https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Odpiranje mej bo potekalo postopoma

17.5.2020  

Vlada je na današnji dopisni seji izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.


Odpiranje mej bo, razen za državljane Republike Slovenije in tujce s stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji, potekalo postopoma. Vlada bo sproti posodabljala seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Republiko Slovenijo, in sicer na podlagi NIJZ ocene epidemiološkega stanja v sosednjih državah in tehničnih dogovorov Ministrstva za notranje zadeve s sosednjimi državami, državami članicami Evropske unije in državami schengenskega območja ali sprejetega splošnega dogovora na ravni EU. Seznam držav bo objavljen na spletnih straneh NIJZ in Ministrstva za notranje zadeve.

Poleg tega določa izjeme pri osebah iz tretjih držav, ki se jim ob vstopu v Slovenijo ne odredi karantena za obdobje 14 dni. Gre za osebe, ki:

· so napotene na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza,
· potujejo čez Republiko Slovenijo v drugo državo v istem dnevu.

Odlok začne veljati danes, 17. maja 2020, ob 22. uri, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je v izjavi na TV Slovenija pojasnil, da so odlok že danes dopolnili zaradi slovenskih avtoprevoznikov, saj so tako rešili problem voznikov, ki prihajajo v službo iz drugih držav, praviloma iz jugovzhodne Evrope. "Ko bo ta problem rešen, bodo tovornjaki pred polnočjo lahko krenili na pot. Zato se mudi," je dejal.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.