https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nekatere muzeje lahko danes obiščete brezplačno

18.05.2020 ob 8:43  

Muzeji po vsem svetu bodo danes obeležili mednarodni muzejski dan. Tema letošnjega je Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost. Slovenski muzeji in galerije, ki so v minulih letih svoj praznik obeležili s prireditvami in prostim vstopom, bodo vrata za obiskovalce brezplačno odprli tudi letos, bodo pa svoj praznik obeležili tudi virtualno.

Mednarodni muzejski svet (ICOM) je 18. maj za mednarodni dan muzejev z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi razglasil leta 1977. Slovenski muzeji so v minulih letih svoj dan obeležili s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov. Priprave na letošnjega pa so potekale v luči pandemije novega koronavirusa, zato ga bodo muzealci obeležili nekoliko drugače.

Kot je za STA povedala predsednica ICOM Slovenija Kaja Širok, je ICOM že na začetku pandemije pozval muzeje, naj najdejo alternativne načine obeležitve mednarodnega muzejskega dne. Tako v slovenskem odboru kot tudi drugje po svetu so se večinoma odločili za virtualno obeležitev.

»Vmes smo na srečo ponovno odprli muzeje in galerije, zato bomo ob virtualni obeležitvi ponudili alternativna muzejska dogajanja, ki jih je vsak muzej pripravil upoštevajoč potrebne omejitve in v skladu s svojimi zmožnosti,« je dodala predsednica ICOM Slovenija. Nekateri muzeji bodo tako v počastitev muzejskega praznika danes brezplačno odprli svoja vrata, nekateri pa so s prostim vstopom muzejski praznik obeležili že v nedeljo.

V Pomurskem muzeju Murska Sobota je že od 16. maja možen prosti vstop (več informacij tukaj), danes pa svoja vrata brezplačno odpira tudi Galerija-Muzej Lendava, ki vas pričakuje na lendavskem gradu, v Sinagogi Lendava in v Muzeju meščanstva (več informacij tukaj). Med 12. in 16. uro pa lahko brezplačno obiščete tudi Muzej Špital v Gornji Radgoni (več informacij tukaj).

Tema letošnjega mednarodnega muzejskega dneva je Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost. Mednarodni dan muzejev 2020 želi z omenjeno temo »na enem mestu obeležiti raznolikost perspektiv, ki sestavljajo skupnosti in osebje muzejev, in hkrati osvojiti orodja za prepoznavanje ter premagovanje pristranskosti v tem, kar muzeji prikazujejo in v zgodbah, ki jih pripovedujejo,« so zapisali pri ICOM.

Statistični urad pa je pred mednarodnim muzejskim dnem posredoval podatke za leto 2018. Muzeji, ustanove z muzejskimi zbirkami in galerije v Sloveniji so v tem leti pripravili 1446 razstav, od tega 245 stalnih in 1202 občasnih razstav. Ogledalo si jih je več kot 2,7 milijona obiskovalcev, od tega je bilo 30 odstotkov tujcev. Med vsemi obiskovalci je bilo 29 odstotkov otrok in mladih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.