https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Vlada ni podprla razglasitve izrednih podnebnih sprememb

13.05.2020 ob 10:02  

Na seji vladnega odbora za gospodarstvo niso podprli predloga skupine poslank in poslancev za sprejetje Resolucije o razglasitvi izrednih podnebnih in okoljskih razmer v Sloveniji.

Noben predlog, ki se nanaša na podnebne spremembe in okolje, se ne sme izogniti predhodnemu strateškemu premisleku in širokemu konsenzu na nacionalni ravni in tudi na ravni EU. Tako so začeli po seji vladnega odbora za gospodarstvo pojasnilo, zakaj niso podprli resolucije o razglasitvi izrednih podnebnih razmer. Prvopodpisani pod resolucijo je poslanec Matjaž Nemec.

Reševanje težav, povezanih s podnebnimi spremembami in varstvom okolja, mora biti usmerjeno v pripravo pravočasnih in učinkovitih zakonodajnih in izvršilnih ukrepov, so nadaljevali v sporočilu po seji vladnega odbora za gospodarstvo.

V pripravo podnebnih in okoljskih ukrepov je treba po mnenju vlade vključiti vse deležnike, predvsem stroko, gospodarstvo in širšo javnost.

Vlada zato ne podpira predloga resolucije za razglasitev izrednih podnebnih razmer, bo pa nadaljevala s pripravo ustreznih, učinkovitih in pravočasnih politik, odločitev, predpisov, dokumentov in drugih ukrepov, ki bodo temeljili na zavezah pariškega sporazuma in drugih mednarodnih pogodbah o varovanju okolja. Ukrepi bodo usmerjeni v krožno gospodarstvo in trajnostni razvoj družbe kot celote, zagotavlja vlada.

Jeseni bo vlada poslala v razpravo dolgoročno podnebno strategijo, s katero se bo zavezala za pospešeno zmanjševanje emisij toplogrednih plinov za dosego neto ničelnih emisij toplogrednih plinov najkasneje do leta 2050.

Poleg tega vlada sodeluje pri razpravi za sprejetje predloga evropskega podnebnega zakona, ki ga je Evropska komisija v obliki osnutka uredbe pripravila 4. marca, so po poročanju Financ med drugim še sporočili po seji vladnega odbora za gospodarstvo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.