https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Ob sedaj določenih normativih je v vrtce in šole vključenih maksimalno število otrok

25.5.2020  

Na novinarski konferenci glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 bodo sodelovali direktor Zavoda RS za šolstvo dr. Vinko Logaj,  predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma spomnil, da so učenci prve triade in maturanti preživeli prvi povratni teden v šoli. Danes so klopi zasedli še devetošolci, vrata pa so odprle tudi šole za učence s posebnimi potrebami.

Potek pomembnih sprememb in prestopa v kvaliteti izobraževalnega procesa za otroke, ki so se že vrnili v šolo je v nadaljevanju predstavil direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj.

Med drugim je navedel, da je trenutno v vrtce vključenih 56 odstotkov od 87.000 v vrtce prijavljenih otrok. V preteklem tednu je v šolo prišlo 110.000 učencev in dijakov, na daljavo pa se jih še vedno izobražuje 150.000.

Trenutno je tako v procesu izobraževanja na daljavo še vedno več kot polovica otrok iz osnovnih in srednjih šole. Zavod za šolstvo se zato je lotil obsežene raziskave izobraževanja na daljavo, rezultati pa bodo podlaga za procese vzgoje in izobraževanja tudi jeseni.

Poudaril je, da je število vključenih v vrtce in šole maksimalno število, ki še omogoča izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa. »Delo v skupinah, ki so manjše od oddelkov, je nemogoče organizirati za več učencev/dijakov,ob predpostavki sedaj določenih normativov,« je obrazložil. Statistika pa kaže, da bi če bi v šole prišli vsi učenci in dijaki, ob 15-dnevi prisotnost učencev in dijakov v šoli bilo med njimi 3,9 milijona stikov.

»Vprašanje, zakaj v šolo do konca leta, se postavlja zato, ker izobraževanje v šoli omogoča doseganje vseh ciljev: razvijanje pismenosti, razgledanosti, nadarjenosti, spretnosti ... in pridobivanje kakovostne splošne izobrazbe ter skladen telesni, duševni in osebnostni razvoj,« je še pojasnil Logar in dodal, da je potrebno tudi ugotoviti morebitne primanjkljaje pri posameznih vsebinah, ki so nastali pri izobraževanju na daljavo. »Učenci in dijaki lahko nadoknadijo te primanjkljaje,« je dejal.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel je opozoril, da smo v Sloveniji uspeli obvladovati širjenje virusa, a v svetu situacija ni tako dobra. »Virus ostaja med nami, možnost vnosa prav tako. Bili smo odgovorni, ostanimo še naprej,« je dejal.

Med drugim je izpostavil, da je še naprej potrebno vzdrževati fizično distanco, ki jo moramo sprejeti kot del naše realnosti. Po njegovih besedah so v primerjavi z distanco zaščitne maske sekundarnega pomena. »Maske so relevantne, če smo bolni. Ostanemo doma in se posvetujemo z zdravnikom. A fizična distanca je najbolj pomembna,« je opozoril.

Glede trenutnega stanja v Sloveniji pa je dejal, da imamo trenutno osem aktivnih primerov. »Gre za epidemiološko oceno, to so tisti primeri, ki so dejansko pomembni in epidemiološko aktivni za širjenje bolezni v populaciji. Enostavno povedano – gre za primere v zadnjih 14 dnevih minus smrti v tistem obdobju,« še obrazložil Fafangel.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.05.2020 ob 13:40 gost

      Moram vprašati poslance, ministre in predsednika vlade ter predsednika države: ZAKAJ SE DELATE NORCA IZ LJUDI??????????? Nam predpisujete razne ukrepe in nošenje mask. KO PA V PARLAMENTU GLEDAŠ POSLANCE, PREDVSEM ONEGA STAREGA GOBEZDAČA, KI GA JE ŽENA DALA NA ČEVELJ, KAKO VESELO KRAMLJA S KOLEGOM BREZ MASKE, SE PA RES VPRAŠAŠ KDO JE TU NOR. Še več je takšnih poslancev, ki si tik pred nastoom nadenejo maske. " Cvet modrosti " SDS Pojbič pa večkrat govori brez maske, tudi, ko ga snemajo. Od same jeze do drugih mu maska pade z obraza. Kako dolgo se mislite še norčevati iz nas????????????

      19 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.05.2020 ob 14:22 Magnolija gost

      Ja pa če oni nimajo mask... saj ne boste vi zboleli!

      4 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.05.2020 ob 15:14 Ja, gost

      DF , oni so poslanci , ti si pa dim od pizde , razmiš zdaj , ali po domače , ti si niko i ništa in se tu nekaj kurčiš brez veze.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2020 ob 15:34 gost

        Še eden, ki ima črve v glavi in je Janši iz riti ven prišo. Po tvoji nori pameti poslanci lahko javno s televizijskim prenosom kršijo zakone, ki so jih sami sprejeli??????!!!!!!!!! Mi, navadni ljudje, se moramo pa teh zakonov držati. Če se jih ne držimo, smo kaznovani. Glih pravi si za Noriško kraljestvo. Take tam nucajo.

        12 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.05.2020 ob 16:37 Ww gost

      Grozno!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.05.2020 ob 17:00 gost

      TI POSLANCI, KI NIMAJO MASK BI MORALI KAZNOVATI, DA BI VRNILI V DRŽAVNI PRORAČUN, KER SO ITAK NAPOLNILI ŽEPE. SRAMOTA.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.05.2020 ob 17:38 gost

      Danes se je izvedela resnica o ventilatorjih. Janša, ministri in desni poslanci so lagali in laž zaisali tudi v poročilo. Več čas so trdili, da je bilo na zalogi samo 168 ventilatorjev, ko so oni prevzeli oblast, zato so morali nujno v nabavo le teh. Danes je minister za zdravje Gantar sam priznal, da jih je bilo 281. Banda lažniva desna. Brez potrebe jih je Počivalšek kupoval in še te neuporabne, ker niso imeli dodatnih delov.

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.05.2020 ob 18:00 gost

      Sami telebani razglabljajo neke teme o katerih nimate trohice pojma----kreteni!!!!

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.