https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Poslovil se je meteorolog Andrej Pečenko

13.05.2020 ob 15:25  

Umrl je meteorolog Andrej Pečenko (1958–2020), navajajo na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso). Do nedavne upokojitve je bil eden ključnih sodelavcev meteorološke prognoze pri Arsu.


Pečenko se je takratnemu Hidrometeorološkemu zavodu RS pridružil po koncu študija meteorologije kot pripravnik avgusta 1983. Po koncu pripravništva se je zaposlil na oddelku za prognoze in ves čas delovanja ostal vključen v redno pripravo vremenskih napovedi za javnost.

Skupaj s sodelavci je znatno prispeval k uveljavitvi sodobnega pristopa k napovedovanju vremena v Sloveniji, ki temelji na modelskih izračunih prihodnjega vremena in ki mu na Arsu sledijo še danes.

Pridobil je tudi licenco letalskega meteorologa prognostika in z občasnim delom v oddelku za letalske napovedi sodeloval pri zagotavljanju varnosti zračnega prometa na območju Slovenije.

Eno od strokovnih področij, ki ga je še posebej pritegnilo, je bilo napovedovanje nevarnosti požarov v naravi. Prav tako je z bogatim meteorološkim znanjem in izkušnjami prispeval k boljšemu poznavanju povezav med onesnaženostjo zraka in vremenom v Sloveniji, pojasnjujejo na spletni strani Arsa.

Konec 80. let se je Pečenko pridružil ekipi sodelavcev, ki so začeli pripravljati in podajati vremenske napovedi na Televiziji Slovenija. V medijih se je v različnih vlogah od takrat pojavljal več kot 30 let. Z občutkom za podajanje zapletenih vsebin na enostaven način in stalno pripravljenostjo na vprašanja novinarjev je postal eden najbolj priljubljenih in prepoznavnih obrazov slovenske meteorologije. S svojim delom v medijih je pomembno prispeval k širjenju rabe vremenskih napovedi ter splošni prepoznavnosti meteorologije v javnosti.

Februarja letos se je predčasno upokojil, so še navedli pri Arso.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.05.2020 ob 18:37 vreme gost

      Super možakar, RIP !

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.05.2020 ob 20:55 Magnolija gost

      Naj počiva v miru!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.05.2020 ob 21:29 Baloncek gost

      Rada sem ga imela, manjkal bo.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.05.2020 ob 21:32 čondraš gost

      Faca je bil, naj počiva v miru .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.05.2020 ob 15:53 Danijela gost

      Bil je zelo prijeten človek. Vedno sem ga rada poslušala in zelo ga bom pogrešala. Naj počiva v miru.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.