https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Protestniki stopili v bran naravi in nevladnim organizacijam

12.05.2020 ob 15:55  

Na ljubljanskem Trgu republike pred poslopjem parlamenta se je danes ob 13.30 uri zbrala množica več sto protestnikov, ki želijo opozoriti na spreminjanje zakona o ohranjanju narave, ki bi organizacijam, ki delujejo v javnem interesu, praktično onemogočili sodelovanje v upravnih postopkih.

Okoli 300 protestnikov, kolikor so prve ocene, je pred poslopjem parlamenta danes žvižgalo in skandiralo "Narave ne damo!" ter tako stopilo v bran naravi in nevladnim okoljskim organizacijam. Odbor Državnega zbora za okolje namreč na seji prav zdaj obravnava predlog spremembe zakona o ohranjanju narave, ki bi močno omejila delovanje nevladnih organizacij. Protestni shod je organiziralo gibanje Balkan River Defence.

Protest, ki ga je spremljalo večje število policistov, je bil glasen, a miren. K udeležbi so na protest organizatorji vabili prek spletnih družbenih omrežij, kjer so udeležence pozivali k uporabi zaščitnih mask, upoštevanju varnostne razdalje in ignoriranju morebitnih provokacij. 

Parlamentarni odbor za infrastrukturo, okolje in prostor na današnji seji med drugim obravnava predlog novele zakona o ohranjanju narave. Vlada je sprva načrtovala le manj zahtevne uskladitve zakona s pravom EU, in sicer zaradi kršitev, ki jih je ugotovila Evropska komisija, a je nato stranka SNS vložila amandma, s katerim bi se močno omejilo delovanje nevladnih organizacij.

Predlagajo namreč, da se enaki kriteriji, ki jih je v okviru protikoronske zakonodaje vlada vnesla za sodelovanje nevladnikov v postopkih pridobivanja gradbenih dovoljenj, določijo za pridobitev statusa nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu.

Predlagani pogoji so različni glede na pravnoorganizacijsko obliko, v kateri deluje določena organizacija. Za društva bi tako veljalo, da morajo imeti najmanj 50 aktivnih članov, če gre za zavod, mora ta imeti zaposlene najmanj tri osebe s polnim delovnim časom in sedmo stopnjo izobrazbe, če gre za ustanovo, pa mora imeti ta najmanj 10.000 evrov dovoljenja. Sporno je med drugim tudi določilo, da bi morala navedene pogoje organizacija izpolnjevati trenutno, kakor tudi za dve leti nazaj.

Večina, okoli 90-odstotkov, okoljevarstvenih organizacij tem pogojem ne ustreza, med njimi sta tudi npr. tako Greenpeace Slovenije, ki je del mednarodne mreže, kot Ribiška zveza Slovenije s 140-letno tradicijo delovanja.

Kot so zapisali na spletni strani mreže NVO Plan B za Slovenijo ima po podatkih AJPES trenutno status delovanja v javnem interesu na področju varstva okolja 30 nevladnih organizacij, na področju ohranjanja narave pa 47 nevladnih organizacij. Med 56 organizacijami, za kolikor so zbrali podatke,  so ugotovili, da nove pogoje izpolnjuje le 9 nevladnih organizacij, od tega pet okoljevarstvenih in štiri naravovarstvene.

 »Uredba o presoji vplivov na okolje je naslednji korak v prizadevanju, da se olajšajo postopki investitorjem in izloči civilne glas družbe. Žalostno je, da del javnosti ta glas razume kot oviro razvoju, ker ga nekateri odločevalci tako predstavljajo. V resnici pa gre za varovalko, ki opozarja na sporne in nezakonite posle,« opozarjajo pri DOPPSu, kjer so tudi zapisali, da kljub njihovemu 40 letnemu delovanju društva ter z več kot 1000 člani in 30 zaposlenimi, po sedaj veljavnih kriterijih ne delujejo v javnem interesu, kljub temu da delajo za ekosistemske koristi, ki so javne.

Načrtovani poseg v delovanje nevladnih organizacij je nesprejemljiv, je za STA ocenila Gaja Brecelj iz nevladne okoljske organizacije Umanotera. "Varovanje okolja in narave je treba vzeti v zakup z ostalimi projekti, razvoj družbe je lahko samo zelen," je poudarila.

*Foto: Inštitut 8. marec (fb)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.05.2020 ob 16:19 G. O. S. T. gost

      Protestniki zdaj ni časa za vas kajti vladi je prioriteta trenutno, reševanje,,, debeloga počivalška,,, v parlamentu zaradi nabave mask. Zakaj le,, ker je on edini ki ve kje je denar od nabave opreme. Za blagovne rezerve. Če nebo rešitve nebo provizij obljubljenih tistim keri so mu dali za te svinjarije blagoslov in gdo le,,, princ teme,,.

      14 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.05.2020 ob 17:08 DELOMRZNEŽI gost

      KAJ JE DELOMRZNEŽI, ZAPIRAJO SE VAŠI SAMOPOSTREŽNI DRŽAVNI BANKOMATI IN POTREBNO BO DELATI IN TAKO JE TUDI PRAV. KDOR NE DELA NAJ NE JE.

      25 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.05.2020 ob 21:16 čondraš gost

        Točno tako, večini levičarskim nevladnim organizacijam , ukiniti financiranje, naj se financirajo z lastnih sredstev, denar pa nameniti za športne objekte in promocijo Slovenije v tujini.

        9 7 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.05.2020 ob 18:40 Kuža kaka gost

      Vsi protestniki s psom štrajkajo proti naravi posrani od od njihovih psov. Pesjanarji

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.05.2020 ob 19:00 Igor gost

      Te nevladne organizacije so same sebi namen, in da na racun davkoplacevalcev sluzijo mastne denarje cimprej jih vse ukinit, ti ljudje ki so pa v njih pa naj se spravijo vsaj enkrat v zivljenju delat.

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.05.2020 ob 19:04 Gost gost

      Kje sta bili priblakirnici Magna, pri kanalizaciji Jankovica cez vodno obmocje, ko je gorel Kemis, kje ste bili, da bi prepovedali rakotvoren Glifosat, in se in se.... to so samo politicni aktivisti, zato jim dol visi za naravo, dokler imajo oblast njihovi.

      12 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.05.2020 ob 21:17 čondraš gost

        Itak, vse že videni te tedne, proti Janša plačanci, burek i jogurt , ap kakšen gram trave, da malo poplesavleju zadeti pred parlamentom.

        7 7 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.05.2020 ob 19:05 gost

      Od teh delomrznezev ima Slovenija vec skode kot koristi, tako koncno da se je nekdo zganil v tej drzavi.

      14 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.05.2020 ob 20:52 Kuku gost

      Če se tudi na zobe mečejo, ne bo pomagalo. Cucki bodo dalje srAli, lastniki dreka ne pobirali, salonitke bodo še dalje odvazali ob poti poleg Mure, plastika bo še naprej frcala po luftu. Malo bolj idite naokoli pogledat, kaj delajo. Vlada ne bo šla pucat.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.05.2020 ob 21:05 čondraš gost

      Kaj si ti nor, levim se je že čisto zmešalo...kaj delajo mamila ..hm..ne vem no rdeči, če vi niste potomci Orangutana, potem stvarno ne vem s česa kurca ste se razvili ? Vam res ni treba hoditi v službe, med delovnim časom po transparente in akcija, na joint, pivo in potem se blamirat pred parlament.

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.05.2020 ob 22:47 gost

      Vaši levuharji niso mogli nikogar gor napraviti,ker PES ne more skotiti če ga natepavle LEVUHAR.Pri nas na desni strani imamo zdrav normalen SEX. Levuharji pa hupčete BUKMASTIFE,rep na stran pa udri.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.05.2020 ob 0:11 gost

      zbiram akterje..rad bi protestiral proti hemeroidem in preveč pekoči hrani,pravtako imam pik na prevroče poletne dni in prometnim zamaškom,slabe špricere in toplo pivo,ob enem pa bi še protestirali proti vremenu in plesni v hišah ter panelnim ograjam in regratovim lučkam ter osam in sršenom med hruškami in grozdjem in mravljam v hiši ..tako da,vljudno prosim vse zainteresirane ,da se zglasite ..ps ( zbiram že gradivo za nadaljne proteste,v misih imam ,da bi poleteli z balaoni in zmaji ..)

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      13.05.2020 ob 15:37 G. O. S. T. gost

      ,,, čunder,, samo v vednost si opazu ka se nišče s tabo in tvojim pizdekom,,, princon teme,,, ne ukvarja. Zdaj si pa lahko naprej plues talaš.,,,. Bedak,,,,.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.