https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Kustečeva: V prvi dan smo vstopili dobro pripravljeni

19.5.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 sta sodelovala ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec te vladni govorec Jelko Kacin. 

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma povedal, da je vladni klicni center za informacije o koronavirusu (080 1404) do danes prejel preko 40.000 klicev. Zanesljive in sprotne informacije pa so na brezplačni telefonski številki odslej na voljo vsak delovnik, od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro.

V nadaljevanju je ministrica za šolstvo Simona Kustec spregovorila o vračanju v šole. »Po prvem dnevu ponovnega in delnega odprtja šol in vrtcev pa tudi po desetem tednu izobraževanja na daljavo, kot načrtovano, učenke in učenci ter dijakinje in dijaki prav v teh dneh opravljajo še svoja zadnja ocenjevanja in se počasi a zanesljivo približujejo procesu zaključevanja ocen, s tem pa vseh učnih obveznosti tega šolskega leta,« je uvodoma povedala ministrica.

Izpostavila je, da je približno polovica vrtčevskih otrok včeraj zopet vstopila v vrtce. »Ravnatelji so zagotovili, da je delo dobro in ustrezno izvedeno ter da se spoštujejo vsi potrebni zdravstveno-varnostni ter higienski ukrepi,« je dejala.

Nekaj vrtcev je že sporočilo, da se bo po 1. juniju vanje vrnilo večje število otrok, zato bo potreben ponovni pregled in ocena smernic NIJZ, je še povedala in obrazložila, da je pripravljen predlog za podaljšanje ukrepa plačila vrtca s strani države v primeru otrokove odsotnosti do 30. junija 2020.

O vračanju v osnovne šole je izpostavila, da so se ravnatelji in učitelji temeljito pripravili na vrnitev otrok ter organizirali potrebno za uspešno izvedbo pouka. »Učenci in starši so pokazali veliko stopnjo razumevanja in pripravljenosti za izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa v šoli,« je dejala.

V srednjih in poklicnih šolah učni proces poteka predvsem v luči priprav na zaključne izpite in maturo. Dijaki bodo šolsko leto zaključili 22. maja, 30. maja pa bodo opravljali prvi maturitetni preizkus iz angleškega jezika, je še pojasnila ministrica. V glasbene šole pa se bo po njenih besedah predvidoma vključila večina učencev. Kadrovskih težav nimajo.

»V prvi dan smo vstopili dobro pripravljeni in zavezani našemu skupnemu cilju – skrbi za najboljšo možno izvedbo vzgoje in izobraževanja v danih razmerah,« je še dejala Kustečeva in dodala, da so v danem trenutku in razmerah poiskali najbolj realno možno izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa. »Zavedam se, da nihče ni najbolj zadovoljen z njo, a to je tisto, kar lahko v danih okoliščinah zagotovimo,« je zaključila ministrica.

Ob koncu novinarske konference je Jelko Kacin še izpostavil, da je od danes možen prehod meje s Hrvaško brez omejitev. Pričakujejo, da bo NIJZ pred koncem meseca pripravil tudi epidemiološko oceno za Madžarsko, kar je predpogoj za uvrstitev na seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev.

Ob tem je še izpostavil: »Kdor bo želel na Hrvaško, mora biti pripravljen, da bo ob tem s hrvaško policijo delil podatke o mestu začasnega bivanja in telefonsko številko.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.05.2020 ob 12:00 koji gost

      kurac je te vladni krizni center, ka ga butalci tak pogosto kličejo. Vladi komandira Jelinčič s svojimi tremi glasovi, kaj od določenih ukrepov on pove, to bo, ker drži vlado v mat poziciji. Če dodatka (določenega) ne bo, ga pač ne bo, ker je Jelinčič tako odločil. To se je sedaj izkazalo pri izplačilu tistim, ki prejemajo denarno socialno pomoč in kriznega dodatka niso dobili, ker je to zahteval Jelinčič na odboru. Pika.Njega pa je itak ženkica "zasuknila" 100/uro.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.05.2020 ob 12:03 QWQW gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel .... >>>>>> cutt.ly/yyvKV2u

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.05.2020 ob 13:08 G. O. S. T. gost

      Jelinčič,,, je mandatar iz ozadja kot je v prejšnji vladi deloval,,, Mesec Lukec. Za glasove kere veliko dušno ponuja vladi račun istavlja,,,, princu teme,,,. Zato je zmanjkalo denar za obljubljeno pomoč socialno ogroženim in prejemnikom varstvenega dodatka.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.05.2020 ob 13:34 G. O. S. T. gost

      Koja posrana vlada keruj kumandira iz ozadja jebeni Jelinčič. Isto kot v prejšnji Luka Mesec takrat je opozicija gopce vrtela 200 na uro zdaj so se pa v luknjico potignuli.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.