar. Brezposelnost sicer narašča v vseh območnih službah zavoda.

V pripravi nov program aktivne politike zaposlovanja

Brezposelnim bodo na zavodu pomagali tudi aktivno politiko zaposlovanja, med programi so npr. Delovni preizkus, Usposabljanje na delovnem mestu, Učne delavnice, Neformalne programe izobraževanja in Praktični programi za spodbujanje zaposlovanja. V zadnja dva programa pa se lahko vključujejo tudi osebe, ki so v postopku izgubljanja zaposlitve.

Po besedah Bobnarja je v pripravi nov program aktivne politike zaposlovanja Spodbujanje ohranitve zaposlitev za krajši delovni čas v času premoščanja poslovne škode, nastale zaradi epidemije covida-19.

"Program bo namenjen podjetjem, ki bodo imela zaradi posledic epidemije zmanjšan obseg naročil in poslovanja. Namen je ohranitev delovnih mest in pomoč podjetjem pri premostitvi poslovne škode, nastale zaradi epidemije, s skrajševanjem delovnega časa zaposlenim, hkrati pa zagotovitev ekonomske in socialne varnosti zaposlenih," je še razložil za STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.05.2020 ob 8:34 gost

      Hvala Bill Gates in puklasti Janček. Še veliko huje bo. Pa katastrofa v zdravstvu. Kako boste beležili tiste, ki bodo umirali zaradi nepravočasne obravnave v zdravstvu? KOT ŽRTVE KORONAVIRUSA? Ali kot naravna smrt? Kam smo prišli v letu 2020? Huje kot barbari zaradi interesov najbolj pokvarjenih in bogatih ljudi, ki uravnavajo svet.

      19 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.05.2020 ob 8:38 gost

      TA PUKLASTI JANČEK IN NJEGOVA SDS SO DEBILI IN TOTALNI IDIOTI-------KDO BO VRAČAL DENAR PO DRUGEM KORONAVIRUSU, KI BO DVAKRAT HUJŠI KO SEDANJI.

      19 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.05.2020 ob 10:23 gost

      KJE JE MOJ KOMENTAR?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.05.2020 ob 10:47 gost

      Pišem tretjič. Zakaj je zdravstvo delalo dva meseca samo z 30 - 40 % zmogljivostjo? Koliko ljudi je in bo umrlo zaradi tega? Kako boste vodili te umrle? Umrli zaradi koronavirusa? Umrli po naravni poti? Zakaj zdaj zdravite samo " zdrave " ljudi? En zdravnik bo dnevno obravnaval samo nekaj pacientov. Kaj se vi norčujete iz bolnih ljudi? Kdo bo odgovarjal za to svinjarijo? Odgovorni booste kaj rekli? Gantar, Čebaškova, Kuštrin, zagovornik pacientovih pravic, narcisoidni predsednik Pahor, etične skupine, ......??????????????

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.05.2020 ob 10:56 Xy gost

      V kanti

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.05.2020 ob 11:10 KUMROVEC gost

      Ka DEBELI betežen si , tij si tisti ka non stop po nepotrebnem okoli doktorov leče , pa henjaj pisati laži , budalo nerazgledano .

      3 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.05.2020 ob 11:28 gost

        Ti si eden tistih, ki ste najbolj potrebni doktorja - psihiatra. Povej to tistim bolnim ljudem, ki zaradi dvomesečnih samo najnujnejših storitev niso mogli priti do pravočasne obravnave in bodo umirali od tega. Pa, ko bo zobar v enem dnevu obravnaval samo 7 ljudi. Nekateri bodo prej umrli kot prišli na vrsto. Kaj desničarji res ne znate nikoli misliti s svojo glavo? Se ti zavedaš kaj pomeni za človeka, ki ima raka, pa se ta zaradi nedelujočega sistema in nedostopnosti do zdravnika - urologa ali drugega - to poka že šele čez nekaj mesecev ali pol leta ali kasneje, ko je že veliko prepozno???? Ne???? Ker pač nimaš pameti, ki bi to dojela. Samo en primer sem dal. Jih je pa zeloooooooo velikooooooooooo.

        10 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.05.2020 ob 11:39 KUMROVEC gost

      No DEBELI tebi pa niti psihiater več ne more pomagati , ker ti trdiš , da pa je zdravstveni sistem do pojava virusa delal normalno , to mogoče velja za kakšno drugo državo , vse ka napišeš je laž , za lase privlečeno od nekje in pa tvoje neke leve blodnje in travme iz otroštva .

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.05.2020 ob 11:47 gost

        Do 13. marca , ko je bila Šarčeva vlada, so zdravniki in bolnišnice delali normalno. Tudi obolele iz DSO so vozili v bolnišnice. Z nastopom Jančkove vlade je vse to zastalo. To so dejstva, dokazljiva vsako sekundo. Z bedakom, kot si ti, se pa ne bom več ukvarjal. Pojdi na NoroTV24 - tam boš med svojimi.

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.05.2020 ob 11:56 Siciliano gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel .... >>>>>> cutt.ly/yyvKV2u

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.05.2020 ob 11:57 Siciliano gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel .... >>>>>> cutt.ly/yyvKV2u

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.05.2020 ob 11:57 KUMROVEC gost

      .....DEBELI , htio bih , da budem gospodin, i izbjegnem reakcije bijesne , ali reči ču ko pravi primitivac , ko te kara nek ti piše pjesme .....

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      11.05.2020 ob 15:30 G. O. S. T. gost

      ,,, "čunder ka spremno si butasto ime to je premalo. Spremeniti moreš tudi sebe. Ker boš drugače vedno hlapec,,,, princa teme,,,

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.