https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Prekmursko leto je bilo uspešno leto!

29.05.2020 ob 14:00  

Odbor za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki mu predseduje prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, je pripravil poročilo o izvedbi obeleževanja jubileja.

Danes sta Zaključno poročilo Odbora za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja, na tiskovni konferenci predstavila predsednik Odbora in prvi predsednik RS Milan Kučan in član Odbora Marjan Šiftar.

Opravljeno je bilo izjemno delo, je uvodoma dejal župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek. "Ta projekt ima s tem poročilom sedaj neko glavo in rep. Vesel sem, da sem imel čast sodelovati," je dejal Jevšek. 

Program v celoti realiziran

Program, ki ga je sprejel odbor, potrdil Svet pomurske razvojne regije ter podprli vlada in drugi, je bil praktično v celoti realiziran, z mnogimi še dodatno organiziranimi pobudami pa še dodatno vsebinsko, krajevno in medijsko obogaten.

Obeleževanje je potekalo celo leto 2019. Začelo se je 17. januarja, ko se je pred sto leti uradno začela Pariška mirovna konferenca, s predstavitvijo monografije o odločanju o usodi Prekmurja na konferenci in zaključilo 12. decembra s slovesnim odkritjem spomenika v Murski Soboti.

Obeleževanje 100. obletnice je bilo uspešen večplasten in večpomenski projekt – ker je bil od vsega začetka v programskem, organizacijskem, logističnem in kadrovsko-institucionalnem pogledu zastavljen kot projekt, ki je temeljil na celovitih in jasno opredeljenih izhodiščih, polnem soglasju pomurskih občin in njihovem jasno opredeljenem mandatu odboru. Ta je bil stalno delujoče organizacijsko in vsebinsko jedro aktivnosti. Njegovo delovanje je temeljilo na medsebojnem zaupanju sodelujočih, demokratičnem vodenju, dialoških in demokratičnih odnosih znotraj odbora, stalnem, kontinuiranem sodelovanju, medsebojnem informiranju in usklajevanju v okviru odbora in med njim ter sodelujočimi in številnimi drugimi akterji ter na dobri in zanesljivi podpori Mestne občine Murska Sobota in strokovne službe odbora.

"Projekt obeleževanja 100. obletnice je bil uspešen tudi zato, ker se je s pripravami začel že mnogo pred jubilejnim letom, saj so leto 2019 pričakali s programom, delovnimi plani in operativnimi dogovori, ki so se že uresničevali, ker so imeli pripravljeno predvideno infrastrukturo (spletne strani, logotip, informacije – 100 dejstev, načelne dogovore o financiranju), ker je bila ustvarjena pozitivna, stimulativna atmosfera v širšem okolju in ker je bila že zagotovljena aktivna podpora državnih organov – vodstva državnega zbora, vlade in pristojnih ministrstev.

Projekt je kot pozitivna izkušnja v vseh pogledih lahko koristna opora za podobne projekte v regiji in državi. Posebna vrednost obeleževanja 100. obletnice je bilo odlično sodelovanje deležnikov na horizontalni in vertikalni ravni, med lokalnimi, občinskimi, regionalnimi in državnimi organi oziroma različnimi organizacijami na državni ravni.

Rezultati obeleževanja pomembni za promocijo Prekmurja in Pomurja

Rezultati obeleževanja so nedvomno pomembni za promocijo Prekmurja in Pomurja. Ti in vse pridobljene izkušnje so nedvomno lahko spodbuda Svetu pomurske razvojne regije, da skupaj z drugim deležniki oblikuje stalno telo za promocijo in identiteto Pomurja, krepitev sodelovanja in povezovanja ter za skupne akcije v podporo gospodarskemu razvoju in razvoju kulturnega turizma.

Kulturna krajina v regiji in Sloveniji je obogatena s številnimi snovnimi, kulturnozgodovinskimi pomniki in intelektualnimi stvaritvami.

Vsekakor bo iz različnih razlogov in za različne potrebe utemeljeno ohraniti in na enem mestu shraniti celotno dokumentacijo o pripravah in izvedbi celotnega obeleževanja 100. obletnice. Odbor meni, da bi glede na aktivno sodelovanje pri tem to vlogo lahko prevzela Mestna občina Murska Sobota ali po dogovoru z njo določena javna služba/zavod na področju kulture ali – ko bi zaživel – oddelek Pokrajinskega arhiva Maribor v Murski Soboti.

Odbor je ob zaključku prepričan, da bodo v letu 2020 uspešno zaključeni še nekateri projekti (določeni zborniki o znanstvenih konferencah, spomenik v Ljubljani itd.) in da:
• se bo nadaljevala aktivnost za dopolnitev zakonske opredelitve prekmurskega praznika;
• bo končana zvočna čitanka Prekmurščina, kinč predragi – živa kulturna dediščina v zvoku in pisavi ter
• bo v Prekmurju postavljen tudi spomenik ameriškemu ekspertu na Pariški mirovni konferenci Douglasu W. Johnsonu, za kar se je zavzel že dr. Matija Slavič.

"Na koncu lahko ugotovimo, da je Prekmurje v tem letu, ki smo ga mi imenovali "Prekmursko leto" bolj kakor kadarkoli stopilo v zavest Slovenije, kot del Slovenije, ki je poseben po mnogih stvareh, ki pa je trdno povezan s svojo matico in tudi s slovensko državo," je dejal Milan Kučan.

Težko oceniti celotne stroške obeleževanja

"Težko je oceniti celotne stroške obeleževanja 100. obletnice. Odbor ne razpolaga s podatki o stroških določenih akcij in aktivnosti, ki so jih v celoti pokrivali njihovi nosilci (npr. Banka Slovenije, Pošta Slovenije, MOL, RTV Slovenija, Protokol RS, Odbor za državne proslave, RKC, EC in občine). Vsekakor pa je mogoče zanesljivo zaključiti, da so vsi nosilci akcij in aktivnosti iz programa za obeleževanje 100. obletnice in dodatnih pobud, ob seveda pomembnem že omenjenem deležu sofinanciranja iz državnega proračuna, stroške v veliki meri krili z lastnimi sredstvi. Ob tem je treba poudariti še veliko vlogo in zagnanost številnih prostovoljcev in različnih društev ter brezplačno angažiranje drugih civilnodružbenih organizacij. Tudi vsa dokumentacija o sofinanciranju programa za obeleževanje 100. obletnice iz državnega proračuna ter o porabi proračunskih sredstev je v arhivu Mestne občine Murska Sobota," navajajo v zborniku.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.05.2020 ob 15:58 gost

      DA VAS NI SRAM SE SLIKATI. Pijtan vas ka je pa od toga mel Prekmurski človek, ČISTA NIČ, vse ste razdelili svojim prijateljem in somišljenikom, nekaj dni zaston jeli in pili in odišli ta, od kod ste prišli.

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.05.2020 ob 17:32 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,ka te pijtan,kak te ni sram oslarije pijsati?Tala pa ti nova vlada,na veliko,samo ne tebi.

        3 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.05.2020 ob 17:22 pazimo, gost

      da nas Janša ne odpela pod kraljevino Orbana, ka smu čijstu na roubi. Samo ešče malu nan falij, pa mu mađarčeki, itak ži vse pejneze Orban vložu v linijo Mađarske ob granici, Guričönci su ži pa itak vsi vogrini. Te mu pa procili pukojnuga Titeka, naj nas nikak nazaj putigne, ka pa spadnemu v teritorij, vüpan ka ži te nou Jančeka, ka ži je mi te znan aditijvi pupistiju.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.05.2020 ob 18:18 zgnhgthg gost

      kumunisti zarukane...pfuuuuj

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.05.2020 ob 19:57 gost gost

      Oni gost ob 15,58, pa ta zadnji, sram vaju naj bo. Primitivna, zarukana bnedaka, nej sta vredna, ka tu živita ., pa ka prekmursko sunc sija na vaju. Tak lahko govorijo samo primitivci. Ja takše nuca jajek, ka nemajo možganov, ka jih lejko kaplar pumpa. Sicer pa pustimo te bedake. Prekmursko leto je bilo uspešno, promocija velika in tudi zgodovinska dejstva so se povedala na ljudem razumljiv način. Hvala našim prekmurskim in drugim prednikom, da so nam izborili slovensko Prekmurje. Razni zemljevidi v diktatorski orbanovini tega ne morejo spremeniti. Sramotno pa je, da se trenutna vladajoča politika ne oglaša ob takih provokacijah. Ja svogega mentorja in mecena je treba upoštevali, če ne bo joj. Škandalozno je tudi, da nekateri, ki se imajo za prekmurce, tega ne obsojajo in še dalje lezejo v rit princu teme, ki deluje samo iz ozadja, mafija pač.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.05.2020 ob 19:58 Joužek gost

      Imen najbolj zaslužnih za priključitev pa na spomenik niso napisali. Ker niso bili v ZK?

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.05.2020 ob 20:03 Kekec gost

      Ali se pred 100 leti ni glavni dogajanja odvijala v Beltincih? Zdaj se pa spet soboški komunisti zraven "štüjlijo".

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.05.2020 ob 5:53 Fant gost

      Kučan uživaj v svoji visoki pokojnini in se ne vmešavli v politiko. V Prekmurju te ne rabimo strici iz ozadja ohladite se. Ogromno ljudi v SLO potrebuje pomoč delaj raje v humanitarne namene.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.05.2020 ob 8:48 lovejoy gost

      In ta "zavedni slovenec", je bil proti samoosvojitvi Slovenije. Nič drugega, kot zelo dobro finančno stimuliran upokojeniški hinavec.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.05.2020 ob 17:15 gost

      Lajaj ka si Mađar pa od Orbana traktor dobiš...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      30.05.2020 ob 20:43 paktrejgar gost

      Mi eni več ne bomo dočakali dne ,ko bo spet Prekmurje pod Madžarsko to si mladi rodovi zapomnite .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.