https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mineva 100 let od rojstva papeža Janeza Pavla II.

18.05.2020 ob 9:28  

V poljskih Wadowicah se je pred 100 leti rodil Karol Jozef Wojtyla, kasneje znan kot papež Janez Pavel II. Enega najbolj priljubljenih papežev se bodo danes na Poljskem spomnili s slovesnostjo v Krakovu, sedanji papež Frančišek pa je daroval mašo ob njegovem grobu.

Zaradi obletnice rojstva poljskega papeža, ki je po besedah poljskega premierja Mateusza Morawieckega »spremenil usodo sveta«, so v nedeljo na Poljskem razrahljali ukrepe ob pandemiji covida-19 in dovolili večje število vernikov pri mašah. Priljubljenega papeža Wojtyle se bodo spomnili tudi s slovesnostjo v Krakovu.

Sedanji papež Frančišek pa je v spomin na Janeza Pavla II. danes ob 7. uri daroval mašo ob njegovem grobu v baziliki svetega Petra v Vatikanu. »Ko je Bog poslal Wojtylo, je obiskal svoje ljudstvo,« je med drugim poudaril Frančišek v prvi maši v baziliki po 10. marcu. S to mašo je Frančišek tudi znova odprl baziliko svetega Petra za vernike. Celotno mašo si lahko ogledate na spodnjem posnetku (s prevodom v angleščini).

Naslednik Janeza Pavla II., prejšnji papež Benedikt XVI., je svojega predhodnika ob obletnici rojstva označil za rešitelja Cerkve ob krizi spričo reform v 60. letih prejšnjega stoletja.

Kot je poudaril v pismu, ki ga je v petek objavila poljska škofovska konferenca, so bile leta 1978, ko je Janez Pavel II. prevzel vodenje katoliške Cerkve, razmere v Cerkvi zelo dramatične, saj so ljudje po drugem vatikanskem koncilu v marsikaj dvomili. »Novega papeža je čakala skoraj nemogoča naloga,« je poudaril Benedikt XVI. in dodal, da je Janez Pavel II. vzbudil novo zanimanje za Jezusa Kristusa in njegovo Cerkev ter Cerkev obnovil.

Janez Pavel II., 263. naslednik apostola Petra in prvi Slovan na tem položaju, se je kot Karol Jozef Wojtyla rodil 18. maja 1920. Leta 1938 je iz rodnih Wadowic odšel v Krakov na študij polonistike. Ukvarjal se je z gledališčem in literaturo, v prvih letih druge svetovne vojne pa se je odločil, da bo postal duhovnik.

Leta 1958 je postal krakovski pomožni škof, leta 1964 nadškof in leta 1967 kardinal. Za papeža, po 456 letih prvega, ki ni bil Italijan, je bil izvoljen 16. oktobra 1978.

Janez Pavel II. je v več pogledih rekorder. Bil je prvi papež, ki je prepotoval svet, srečal se je z rekordnim številom ljudi, imel je največji pogreb, rekordno hitro je bil beatificiran in rekordno hitro je postal svetnik. V skoraj 27-letnem pontifikatu je obiskal 129 držav vsega sveta, med njimi dvakrat Slovenijo.

Umrl je 2. aprila 2005, njegovega pogreba, ki velja za največjega vseh časov, so se udeležili milijoni vernikov. Takoj po njegovi smrti so se pojavili pozivi, naj ga razglasijo za svetnika, kar se je zgodilo v rekordno hitrem času, 27. aprila 2014.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.05.2020 ob 13:35 77 gost

      Zame najboljši papež,božji pastir.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.05.2020 ob 14:02 gost

      resnično najboljši papež,papež ,ki je oprostil svojemu atentarju in ki je krmaril RKC skpzi težke čase,mirno in vestno

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.