https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kristjani obeležujejo praznik Gospodovega vnebohoda

21.05.2020 ob 10:27  

Kristjani danes, 40 dni po veliki noči, obeležujejo praznik Gospodovega vnebohoda - spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus končal zemeljsko delovanje in odšel v nebo.

Gospodov vnebohod je poleg velike noči in binkošti eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov, ki so ga zanesljivo obhajali že ob koncu 4. stoletja, navajajo na Slovenski škofovski konferenci (SŠK).

Po svetopisemskem zapisu se je Jezus 40 dni po vstajenju, ki se ga verniki spominjajo na veliko noč, prikazoval učencem in izbranim pričam, nato pa se z dušo in telesom dvignil v nebo.

Kot pojasnjujejo na SŠK, po verovanju kristjanov Jezus, ki je z dušo in telesom odšel v nebesa, ostaja med nami prisoten na več načinov, med drugim pri molitvi v skupnostih in v zakramentih. Kristusova trajna navzočnost med ljudmi je po navedbah SŠK tudi temelj, na katerem sloni nauk Cerkve in iz katerega izhaja tudi njeno verovanje.

Veliki noči in prazniku Gospodovega vnebohoda bo čez deset dni sledil še praznik binkošti, ko se verniki spominjajo prihoda sv. Duha in ustanovitve Cerkve.

Tisti pravoslavni verniki, ki so zaradi uporabe drugačnega koledarja in drugačnega načina izračuna praznika veliko noč praznovali teden dni pozneje kot ostali kristjani, pa bodo tako tudi praznik Gospodovega vnebohoda in binkošti praznovali s tedenskim zamikom.

Praznik v Sloveniji ni dela prost dan, medtem ko v nekaterih evropski državah je, piše STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.05.2020 ob 12:13 AJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJ gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel .... >>>>>> cutt.ly/yyvKV2u

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.05.2020 ob 13:34 77 gost

      Slava mu na višave naš gospod Jezus Kristus.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.05.2020 ob 18:18 G. O. S. T. gost

      77,,,tij če si tako pobožen kot se izražaš in slaviš zvišenoga boga bi se moral bolj kolturno obnašati.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.05.2020 ob 19:53 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Bog pomagaj moji skromni pameti in neumnim levičarjem. Amen.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.05.2020 ob 20:06 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Bog odpusti mi, saj ne vem kaj delam in ne vem kaj govorim. Govorim kar me je naučil moj dedek ki je po vojni ubijal nedolžne ljudi.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.