https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Dan Slovenske vojske v znamenju prizadevanj po njeni kadrovski krepitvi

15.05.2020 ob 8:40  

Slovenska vojska v spomin na čas, ko so naborniki pred 29 leti vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji, danes praznuje svoj dan. Podobno kot v zadnjih letih ga tudi tokrat zaznamujejo prizadevanja za kadrovsko in materialno krepitev SV.

Slovenska vojska (SV) bo svoj osrednji praznik letos pričakala pod vodstvom novega načelnika generalštaba Roberta Glavaša. Osrednji cilji vojske pa ostajajo enaki kot v preteklih letih: izboljšanje kadrovske slike in modernizacija vojaške opreme, s tem pa izboljšanje njene pripravljenosti. Ta je po zadnji oceni za delovanje v miru dobra, za delovanje v vojnih razmerah pa neustrezna.

Prav kadrovska krepitev poleg modernizacije opreme ostaja osrednji cilj novega načelnika, pri čemer kot bistveni del problema izpostavlja neurejen status vojakov po 45. letu.

Vodstvo SV v zadnjih mesecih zaposluje tudi skrb za zdravje pripadnic in pripadnikov. Krizo z epidemijo novega koronavirusa je po zagotovilih Glavaša dobro prestala, okužilo se je sedem pripadnikov, od tega štirje na misijah in trije doma.

Nenadejano pa bi se prav kriza ob epidemiji deloma lahko izkazala za koristno v smislu kadrovske krepitve. Skupno pa so na ministrstvu namreč v zadnjem obdobju prevzeli oziroma imajo v obdelavi že 120 vlog za pogodbeno opravljanje vojaške službe v rezervni sestavi. Kar 73 od 107 pogodbenih rezervistov, ki so jih vpoklicali v službo v maju, pa je kar samih zaprosilo za službo.

Kot so za STA napovedali na obrambnem ministrstvu, bodo pogodbeni rezervisti poleg dolžnosti varnostno nadzorne službe opravljali naloge varovanja strelišč, podpore usposabljanja, logistične podpore in patruljiranja na državni meji oziroma pomoč Slovenski vojski in policiji na meji.

Poleg tega so na ministrstvu v letošnjem letu prejeli že 105 vlog za opravljanje prostovoljnega služenja vojaškega roka. Od tega so po opravljenih selekcijskih postopkih doslej na služenje napotili 28 prostovoljcev, v postopkih pa je še 37 kandidatov.

Ob letošnjem dnevu SV zaradi omejevalnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ne bo večje prireditve, bodo pa njihove sile po napovedih Glavaša na dveh lokacijah pripravile slovesnosti z nekaj nagovori, podelitvijo priznanj in činov prireditve, poroča STA. Ministra za obrambo Mateja Tonina in načelnika Glavaša bo danes gostil tudi predsednik republike Borut Pahor.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.05.2020 ob 9:19 G. O. S. T. gost

      Kje so patrioti Slovenski zdaj je prišložnost pokazati zvestobo domovini. Nebo se vam treba skrivati po gozdovih. Vardeki,,, princa teme zadaj imate priložnost da dobite pravo orožje.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.05.2020 ob 11:19 en gost

      Naj dajo dostojno plačo, nej pa minimalca...

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.05.2020 ob 12:39 skulptura gost

      Dan Slovenske vojske v znamenju prizadevanj po njeni kadrovski krepitvi ? Nujno je potrebno povečati število oficirjev in pomožnega osebja !!

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.05.2020 ob 14:30 G. O. S. T. gost

      Ne grese tukaj toliko za denar nisem o tem pisau.Ampak o ljubezni do domovine ker ste se tako radi urili po gozdovih. Pokažite svoje veščine in usposobljenost. Pa še skrivati se nebo treba za kapuca I.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.05.2020 ob 19:27 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Smrkavce takoj v obvezno vojsko,ene tri mesece,nato rezerva,vsako leto tri tedne urjenja.Bodo končno moški.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.