https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Gantar: Zaključek epidemije ne pomeni, da lahko pozabimo na ukrepe

1.6.2020  

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za zdravje Tomaž Gantar, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milan Krek, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan ter vladni govorec Jelko Kacin. 

Z današnjim dnem stopamo v novo etapo našega skupnega življenja z novim koronavirusom. V veljavo je stopil konec razglasitve epidemije, v soboto pa so uradno deaktivirali državni načrt zaščite in reševanja, ki je bil aktiviran 13. marca, dan po razglasitvi epidemije covid-19 v Sloveniji, je uvodoma dejal Kacin.

»Od 13. marca smo skupaj prehodili dolgo, velikokrat negotovo in zavito pot. Negotovosti smo skupaj premagali in pot uspešno prehodili. Zaradi naših skupnih naporov lahko ugotovimo, da je Slovenija med najuspešnejšimi državami na svetu v boju z epidemijo koronavirusa,« je poudaril Kacin.

Dejal je še, da je ukrepe Slovenije v boju s koronavirusom zelo pozitivno ocenila tudi Evropska komisija, ki Sloveniji tudi zaradi njih, napoveduje možno hitro okrevanje, s katerim bi lahko že drugo leto zrasli skoraj na pred krizno raven.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je dejal, da je v soboto zaprl državni načrt zaščite in reševanja, kar pomeni, da so določene aktivnosti sedaj umirili. Izpostavil je še, da pripravljajo poročilo in analizo, na osnovi katerih bodo dopolnili obstoječi državni načrt.

»Veliko nalog smo izvajali v skladu z državnim načrtom, veliko smo jih dobili tudi mimo tega, ampak - nekdo mora delo opraviti. Prepričan sem, da smo ga dobro opravili, so pa vedno možnosti za izboljšave. Tudi omenjena analiza bo pokazala določene pomanjkljivosti. Prepričan sem, da bomo v primeru naslednjega vala to odpravili in bo vse potekalo še bolje kot sedaj,« je še dejal.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je poudaril, da covid-19 ni premagan, saj še nimamo pravega zdravila ali cepiva. »Zaključek epidemije ne pomeni, da lahko pozabimo na ukrepe, ki smo se jih tako striktno držali. Nekatere ukrepe bomo še sproščali,« je dejal.

Pojasnil je, da se pripravljajo na morebitno ponovitev epidemije. »Čas moramo izkoristiti za pripravo najbolj ranljivih sistemov - zdravstveni sistem in domovi za starejše občane,« je izpostavil in dodal, da bodo v domovih starejših občanov v kratkem obdobju poskušali zagotoviti višje standarde glede kadrov, izobraževanja. Poskušali pa bodo zagotoviti tudi negovalno bolnišnico.

Ob tem je pojasnil, da izraz negovalna bolnišnica morda ni najboljši. »Ne gre za bolnišnice, ampak za domove oz. institucije, kjer bo bistveno višji delež in drugačen standard pri zagotavljanju zdravstvene nege. Se pravi z večjem številom zdravstvenih delavcev in podpornih služb,« je dejal.

Poudaril je tudi, da je čas, ki je pred nami ključen v tem, da lahko s svojim načinom življenja, z upoštevanjem navodil, ki smo se jih navadili v preteklih dveh mesecih, morda tudi preprečimo razvoj epidemije v širšem obsegu. Nadaljuje se tudi s testiranjem vseh, ki bodo imeli morebitne znake respiratornih infektov.

Prilagajal se bo tudi zdravstveni sistem morebitnemu povečanju števila okuženih. »S prilagoditvami bomo poskušali doseči, da v primeru ponovitve epidemije, omejevalni ukrepi ne bodo tako strogi, predvsem pa ne tudi gospodarske posledice, ki so mnoge naše prebivalce potisnile v življenjsko stisko,« je zaključil Gantar.

Direktor NIJZ Milan Krek pa je predstavil grafe, s katerih je razvidno, da smo se 15. maja bližali koncu epidemije, zato je vlada določila ukinitev epidemije s 1. junijem. »Epidemija je bila prekinjena v skladu s strokovnimi odločitvami,« je dejal.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.06.2020 ob 12:19 G. O. S. T. gost

      San bog ka je konec tega sranja ker ti je slabo ko moramo gledati te bedne že. Enostavno so zoperni za gledati kane govorim o posluša nju.Kaj vse je bedak za par everčkov pripravljen narediti da bo vladni nesposobneši zadovoljni. Lastna hvala cena mala. To pritiče,,, princu teme,,,,.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.06.2020 ob 12:30 gost

      Ubožček, še izda senjaš o tem tvojem princu, hudo je tou, ka si tak obseden z nekšim princem teme, bole ka bi o kakši princesi sanjal, nej pa ka maš te pederske sanje o princu.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.06.2020 ob 12:50 ne maskam gost

      Če je konec za kaj še stalno moramo nositi maske .Za današnji dan je bilo povedano da se maske ukinjajo .Zaposleni po bankah in kje še vse nimajo mask mi pqa moramo .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.06.2020 ob 12:55 kostanj gorički gost

      današnja novinarska konferenca je bila prava farsa.eden pravi tako, drugi spet drugače. prava zmešnjava. te maske ne bom nadela na svoj obraz, pa na se dogovorijo. kak pravijo leva roka ne ve ka dela desna roka.l

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.06.2020 ob 13:05 višnja gost

      ta doktor krek nima pojma o kom govori.kdo ga je postavil na to mesto. vsaka čast novinarju, ki ga je zmlel, tudi Peček ni dobil odgovora na svoje vprašanje.- današnja novinarska konferenca je bila prava polomija.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.06.2020 ob 13:15 višnja 1 gost

      še nekaj. govorijo o ranljivih skupinah.samo zato,ker imam več kot 65 let bi naj bila v tej skupini. Zakaj? Hvala bogu nisem potrebovala zdravnika več kot 35 let in je to o teh ranljivih skupinah delitev ljudi tudi ene vrste diskriminacija.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.