https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V ospredju težave družin zaradi pandemije koronavirusa

15.05.2020 ob 14:00  

Danes obeležujemo mednarodni dan družin, ki pa se letos osredotočajo predvsem na težave s pandemijo covida-19.

Generalna skupščina Združenih narodov je 15. maj razglasila za mednarodni dan družin leta 1993, da poudari pomen, ki ga mednarodna skupnost namenja družinam. Letos so pri Združenih narodih v ospredju težave družin, ki se soočajo z pandemijo.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Janez Cigler Kralj, je ob tem v poslanici poudaril, da smo v Sloveniji veliko preizkušnjo, ki jo predstavlja epidemija, dobro prestali, za kar smo zaslužni vsi skupaj.

Številni straši so po njegovih besedah morali zaradi epidemije prekiniti delovne obveznosti, številni pa so hkrati usklajevali vzgojo in skrb za otroke ter službene obveznosti. Vlada je skušala zmanjšati socialne stiske zaradi novih okoliščin s solidarnostnimi prejemki, univerzalnim temeljnim dohodkom za samozaposlene, plačilom prispevkov in drugimi oblikami pomoči.

Enkratni povišani dodatek za veliko družino je v začetku maja prejelo več kot 29.000 velikih družin, solidarnostni dodatek k otroškemu dodatku pa bo do konca junija prejelo več kot 125.600 družin, je navedel.

Cilj po njegovih besedah še naprej ostaja skrb za kakovostno življenje družin in vzpostavitev spodbudnega okolja za odločanje za otroke. Predlagali bodo ukrepe, ki bodo znova vzpodbudili optimizem na trgu dela, prizadevali pa si bodo tudi za razmere, v katerih bodo starši lahko združevali poklicno in družinsko življenje.

Več kot 45.000 otrok pod pragom revščine

Zveza prijateljev mladine Slovenije ob današnjem dnevu izpostavlja, da "kapitalistična preobrazba naše družbe in kriza ob epidemiji klestita socialno državo", saj so po njeni oceni trenutno otrokove pravice na stranskem tiru. Ob tem so spomnili, da več kot 45.000 otrok živi pod pragom revščine.

Po ocenah Slovenske karitas, ukrepi države zagotovo blažijo stiske, v katerih so se znašle številne družine, kljub temu pa se je nanjo za pomoč na novo obrnilo več kot 3900 ljudi oziroma približno 2100 gospodinjstev.

Spomnili pa so tudi, da je leta 2018 kar 23 milijonov otrok v EU odraščalo v revščini ali socialni izključenosti, v prihodnje pa naj bi jih bilo zaradi posledic pandemije še občutno več.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.05.2020 ob 15:31 G. O. S. T. gost

      To bi morala biti prioriteta vlade pa vseh ki so si tako na veliko lastil davkoplačevalski denar. Denarna lepo naj vrnejo pa nbo revnih otrok. Sram je lahko vse ki se hvalijo da smo država blaginje. Otroci pa hodijo skoraj bosi in goli pa lačni v šolo. Vodilni pa debeli kot prašiči.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.05.2020 ob 16:42 gost

        Ne seri. Povej kje je kdo bos. Tam kjer starši imajo otroke zaradi doklad da si kupijo alko in cigarete. Vsaka druzina ki ima otroka iz ljubezni do njega ni ne lačen, ne bos.

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.05.2020 ob 16:57 gost

      16:42 ......... ni vsak otrok spočet iz ljubezni in vsak otrok nima družine. Tudi skrbniki in skrbnice niso najboljši " očetje " in najboljše " matere ". Premalo si razgledan, da bi videl v celoti kaj se pri nas dogaja. Pa matere samohranilke, ki ne dobijo primernega stanovanja in zaradi kakšne bolezni ne dela, .............. Ni vse tako v naši državi kot si ti predstavljaš. Ne poznaš zelo težkega življenja nekaterih. Škoda tebi kaj dalje pisati, ker tako ne razumeš. Vprašaj malo odgovorne na Karitasu, Rdečem križu, Podpornici, ....... v kakšnih težkih razmerah nekateri živijo.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.05.2020 ob 17:57 gost

      Največkrat po svoji lastni krivdi!!!!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.05.2020 ob 6:04 Pegi gost

      Tisti ko so doma so dobili še več denarja zraven,ko pa en zaposlen.zaposleni imamo tudi družine in naši otroci morajo tudi jesti.Na borzi dobijo vsak mesec isto.Naš prihodek pa je bil še več kot za polovico manj izplačan... tako da prosim!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.