https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Junija poostren nadzor vožnje v naravnem okolju

28.05.2020 ob 9:19  

Gozdarska inšpekcija bo junija poleg rednega nadzora izvedla tudi več nadzorov vožnje v naravnem okolju ter nabiranja gozdnih sadežev in plodov zunaj rednega delovnega časa. Namen nadzora bo predvsem zmanjšati število kršiteljev in ozaveščati, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Poudarek letošnjega tedna gozdov, ki poteka zadnji teden v maju, je na spoštovanju določil gozdnega bontona. V tem času pristojni beležijo povečano število obiskovalcev gozdov, zato je to postalo bolj pereča problematika, so zapisali na spletnih straneh ministrstva.

Namen junijskega okrepljenega nadzora gozdarske inšpekcije bo zmanjšati število kršiteljev ter opozoriti širšo javnost na dolžno spoštovanje tuje lastnine, primerno obnašanje v gozdu z namenom varovanja gozda in vsega življenja v njem ter na nevarnosti objestnežev, ki z vožnjo uničujejo in ogrožajo naravno okolje, živali in obiskovalce.

Povečan nadzor bodo inšpektorji izvajali na območjih, kjer na podlagi izkušenj pričakujejo kršitve predpisov, in na podlagi prejetih prijav. Nadzor vožnje v naravnem okolju, ki jo urejata zakona o ohranjanju narave in o gozdovih, je po izkušnjah najbolj učinkovit takrat, kadar se izvaja skupaj s policijo, zunaj rednega delovnega časa inšpektorjev in ob koncu tedna, so navedli na ministrstvu.

Gozdarska inšpekcija ob vožnji z vozili v naravnem okolju izvaja tudi nadzor spoštovanja uporabe režimov gozdnih cest, ki so del leta zaprte za ves promet z izjemo tistega za gospodarjenje z gozdom, kar je označeno s prometnimi znaki.

Nadzira tudi nabiranje gozdnih sadež in plodov. Število prekrškov na tem področju je zelo odvisno od obroda gozdnih sadežev in plodov, saj se nabiralci ob močnem obrodu po besedah ministrstva težko držijo predpisanih omejitev, kljub temu da jih poznajo. Predpisana omejitev za fizično osebo sta dva kilograma gozdnih sadežev in plodov.

»Nabiralci ob večjih obrodih lokalno močno obremenijo gozdni prostor in gozdne ceste, pri čemer ovirajo gozdno proizvodnjo, kar je še posebej moteče ob izvajanju sanitarne sečnje. Lani je gozdarska inšpekcija izvedla približno 30 nadzorov nabiranja gob na območju celotne države,« so še dodali na ministrstvu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.