https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenija je pomorska država

20.05.2020 ob 10:36  

Z namenom, da bi med državljani EU dvignili zavest o pomenu morij, 20. maja praznujemo evropski dan pomorstva. Tudi Slovenija s svojimi 47 kilometri obale ob Jadranskem morju sodi med pomorske države.

Čeprav je dolžina slovenske obale ena krajših v Evropi (krajšo imata v Evropi le Bosna in Hercegovina in Monako), je za državo Slovenijo dostop do morja strateško zelo pomemben, so zapisali v Statističnem uradu RS (Surs). »Dokaz«, da je Slovenija pomorska država, je tudi sidro na ljubljanskem Kongresnem trgu, ki tam stoji od 1. maja 1955.

Tako se je v zadnjem desetletju močno povečal pomen jadranske transportne poti. Štiri severnojadranska pristanišča v Kopru, Reki, Trstu in Benetkah so v letu 2009 skupaj pretovorila 1,12 milijona, lani pa že 2,47 milijona kontejnerskih enot. Delež koprskega pristanišča pri kontejnerskem prometu v severnem Jadranu je zdaj 40-odstoten, v Kopru pa imajo največji kontejnerski terminal v tej regiji.

Luka Koper je najpomembnejše pristanišče za kontejnerski pretovor na oz. ob Jadranskem morju. V letu 2018 so v koprskem pristanišču pretovorili 23 milijonov ton blaga, od tega je blago v velikih kontejnerjih tehtalo devet milijonov ton oz. skoraj 40 odstotkov teže pretovorjenega blaga.

Evropski dan pomorstva so razglasili leta 2008. Poleg partnerstev in sodelovanja med osrednjimi deležniki je prispeval k dvigu zavesti na ravni unije o pomenu trajnostnega upravljanja morskih virov, piše na spletni strani Evropske komisije.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.05.2020 ob 11:52 gost

      Slovenija pomorska država?????? Ne se hecat. Kaj imajo pristanišča Trst, Reka, Benetke s Slovenijo mi res ni jasno. Imamo samo 43 km morske obale - to vse pove o naši " pomorski " državi. Koliko velikih ladij in tankerjev ima Slovenija????????????

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.05.2020 ob 12:01 AJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJ gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel .... >>>>>> cutt.ly/yyvKV2u

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.05.2020 ob 12:07 gost

      Ni važno koliko tankerjev imamo in kako so veliki.Važno je da se veliki tankerji pripeljejo v luko Koper in da jih je dosti.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.05.2020 ob 13:49 gost

        Če bi kaj vedel o pomorstvu, bi vedel, da veliki tankerji sploh ne morejo v luko Koper. Enako največje ladje.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.05.2020 ob 12:03 gost

      mi smo piratska država,še slabih 30 let nazaj,so naši pomorščaki bili strah in trepet sredozemlja,čisto ta pravi pirati,mislim da nekje 1683 je angleški kralj Vilim III. Oranski napovedal vojno slovenskim piratskim pomorščakom,slednji so potolkli angleško in špansko armado,da ne pišem kako smo tolkli benečane ...tako da je ,uf močna pomorska veselisal ...Močna

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.