https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Kako se bo vlada odzvala na provokacije madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana?

11.06.2020 ob 13:07  

Mag. Dejan Židan, je v zvezi z odzivom na aktualna dejanja predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana, na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje.

Pisno poslansko vprašanje objavljamo v celoti.

"Lani smo slovesno obeležili 100. obletnico priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki ni bil zgolj praznik Prekmurcev, ampak je imel vseslovenski pomen. Predstavljala je mejnik zorenja zavesti nekega naroda in imela velik pomen za sodobno slovensko državnost. Ob 100. obletnici smo se utemeljeno spomnili zgodovinskih dejstev in konteksta odločanja o usodi Prekmurja in je nujno potrebno tudi za aktualni premislek.

Če s(m)o lahko prebivalci Prekmurja optimistično zrli v prihodnost in razvojni potencial te regije, ne moremo mimo aktualnih dejanj predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana, ki kažejo na nedopusten revizionizem zgodovine, rehabilitacije vojnih zločinov, ideje velike Madžarske ter nakazovanja teženj Madžarske do ozemelj izven njenih državnih meja, splošno nespoštovanje vladavine prava in vrednot Evropske unije s strani naše sosednje države.

Madžarski premier Orban je ob 100. obletnici podpisa trianonske pogodbe odkril spomenik Madžarska kalvarija v spomin na mesta, ki jih je Madžarska imela do podpisa mirovne pogodbe 4. junija 1920. Na spomeniku je zemljevid velike Madžarske, ki zajema dele območja današnje Slovenije, Hrvaške, Srbije, Slovaške, Avstrije, Romunije in Ukrajine, kot so bila v okviru Avstro-Ogrske do leta 1920. Zemljevide velike Madžarske je premier Orban javno objavil že večkrat, maja letos tudi v čestitki dijakom ob opravljanju mature iz zgodovine.

Zgodovinska dejstva in okoliščine so znane. 17. avgusta 1919 je jugoslovanska vojska, potem ko je 12. avgusta zasedla Prekmurje, na množičnem zborovanju v Beltincih predala oblast civilnemu upravitelju Prekmurja. Mirovna konferenca, ki se je sestala v Parizu po končani prvi svetovni vojni, je postavila temelje novega svetovnega reda, ki naj bi v prihodnje preprečeval spopade in človeštvu zagotavljal mir. Konferenca je omogočila priključitev Prekmurja k Sloveniji in združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Mejne črte novih zemljevidov, ki so nastali na tleh zrušene Evrope, so bile sicer zarisane tudi preko slovenskega narodnostnega ozemlja, pri čemer smo Slovenci izgubili vso Primorsko, velik del Notranjske in Severno Koroško, del Porabja.

Žal smo vse bolj priča kako desni populisti v državah vzhodne Evrope spreminjajo svoje ideološke poglede na preteklost v uradno zgodovinopisje svojih držav. Do podobnih incidentov prihaja tudi drugje, na primer v Italiji, ko je tedanji predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani na slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve fojb v Bazovici s svojimi izjavami opravičeval fašizem, na kar smo se Socialni demokrati ostro odzvali in zahtevali njegov odstop. Ne bomo dovolili, da se enako dogaja tudi pri nas, kljub temu da posamezni indici in dejanja visokih političnih predstavnikov Slovenije že nevarno nakazujejo to realnost.

Skrb zbujajoča je neodzivnost Vlade Republike Slovenije, še posebej ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja na nedopustno ravnanje madžarskega premiera Orbana, ki kaže na zanemarjanje dolžnosti branjenja slovenskih interesov in ozemeljske integritete Slovenije.

V Deklaraciji o zunanji politiki Republike Slovenije (DeZPRS-1), ki jo je Državni zbor sprejel 10. julija 2015, na podlagi prvega odstavka 2. člena Zakona o zunanjih zadevah ter 110. člena Poslovnika državnega zbora, namreč kot ključne elemente zunanje politike Republike Slovenije navaja:

- osrednjo vlogo Ministrstva za zunanje zadeve pri usklajevanju vseh mednarodnih dejavnosti in vseh deležnikov na področju mednarodnih odnosov Republike Slovenije ter povezovanje teh dejavnosti v skladno, verodostojno in celostno zunanjo politiko; dejavno in usklajeno sodelovanje vseh ministrstev v Svetu Evropske unije ter drugih mednarodnih in regionalnih organizacijah, nosilna vloga Državnega zbora pri oblikovanju stališč do vseh zunanjepolitičnih vprašanj /…/;
- krepitev kulture zunanje politike, za katero so značilni državniško usmerjena zunanja politika, kontinuiteta načel in vrednot v zunanji politiki, iskanje širokega političnega in družbenega soglasja glede temeljnih zunanjepolitičnih usmeritev /…/.

Na podlagi zgoraj navedenega Vlado Republike Slovenije sprašujem:

- Kako se bo Vlada RS odzvala na nedopustno ravnanje in provokacije madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana, ki kažejo na revizionizem zgodovine, ideje velike Madžarske ter nakazujejo težnje Madžarske do slovenskega ozemlja?

- Kateri koraki so bili že storjeni s strani Vlade RS ter slovenske diplomacije in ali bo Slovenija, kot je to storila Hrvaška, Madžarski poslala protestno noto?

- Kako boste odgovorili na skrbi in upravičili pričakovanja Prekmurcev po ohranjanju pomena zgodovinskih posebnosti Prekmurja, krepitvi narodne, kulturne in jezikovne zavesti, še posebej v luči nedavnega obeleževanja 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
- Ali boste realizirali predloge Upravnega odbora za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu, ki ga je vodil prvi predsednik republike Milan Kučan, in sicer:
· dopolnitev zakonske opredelitve prekmurskega praznika;
· dokončanje zvočne čitanke Prekmurščina, kinč predragi – živa kulturna dediščina v zvoku in pisavi;
· postavitev spomenika ameriškemu ekspertu na Pariški mirovni konferenci Douglasu W. Johnsonu?"

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.06.2020 ob 13:17 gost

      Ej Židan, ko te nebi znao, skupo bi te platio.

      21 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.06.2020 ob 13:31 gostja gost

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.06.2020 ob 13:37 77 gost

      Kakor na začetku tako na koncu,Prekmurci so bili pod Madžarsko pred 100 leti in po 100 letih spet pod Madžarsko,Prekmurje prodajajo politiki kot kurvo.

      16 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.06.2020 ob 16:56 kralj matjaž gost

        Če je bilou Prekmurje 1000 let Madžarsko, zakoj ne bi smel Orban gučati o Lendavi pa Soboti? Mi tüj gučimo o Monoštri, Celovci, Beljaki, Trsti, Savudriji pa Koprskon zalivi do mednarodnega morja, pa je tou en den nej bilo od Slovenije. Drügo: Židan je glup, velika Mađarska je tista ka je Kralj Matjaž mel, ta do Češke, Poljske, pol Slovenije in Dalmacije. Tou ka Orban guči, to je Kraljevina Madžarska pred 1920.

        14 12 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.06.2020 ob 13:41 gost gost

      Zakaj brišete komentarje, če so dobro napisani? Nedostojne in žaljive pa objavljate? Stem si ne delate uslugo.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.06.2020 ob 8:30 gost gost

        Zgodovinska dejstva so zgodovinska dejstva, tako kot prisega domobrancev gospodu Hitlerju po direktivi Ljubljanske rimokatoliške škofije !?

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.06.2020 ob 13:43 gost gost

      Vsaj eden se je oglasil na nedopustno provokacijo fašista Orbana. Odgovor Logarja pa je bil skrajno nedostojen enega ,pa čeprav kvazi ministra. Državljani zahtevamo primeren odgovor na tako gnilo provokacijo.

      26 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.06.2020 ob 14:09 gost

      Židan, cug si zamudo, imel si priliko, zdaj pa v kot pa v joč! drekmešatjenajlažje&

      21 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.06.2020 ob 14:10 gost gost

      EJ ZIDAN PA SI SE STREJLO V KOLENO TERAN KRANJSKA NEJ TI ZADOSTA STO SE CVIKA OD ORBANA MIJ NEJ PREKMURJE REPUBLIKA STAJERC ZAL TI JE POKAL DE V POMURJI ITAK

      17 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.06.2020 ob 14:44 gost

      Mađari če vam kaj ne paše v Slo...turbo pa raus proti Balatoni

      18 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.06.2020 ob 14:58 gost

      BOLJŠE ORBAN KOT KOMUNISTI Pokojni Kramberger je rekel, pazite pred več kot 28 leti, naslednje, navajam “Kučan ni slab človek, ampak on je komunist. Če boste volili njega, bodo zopet vladali komunisti. In ko ne bodo vladali, dodajam, takrat bodo protestirali in pozivali k smrti tistih, ki vladajo, pa niso iz njihovih vrst,” KAKO JE IMEL PRAV. Na biciklističnih mitingih, predvsem po Ljubljani, kjer je največ privilegirancev iz nevladnih organizacij, in ki jih financiramo davkoplačevalci, lahko slišimo totalitarne vzklike “Smrt janšizmu, svoboda narodu!” in “Smrt janševikom!”. Protestniki druge zmerjajo s fašisti, čeprav sami kažejo simptome totalitarizmov – še zlasti histerične zahteve po takojšnji menjavi oblasti. Ni čudno, saj je po njihovem edina demokratična in intimna opcija levica. TOLIKO O KOMUNISTIH MARŠ. Orban ima 80 % podporo ljudstva slovenski komunisti 5 % od manj kot polovice slovencev ki pridejo na volitve.

      19 21 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.06.2020 ob 15:07 gost

        Kramberger je bil neizobražen čudak, ki je o Janši povedal, da je Janša najbolj nevaren, ker se obrača po vetru. Janša je iz najbolj zagretega komunista postal najbolj vnet zagovornik domobrancev. Ti si pa pravi neizobražen madžaronar. Do Madžarske ni daleč, pot ti je odprta, Orban te vabi. Kaj še čakaš?

        20 16 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.06.2020 ob 16:01 gost

      Mađari se preveč hršijo...dobijo traktore in društva denar s katerim itsk ne vejo ravnati...gorički in lendavski mađari ...pokazati jim pot na Mađarsko ..da bodo blizu pedru Orbanu ...marš gnoji nehvaležni

      11 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      11.06.2020 ob 16:42 G. O. S. T., gost

      Prepozno,,,, princ teme,,, je to poglavje že zaključil Prekmurje je prodano denar pospravljen. Le podpis in plombo še postavijo pa smo Madžar čeki nebo pa vašega posranca,,, princa teme,,,. V tej raji ker je žrtvoval vas bedake zdrogirane od virusa posrane hlapce.

      7 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.06.2020 ob 21:14 Ti gost zvani princ teme, maš ti morda kaki fetiš na drek??????????? Te vzburja ce se ti gdo vserje v gobec pa požereš drek???????????????????????? gost

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      11.06.2020 ob 18:33 gost 2 gost

      Gost ob 14.58. Ka si pravo: Budalo, ne vejš, ka je te kmet Orban najvekši komunist,. ka jih je kda bilo na madžariji. Tak radikalen je bil, ka so se ga še tan branili, zdaj de pa nekaj blebeto. Največja gnida od voditelov v Evropi je, za njin pa naš jajo. Cela EU se dela norca iz njega in obsoja njegovo ravnanje nad lastnimi državljani. E, samo jajoji to nede uspelo. Vi eni, ka pa vse to zagovarjate, vas je pa lejko sran, pa skrijte se v mišjo luknjo. Še bolše, ite v madžarijo k tomi tirani , te te vidli, kak de van dobro tan. Mate vso možnost iti ta. Samo te pozabite na naš denar. Tan te še za kruj prosili. Proseratori bedni. Sicer pa rajši k indijskin muđahedinon, kak k tomi provokatori. Še malo, pa njemi evropa da brco v rit .

      11 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      11.06.2020 ob 18:42 gost

      Živel Orban in njegova velika Madžarska! Mij smo lahko kjer koli delati znamo ,pa tudi živeti znamo ,vij drislavci pa marš v p.. m..

      6 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.06.2020 ob 20:31 gost

        Tvoja baba puši ciganske mađarske kurce smrdljivec...tij pa ližeš ka so turbaši pojebali in tvojoj našpukali ...gnoj mađaronski

        0 8 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      11.06.2020 ob 18:56 Godžiro gost

      Pa dobro gost2 , zdaj če se je tebi odpelalo tega ne rabiš razlagati širnemu svetu , pa koga boš tij lolek nekaj selil iz države , idi pa nekje drugje zdravi svoje frustracije , samo tu mi ne cvili v tri dni .

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      11.06.2020 ob 19:43 gost gost

      Zadnjima dvema se je odpelalo. Naj se jima pela še dale ,tan proti vzhodi, škoda omenjati te države. Tan ta srečniva, mi pa tudi, ka jiva nede več tu.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      12.06.2020 ob 5:50 gost

      Gospod poslanec Horvat kje je vaše prekmursko domoljublje??? Le zakaj ste tiho?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      12.06.2020 ob 6:55 Roman gost

      Politika je kurba. Židan to najbolje zna

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      15.06.2020 ob 10:49 gost

      Ne serite levuharji .Vse veste o ORBANU,kaj pa Soros ki financira levico in proteste. Že za MB vstajami je bil prasec stari. Njega pa nesnage levuharske ne omenjate.Kaj bi saj ste gnoji in to boste tudi ostali.Fuj banda levuharska.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      23.06.2020 ob 6:26 gost

      Upam da bo preminil iz politike.Saj tudi nikšen ni bil.Dober je bil edino v zavajanju ljudi.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.