https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Koliko smo lani potovali Slovenci?

05.06.2020 ob 6:00  

Na vsaj eno zasebno potovanje se je lani odpravilo okoli dve tretjini vseh prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let. Vseh zasebnih potovanj, ki so jih opravili, je bilo okoli 4,3 milijona, je objavil Statistični urad RS.

Lani se je vsaj enega zasebnega potovanja udeležilo okoli 1.172.000 ali 66 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let. To je tri odstotne točke manj kot v letu 2018.

Vseh zasebnih potovanj, ki so jih opravili, je bilo okoli 4,3 milijona. Od tega jih je 37 odstotkov bilo v Sloveniji, 63 odstotkov pa v tujini. Med tujimi državami je bilo največ zasebnih potovanj na Hrvaško, saj je nanjo odpadlo 56 odstotkov vseh zasebnih potovanj v tujino.

Med zasebnimi potovanji so prevladovala krajša, torej takšna z najmanj eno in največ tremi prenočitvami, ki jih je bilo 60 odstotkov. Preostalih 40 odstotkov zasebnih potovanj je bilo daljših, torej s štirimi ali več prenočitvami.

Okoli 1,4 milijona ali 32 odstotkov vseh zasebnih potovanj lani je bilo opravljenih med poletnimi počitnicami - v juliju in avgustu. Na krajša zasebna potovanja so se prebivalci Slovenije odpravljali bolj enakomerno preko leta, od daljših potovanj pa jih je bilo skoraj polovica, natančneje 46 odstotkov, opravljenih v juliju in avgustu.

Zasebna potovanja so trajala povprečno 4,5 prenočitve, in sicer v Sloveniji 2,8 prenočitve, v tujini pa 5,5 prenočitve. Udeleženci zasebnih potovanj so porabili povprečno okoli 52 evrov na dan, pri tem v Sloveniji 42 evrov, v tujini pa 55 evrov.

Povprečno največ denarja na dan je porabil turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu. Ta je v povprečju potrošil 93 evrov na dan, od tega v Sloveniji 69 evrov, v tujini pa 102 evra. Najmanj je na drugi strani v povprečju trošil turist, ki je bival v lastnem počitniškem bivališču, in sicer 21 evrov na dan; v Sloveniji 16, v tujini pa 23 evrov.

Na vsaj eno poslovno ali študijsko potovanje se je lani odpravilo 229.000 ali 13 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let. To je bilo za eno odstotno točko več kot v letu 2018.

Vsi skupaj so se odpravili na nekaj več kot 600.000 poslovnih potovanj, 75 odstotkov teh potovanj je bilo v tujino. Ciljna država pri skoraj petini vseh poslovnih potovanj v tujino je bila Nemčija.

Poslovno potovanje je v povprečju trajalo 2,8 prenočitve, in sicer v Sloveniji 2,1, v tujini pa 3,1 prenočitve. Povprečni dnevni izdatki pa so na teh potovanjih znašali okoli 178 evrov na osebo, pri tem v Sloveniji 129, v tujini pa 189 evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.