https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Sodišče odločilo: za prekmurski fracking potrebna presoja vplivov na okolje

03.06.2020 ob 11:11  

Upravno sodišče je v primeru pritožbe družbe Geoenergo zoper odločitev Agencije RS z okolje (ARSO), ki je zahtevala presojo vplivov na okolje za izvajanje hidravličnega stimuliranja v dveh plinskih vrtinah v Prekmurju, odločilo, da je potrebno opraviti presojo vplivov na okolje

Geoenergo je imetnik pravic za črpanje plina v Petišovcih v skladu s koncesijsko pogodbo, njegova lastnika sta Nafta Lendava, ki je v celoti v državni lasti, in Petrol. Vsak ima po 50 odstotkov.

Maja 2017 je Geoenergo začel predhodni postopek za ugotovitev, ali izvajanje hidravlične stimulacije manjšega obsega v PG-10 in PG-11a vpliva na okolje. Na agenciji ARSO so takrat dobili mnenje šestih strokovnjakov, vsi so zagotavljali, da takšna dejavnost nima vpliva na okolje.

Kljub temu so na ARSO lani marca odločili, da bo presojo vplivov na okolje treba opraviti. Geoenergo se je pritožil na drugostopenjski organ, ministrstvo za okolje, ki je junija lani pritožbo zavrnilo. Geoenergo pa je julija sprožil upravni spor, ki se je zdaj končal.

Sodišče je odločilo, da bo presojo vplivov na okolje treba opraviti, so danes sporočili iz britanske družbe Ascent Resources, poslovnega partnerja Geoenerga. Dodali so, da postopki za presojo vplivov na okolje že tečejo.

Presojo bodo opravili za vrtini PG-10 in PG-11a. Hidravlična stimulacija je bila v teh vrtinah že izvedena leta 2011, vendar v drugih zemeljskih slojih. Odločitev upravnega sodišča pomeni pomembno evidenco v tožbi zoper Slovenijo, ki jo v Ascentu že dolgo napovedujejo, so še dodali.

Prejšnji teden so v Ascentu objavili sporočilo, v katerem so zatrdili, da ima prekmursko nahajališče pomembne rezerve nafte in plina. Spomnili so, da je črpanje nafte in plina v Prekmurju v središču njihove poslovne politike že dobrih 13 let. V Sloveniji so doslej vložili okoli 50 milijonov evrov.

V Ascentu so pred kratkim imenovali novo vodstvo podjetja. V zadnjih dveh mesecih so opravili presojo svojega slovenskega poslovanja »v luči nizkih cen plina v Evropi«. Preverili so tudi tehnične značilnosti plinskega projekta in govorili z lokalnimi partnerji o organiziranju novih oblik sodelovanja. Poleg tega so dokončali analizo morebitne tožbe zoper Slovenijo, poročajo Finance.

Ugotovili so, da ima petišovski projekt »pomembno ekonomsko vrednost«. Srednjeročno pričakujejo pozitiven denarni tok, v primeru višjih cen nafte in plina pa bo poslovni rezultat še boljši. Tako so bili v Ascentu prepričani pred nekaj dnevi.

Proizvodnja plina bo zahtevala redne hidravlične stimulacije. Ob tem so zapisali, da slovenska vlada »izvaja pozitivno akcijo za maksimiranje potenciala lokalnih virov in pozitivno preoblikuje sistem izdajanja dovoljenj, vključno z okvirom za presojo vplivov na okolje«.

Foto: slovenskiplin.si

Kljub temu bo pri pridobivanju dovoljenj vedno obstajalo tveganje, kar pa je tudi v drugih evropskih državah. Takšno tveganje je po mnenju novega vodstva Ascenta običajno v naftnih in plinskih poslih, so med drugim sporočili iz britanske družbe prejšnji teden, preden so izvedeli za odločitev upravnega sodišča.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.06.2020 ob 12:15 čulibrk gost

      Kakor koli če sodišče odloči ,da se ne sme črpati naj odnehajo uničevati našo zemljo .To naj delajo v Angliji kaj rinejo sem .

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.06.2020 ob 14:25 imre gost

      V državah kjer je prepovedano takšno črpanje so dokazali ,da črpanje vpliva na okolje ampak v Sloveniji to ne velja za to pa ne odnejajo in izsiljujejo

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.06.2020 ob 14:56 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Englendara na hitro v rit zažvajznuti s pravuv kmečkuv prekmurskuv dobruv nugouv.Mater jim sajastu pukvarjenu kolunističnu,zdaj da nemaju koga,zdaj bi pa nas,mater jin krounanu .

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.06.2020 ob 22:02 gost

      Ja , ja , tebe bodo , pa to z vogrske strani.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.06.2020 ob 14:57 plin gost

      Ne smemo komentirati proti Angležem in našemu podkupljenemu sodstvu in ministrom takoj doj brijšejo

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.