https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vsak dan možgansko kap utrpi več kot deset Slovencev

12.05.2020 ob 10:00  

Ob možganski kapi je ključnega pomena hitro ukrepanje. Današnji evropski dan ozaveščanja o možganski kapi opozarja na pomen preventive in zdravega načina življenja.


Možganska kap je najpogostejša nevrološka bolezen, samo v Sloveniji jo letno doživi več kot 4000 ljudi. V Evropi utrpi možgansko kap okoli 780.000 ljudi letno oziroma vsako minuto en. Smrtnost je po možganski kapi visoka. Lahko povzroči tudi hudo invalidnost, ki bolnikom in svojcem bistveno spremeni kakovost življenja.

Vsak dan možgansko kap utrpi več kot deset Slovencev, največkrat ravno v domačem okolju, bistvena pa je hitra pomoč. Najbolj zanesljivo je mogoče znake možganske kapi prepoznati z besedo GROM:

  • G predstavlja govor, ki je ob možganski kapi prizadet
  • R predstavlja roko, pri kateri je značilna delna ali popolna ohromelost ene roke. Oboleli je ne more dvigniti/odročiti.
  • O  kot obraz. Kap je mogoče prepoznati po asimetriji obraza, povesi se ustni kot.
  • M pa predstavlja minuto, saj je ob možganski kapi pomembna vsaka minuta. Hitra pomoč pa omili posledice.

»Uspešnost zdravljenja je odvisna predvsem od hitrosti prevoza bolnika v najbližji zdravstveni center,« so zapisali v Društvu za zdravje srca in ožilja.

Za preprečevanje možganske kapi je pomemben predvsem zdrav način življenja, kjer je potrebno vzdrževati ustrezno telesno težo, se vsak dan gibati vsaj 30 minut in jesti več sadja ter zelenjave, svetujejo v društvu.  

Pri hrani odsvetujejo prekomeren vnos soli, maščob in sladkorja, opozarjajo pa tudi na stres. Pomembno ga je omiliti, kontrolirati krvni tlak, krvne maščobe in sladkor ter srčni utrip, pozivajo tudi k opustitvi kajenja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.