https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Vpogledi v izide mature in izpitne pole bodo letos možni prek spleta

28.5.2020  

Na novinarski konferenci glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 sta sodelovala direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc ter vladni govorec Jelko Kacin.

Današnja novinarska konferenca je bil posvečena izobraževanju, predvsem opravljanju mature. »Izobraževanje oziroma šolstvo, hrbtenica prihodnosti naše družbe, te dni še vedno oziroma vedno bolj zaposluje slovensko vlado, stroko, šolnike. Danes zato tej temi posvečamo kar dve srečanji oziroma novinarski konferenci,« je uvodoma dejal Kacin.

V soboto, 30. maja, se s pisnim izpitom iz angleščine začne spomladanski rok splošne mature in poklicne mature. Na opravljanje mature prvič v celoti je prijavljenih 15.567 dijakov, 6078 za splošno maturo (SM) in 9.489 za poklicno maturo (PM), je uvodoma navedel Zupanc.

Angleščini bo sledil pisni izpit iz maternega jezika, torej slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine, in sicer v ponedeljek, 1. junija, nato pa še pisni izpit iz matematike pa v soboto, 6. junija. Pisni izpiti iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov PM bo v četrtek 11. junija. Pisni izpiti iz drugih predmetov izbirnega dela SM in predmetov PM bodo potekali od 2. do 17. junija. Izpiti iz četrtega predmeta ter ustni izpiti pa bodo na šolah potekali v skladu s koledarjem PM od 15. do 23. junija, je naštel.

Izvedbo letošnje mature je zaznamovala epidemija koronavirusa, spremenil se je koledar splošne mature, ohranila pa se je možnost izvedbe spomladanskega in normalna izvedba jesenskega roka ter nespremenjen vpis v terciarno izobraževanje, je izpostavil.

Letošnje prilagoditve mature so posegle predvsem v interne - praktične dele splošne mature in maturantom omogočile zaključek seminarskih nalog, laboratorijskih vaj, ekskurzij in terenskega dela. Podobno se je pri poklicni maturi prilagodilo t. i. četrte predmete. Možno se je tudi odjaviti od spomladanskega roka in maturo opravljati jeseni, ta rok ima enako veljavo, je med drugim poudaril Zupanc.

Glede izvedbe mature na šolah je dejal, da so te že dobile navodila za izvedbo mature in obveščanja kandidatov, tako da ne bo prihajalo do nepotrebnega drena okrog oglasnih desk. Pripravljena pa so tudi navodila za izvedbo vseh preventivnih ukrepov.

Šole tako maturante seznanijo po e-pošti v katerem prstoru imajo izpit. K maturi pristopijo samo zdravi, brez simptomov okužbe. Prihod v šolo bo malo prej, maturanti bodo šli v prostor z masko na obrazu, tam pa jih bo učitelj usmeril na določen sedež. Med pisanjem mature in ustnim izpitom pa bodo maske lahko sneli. V običajni učilnici bo 15 maturantov na razdalji vsaj 1,5 metra. Med odmori pa učilnic ne bodo zapuščali razen za odhod na stranišče. Razgibali se bodo lahko znotraj učilnice, te pa se bo zračilo.

Datum razglasitve rezultatov bo ostal, kot je bil napovedan. Rezultati splošne mature bodo tako znani 13. julija, rezultati poklicne mature pa 7. julija. Sprememba pa je letos na področju vpogledov, ki bodo prvič možni preko spleta. Kandidati splošne mature bodo tako lahko na dan objave rezultatov e-vpogledovali na daljavo v svoje dosežke in izpitno dokumentacijo. E-vpogledi bodo trajali tri dni, do 15. julija.

Po ugotovljenih rezultatih bodo letos posebej skrbno opravili primerjavo z rezultati zadnjih let in zagotovili primerljivost, kar je pomembno predvsem zaradi vstopa v terciarno izobraževanje, tudi v naslednjih letih, je še izpostavil Zupanc.

Posebno pozornost so namenili tudi skrbi za ranljive skupine na maturi. Že v preteklosti pa je bilo za te skupine dobro poskrbljeno. »Praktično vsi pišejo maturo v posebnem prostoru, s podaljšanim časom pisanja in drugimi posebnimi prilagoditvami,« je pojasnil.

Maturantkam in maturantom pred pred začetkom izpitov svetuje, da se umirijo in zaupajo v svoje znanje in sposobnosti. »Zaupam tako njim kot njihovim profesorjem in ravnateljem šol, da so jih tudi za letos dobro pripravili na maturo,« je zaključil Zupanc.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.