https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Rozman: Obrazci o zdravljenju starostnikov namenjeni le za orientacijo zdravnikom

5.6.2020  

Na današnji že 70. in zadnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 v Cankarjevem domu sta sodelovala direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman in vladni govorec Jelko Kacin.

Pred dvema mesecema smo se nahajali v povsem drugačni situaciji, kot jo poznamo danes, je uvodoma dejal Kacin. »Že tedne nimamo novih okužb v domovih za starejše občane. Sprostili so se številni preventivni ukrepi. Vlada je že s 15. majem lahko preklicala epidemijo,« je izpostavil.

Izpostavil je, da je bilo delo koordinatorjev za covid-19 za domove starejših občanov ključno, da smo uspešno preprečili vdor epidemije v glavnino DOS in da so se DOS, kjer se je vdor zgodil, zoperstavili, kljub temu, da nanj niso bili kadrovsko, prostorsko in infrastrukturno pripravljeni.

Še več o tem je povedal Aleš Rozman, ki je na kratko predstavil način dela koordinacije, ki je nastala v prvih dneh epidemije covida-19.

Dejal je, da v domovih za ostarele niso bili pripravljeni na epidemijo. »Manjkalo je znanja, opreme, pomoči ... Pristojno ministrstvo je to prepoznalo in imenovalo koordinatorje po regijah. Uspeli smo povezati domove in zdravstveni sistem pri nalogi preprečevanja širjenja epidemije po domovih," je pojasnil.

Poudaril je, da so želeli virusu čim bolj preprečiti vstop v domove. Če se je okužba zgodila, pa so želeli preprečiti širjenje na vse varovance in jo čim hitreje zajeziti. »V ta namen smo izvedli treninge uporabe zaščitne opreme za delavce v domovih, pomagali smo jim pri dobavi zaščitne opreme, pomagali smo jim tudi z znanjem in nasveti ter praktičnimi izkušnjami, kako razdeliti dom na različne cone,« je navedel.

Izpostavil je še, da na nobeni točki niso zapirali poti v bolnišnico varovancem DSO, ki so potrebovali bolnišnično oskrbo. Da bi se lažje odločali, s kakšno stopnjo nujnosti se bo obravnavalo bolnike, so opravili triažo pred morebitnim nastopom bolezni covid-19.

»Vsi dobro vemo, da je lahko nek 85-letnik še polno funkcionalen, skrbi zase, potem pa zboli za neko virozo in v dveh dneh postane priklenjen na posteljo in dokaj nebogljen. Želeli smo se izogniti temu, da bi ga videli takrat, ko je bolan v postelji in bi ga po nepotrebnem podcenili in sklepali, da je v zadnji stopnji kronične bolezni. Zato se je ta ocena stanovalcev naredila prej, ko so bili še v polni formi,« je pojasnil Rozman.

Pripravljeni obrazci in navodila za načrt zdravljenja pa so bili le kot nekakšna orientacija zdravnikom, da bi se čim bolj objektivno in kar se da pravično odločali za paciente, je še razložil Rozman in ob tem poudaril: »To niso bili formularji, ki so komurkoli preprečevali prevoz v bolnišnico ali pa da bi ga obravnavali, kot da si ne zasluži te nege in skrbi.«

Ob zaključku pa je izpostavil še, da so v DSO v večini primerov lahko zagotavljali enako stopnjo nege, kot bi je bili deležni v bolnišnicah.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.06.2020 ob 12:48 gost gost

      Pokvarjenci lažnivi. Ali doktori rabijo orientacijo in navodila, koga naj pošlejo v bonico in koga ne? Še tu se more vmešavati ta gnila politika? Sramota od države, že se nam celi svet smeje, nej zaman ka se avstrijci delajo norca iz naših sedanjih politikov, pa prav majo. To je tak kak za hitlera, ka je pravo njegov doktor, ta je za krematorij, te pa za delo, še malo naj bo. Kdor pa lahko to zagovarja je pa rejsan bedak od bedaka. Pa da bi se šlo za svojca, bi se strinjali, ka naj crkne, nej trbej v bolnico, tak je stari, pa gotovo, ka tak pravi ta politika. San doktor je pravo, ka so navodila prišla z vrha, to se pa zna, kje je in kdo ima vse niti v rokah. Kaj zdaj Desusov poslanec iz Pomurja, je tiho, se strinja? Že davno bi mogo oditi in cela stranka izstopiti iz te kvazi sramotne vlade. Še več protestov ,da pokažemo, da nismo ovce, ki se dajo voditi bolnikom.

      23 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.06.2020 ob 10:31 ilus gost

        Jes pa mijslin, ka v Sloveniji so politiki na levem in desne polu nej slabi, tudi zdravniki so dobri, ker sem to občutil sam na svoji koži, prav tako moram povedati, da nasploh se povsod dobro dela. Je pa res, da petinštirideset let komunizma z tridesetimi leti nadgradnje, de nas še nekaj časa močno teplo. Zato je sedaj skrajni čas, da začnemo živeti po demokratičnimi načeli, drugače nam ni pomoči.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.06.2020 ob 13:18 gost gost

      TELE ZABITO GOST PRIDES V BOLNICO TE PA V JOČ DOKTOR POMAGAJTE TE DO DOBRI BOG ZIVI SLOVENIJO PA NEJ RDECO

      4 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.06.2020 ob 13:40 gost

        Ti si toliko zabiti, da sploh ne veš zakaj gre.Pač nepopolna osnovna šola. Se ni kaj čuditi.

        15 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.06.2020 ob 13:36 gost

      A to je tisti direktor olnišnice, ki je pred časom napovedoval, da letos ne bomo šli na dopust?????? Na njegovem mestu bi od sramote dal odpoved in bi šel nekam kjer me nihče ne bi poznal. Ne, on se še dalje pojavlja na televiziji in na veliko laže. Ko nam takšni vodijo bolnišnice ....................

      19 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.06.2020 ob 13:57 gost

      Za izjavo, da so bili stanovalci DSO v domovih starejših deležni enake oskrbe oz. nege kot v bolnišnicah, bi v normalni državi moral biti takoj odstavljen

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.06.2020 ob 14:49 gost

      To trdi in je direktor bolnišnice Golnik, ki je ob začetku epidemije odločno odklanjal možnost, da bi na Golniku zdravili bolnike s Covidom, ko pa je dobil obljubljeno......pa je popustil in se začel pojavljati na tiskovnih konferencah.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.06.2020 ob 14:53 Gost gost

      Seveda zdaj je to orientacija vsak izgovor je dober.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.06.2020 ob 14:55 Gost gost

      Seveda zdaj je to opredeljeno, kot da je bila orientacija, vsak izgovor je dober.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.06.2020 ob 15:26 gost

      In seveda je tudi zanimivo, da v soboški bolnišnici ne znajo - nočejo povedati koliko postelj so imeli pripravljenih za bolnike s Covidom. Prav tako "ni jasno" zakaj bolnike iz Ljutomera "voziti" na zdravljenje na Ptuj in ne v Rakičan!

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.06.2020 ob 15:28 ŽIVLJENJE SE KONČA S SMRTJO gost

      NE VEM KA BI VI RADI ? Življenje se konča s smrtjo in to je še edino dejstvo na svetu, ki je za čisto vse enako in tako je tudi prav.

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.06.2020 ob 15:31 gost

      NORCI, po vaše bi naj 90 let stare in na pol mrtve vozili v bolnice, mladi pa crknite, bokibogme ste vsi zmešani.

      8 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.06.2020 ob 16:31 gost gost

      MAS PRAV NORCI NEGA JIM POMOČI LELEKI

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.06.2020 ob 17:10 gost gost

      Kak ste zadnji trije fuknjeni, toga nega na svejti. Budale od budal zabite, primitivne, nepismene. In takši podpirajo sedanjo kriminalno vlado. Sran bi me bilo, če bi bil v njihovi družbi. Pa še neka. Ko bi bar bili na teh sezmanih smrti vaši svojci, te bi tudi tak zagovarjali to zločinsko početje? Vse skupaj prijaviti na mednarodnem sodišču, ka doma je vse skorumpirano, kak že zadnjih sto let nej. Sramota od države pa od b udal, ki to mafijo podpirajo. Da bi van bar vse pobrali, pa stirali , v taborišča, te te srečni. Sramota.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.06.2020 ob 19:09 gost

      Tij si sigurno gnoj od gnoja!!! Bole ka bi se te tele skotilo namesto tebe zdaj bi imeli hasek od tebe pa nega drugega kak kup dreka---gnoj!!!!

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.