https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Aktivno delovanje prekmurske podružnice Združenja multiple skleroze Slovenije

30.05.2020 ob 13:00  

Danes, 30. maja 2020, obeležujemo svetovni dan multiple skleroze. Poseben simbol multiple skleroze predstavlja oranžna barva, ki je znamenje moči, privlačnosti, samozadovoljstva, samozaupanja in samozavesti, ter nosi ognjeno energijo. 

Neozdravljiva bolezen

Multipla skleroza je bolezen centralnega živčevja in je najštevilčnejša bolezen nevro-imunskega sistema pri nas. Vzrok nastanka še naprej ostaja nepojasnjen, prav tako njen potek. V Sloveniji je registriranih okoli 2500 bolnikov z multiplo sklerozo, na svetu okoli tri milijone. Natančno število bolnikov z multiplo sklerozo v Sloveniji ni znano, ocenjujejo pa, da jih je med 3100 in 3500, kar Slovenijo uvršča med države z visokim številom bolnikov s to boleznijo.

Bolezen poteka pri vsakemu posamezniku drugače; povzroča težave z očmi, težave pri gibanju, vrtoglavico ter utrujenost, težave z ravnotežjem, dvojni vid in težave povezane z težkim fizičnim delom. Poteka  v zagonih, ki postopoma poslabšujejo zdravstveno stanje posameznika in mu posledično onemogočajo popolnoma samostojno življenje. Z dovolj počitka, ali s krajšim delovnim časom, pa lahko vsak posameznik svoje delo ohrani vse do upokojitve.

Povezovanje za boljšo zdravstveno oskrbo

Tema letošnjega svetovnega dneva multiple skleroze (MS) je povezovanje: povezovanje za boljšo zdravstveno oskrbo in povezovanje celotne skupnosti za podporo bolnikom, pa tudi povezovanje bolnika z MS s samim seboj, sprejemanje bolezni in odločitve za obvladovanje MS.

Kot je povedala predsednica prekmurske podružnice Združenja multiple skleroze Slovenije Erika Mataj, je namen tega dne osveščati javnost, da naj se ve čim več o bolezni in da niso samo osebe z MS tiste, ki so zelo težko prizadete telesno, ampak tudi tiste, ki imajo tudi druge težave. "Lahko imajo težave s požiranjem, z vidom, okušanjem, rokami in raznimi drugimi težavami, ki niso zunaj vidne," pove.

Združenja multiple skleroze Slovenije s sedežem v Ljubljani, izvaja in organizira vrsto posebnih socialnih programov s katerim pomagajo tako članom in njihovim svojcem.

Zaradi lažjega dela je razdeljeno na 16 regijskih podružnic, ki tesno sodelujejo s strokovno službo na sedežu združenja. Med regijskimi podružnicami zelo uspešno deluje prekmurska podružnica, ki trenutno šteje 80 članov. 

Aktivno delovanje prekmurske podružnice

V letu 2019 so v prekmurski podružnici obolelih z multiplo sklerozo izvajali  različne aktivnosti in programe na lokalni ravni za svoje člane. V mesecu aprilu so izvedli redni letni občni zbor svojih članov s kosilom in druženjem. Vsako sredo izvajajo ure dežurstva za člane med 10 in 12 uro. Vsak četrtek imajo organizirane vaje za ohranjanje zdravja v prostorih podružnice. Enkrat tedensko so se udeleževali kuharskih delavni in predavanj v dvorcu RIS Rakičan, ki izvaja programe delavnice za kakovostno življenje oseb z multiplo sklerozo.

Enkrat tedensko organizirajo v toplejših mesecih treninge balinanja običajno ob sredah dopoldan na balinišču Društva upokojencev Murska Sobota. Enkrat tedensko so izvajali treninge pikada v prostorih društva. Udeležili so se športnih srečanj. Ob svetovnem dnevu MS so obveščali javnost o bolezni preko lokalnih medijev.  

Člani in svojci so se udeležili srečanja v dvorcu RIS Rakičan kjer so bile organizirane lončarske delavnice, vožnja s kočijo in pohod. Po delavnicah je bilo opravljeno kosilo z druženjem. Udeležili so se tudi sestanka v okviru vseh invalidskih organizacij v mestni občini Murska Sobota, ki je organiziran vsako leto.

S sodelovanjem RK Murska Sobota so prejeli in razdelili 12 prehranskih paketov najbolj socialno šibkim članom. V mesecu oktobru so za člane in svojce s pomočjo sponzorjev, članov, svojcev organizirali kostanjev piknik, katerega se je udeležilo 40 oseb. V decembru so organizirali kosilo ob zaključku leta.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.05.2020 ob 14:52 G. O. S. T.,,, gost

      ,,,, Spoštovanje vsaka čast,,, tukaj bi si vlada,,, princa, teme,,, morala neke smernice prekopirati. Na primer spoštovanje enakost skromnost in tako naprej,,,.

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.