https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prihajajo ledeni možje in uscana Zofka

12.05.2020 ob 8:32  

V teh dneh godujejo tako imenovani ledeni možje, ki po ljudskem izročilu prinašajo hladne dni in deževje sredi maja. Skladno s tradicijo si že od danes namesto prijetnega pozno spomladanskega vremena obetamo oblačno in deževno vreme z občasnimi nevihtami ter tudi določen padec temperatur.

Na današnji god sv. Pankracija bo po napovedih Agencije RS za okolje oblačno, deževno in hladneje. Dež bo do jutra zajel vso državo. Čez dan bo oblačno in deževno, le na severovzhodu bo popoldne že povečini brez padavin. Zapihal bo severovzhodni veter. Popoldanske temperature bodo od 6 do 11 °C.

V sredo in četrtek, ko godujeta sv. Servacij in sv. Bonifacij, pa se obeta spremenljivo do pretežno oblačno vreme. Nastale bodo posamezne plohe, v četrtek tudi nevihte.

Ledeni možje, sveti Pankracij, Servacij in Bonifacij, godujejo od 12. do 14. maja. V preteklosti so jim pripisali krivdo za mrzlo in mokro vreme, ki se ob še možnem prodoru polarne zračne mase nad naše kraje lahko pojavi v maju. Za njimi 15. maja goduje sveta Zofija. Ker na njen god rado dežuje, so ji v ljudskem izročilu nadeli ime mokra oziroma uscana Zofka.

Po ledenih možeh se ravnajo številni vrtičkarji v Sloveniji, saj velja, da je s saditvijo nekaterih sadik na prosto dobro počakati, da minejo ledeni možje in da se zemlja dovolj ogreje. To še posebej velja za plodovke, med katere sodi paradižnik, ki je priljubljen na slovenskih vrtovih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.05.2020 ob 11:20 Žofa gost

      Žofki je že vujšlo

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.05.2020 ob 11:22 jaja vidli mu gost

      Zofka nas več nede zajebavala, ne duvolin juj scati, naj se puščij ge indri.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.