https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na veržejskih travnikih zacvetele bele narcise

11.05.2020 ob 18:00  

Le redki so še tisti travniki, kjer lahko opazujemo v naravi cvetoče narcise. V Pomurju jih najdemo le še na nekaterih manjših območjih, kjer so se zaradi ustrezne rabe, ohranile vse do danes. Med njimi so tudi nekateri travniki pri Veržeju, kjer jih lahko občudujemo.

Narcise, ali po veržejsko fünkešnice, so v teh toplih majskih dneh že prekrile nekatere tamkajšnje travnike. Gorski narcis, kakor je uradno ime rastline, raste na negnojenih in pozno košenih, ponekod pa se je vrsta  v večjem številu ohranila tudi na vrtovih, predvsem zaradi ustrezne rabe lastnikov. Najbolj znana nahajališča v Sloveniji so v Karavankah pod Golico, na Slavniku, Vremščici in nad Kolpo na Kočevskem. 

Gorski narcis je zaščitena in zavarovana vrsta rastline, ki jo je prepovedano namerno uničevati, poškodovati ali trgati. Zaradi privlačnih cvetov zbuja pozornost, zato ga ljudje radi trgajo, vendar to ni glavni vzrok njegove ogroženosti. Največji problem je zaraščanje površin pa tudi melioracije, obilnejše gnojenje in izkopavanje za saditev v vrtove, zato je bila rastlina zavarovana že leta 1949. 

Narcise lahko v Pomurju poleg Veržeja občudujemo tudi na nekaterih vzhodnih obronkih Goričkega, v bližini Cankove, Gerlincev in Pertoče, kjer jih poznajo pod imeni potkolonci, piklonci ali piklanci. Občina Cankova si je narciso izbrala tudi kot simbol v občinskem grbu. Drugod po Sloveniji jih imenujejo še kot beli narcis, bedenica, ključavnica, binkoštnica, čarovnica, medenica ali jurjevica.

Za peščico veržejskih travnikov, kjer rastejo narcise, med drugim skrbi tudi Veržejsko turistično društvo. Raba travnikov se je vsekakor v sedanjem času spremenila, saj se kosi in gnoji preveč intenzivno, veliko travnikov pa se je preoralo tudi v njive, zato so še ta redka lokalna rastišča toliko bolj pomembna.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.05.2020 ob 19:08 gost

      POJDITE TJA IN SI JIH OGLEJTE. POMIRIJO ČLOVEKA IN MU DAJO POZITIVNO ENERGIJO.

      19 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.05.2020 ob 21:28 gost

      Zakaj se pa potem dereš, če si pomirjen/a???

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.05.2020 ob 11:25 ge su gost

      tist časi, da smu jih trgali pa se med njimi gebali, nogice v zrak cvetko med narcise

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.05.2020 ob 21:01 Lescecek gost

      Butli, ne veste kaj je lepo.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.