https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Z evropskimi sredstvi do vzpostavljanja kratkih oskrbnih verig in ohranjanja kulturne dediščine

11.06.2020 ob 14:00  

Danes je v Križevcih pri Ljutomeru pri kapelici Sv. Ane potekala novinarska konferenca v zvezi z odobritvijo operacij oz. projektov v okviru 3. in 4. javnega poziva Lokalne akcijske skupine Prlekija (LAS Prlekija). Trenutno sta odprta dva javna poziva LAS Prlekija - 5. javni poziv razpisuje skoraj 610 tisoč sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), 6. javni poziv pa dobrih 633 tisoč iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).


V Lokalni akcijski skupini Prlekija (LAS Prlekija) se trenutno izvaja devet projektov, ki so bili izbrani na 3. javnem pozivu LAS Prlekija za sofinanciranje iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je namreč na predlog LAS med novembrom 2019 in januarjem 2020 izdala odločbe o odobritvi devetih operacij, ki jih je avgusta lani LAS Prlekija predložila agenciji. Največ sredstev je namenjenih vzpostavljanju kratkih oskrbnih verig in ohranjanju nesnovne kulturne dediščine. Skupna višina odobrenih sredstev znaša 242.014,17 EUR.

V skladu s Strategijo LAS Prlekija 2014-2020 je LAS Prlekija, ki deluje na območju osmih občin v Prlekiji (Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej), 7. januarja 2019 objavila 3. javni razpis LAS Prlekija, v katerem je bilo razpisanih 373.290,53 EUR sredstev za sofinanciranje iz sklada EKSRP. Delež sofinanciranja upravičenih stroškov za projekte (operacije), sofinanciranih iz EKSRP znaša največ 70 %. Na javni poziv je LAS Prlekija prejela 19 vlog, največ za ukrepa »Ohranjanje nesnovne kulturne dediščine« in »Vzpostavljanje kratkih oskrbnih verig«.

Med samimi ukrepi so tudi inovativne pobude za izboljšanje pogojev gospodarstva, pobude za ohranjanje prleškega narečja pobude za ohranjane tradicionalnih obrti in rokodelstva, ohranjanje naravne in kulturne dediščine, spodbujanje rabe obnovljivih virov energije, medgeneracijska druženja in drugi. 

Na predlog ocenjevalne komisije (OK) LAS Prlekija je Upravni odbor (UO) LAS Prlekija maja 2019 potrdil deset projektov. Prleška razvojna agencija, vodilni partner LAS Prlekija, je nato na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) v pregled poslala dokumentacijo o poteku izbirnega postopka izbora projektov. Po odobritvi MKGP je nato vloge tehnično pripravila in jih avgusta 2019 posredovala na ARSKTRP. Agencija je prve vloge od skupno devetih potrdila novembra 2019, zadnjo pa januarja 2020 in jim namenila sredstva v skupni višini 242.014,17 EUR.

Med 6. 2. in 1. 4. 2019 je bil odprt 4. javni poziv LAS Prlekija, v katerem je bilo razpisanih 463.090,94 EUR sredstev za sofinanciranje iz sklada ESRR, pri čemer je delež sofinanciranja znašal 80 %. Na javni poziv je prispelo 11 vlog. Konec maja 2019 je UO LAS Prlekija na predlog OK LAS Prlekija potrdil šest vlog, ki jih je vodilni partner LAS v roku mesca dni posredoval v odobritev na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

Seznam vseh odobrenih projektov na 3. in 4. javnem pozivu LAS Prlekija s povzetki projektov je objavljenih na spletni strani LAS www.las-prlekija.com. Med njimi so ukrepi za osveščane o pomenu narave in naravnih virov za območje LAS, medgeneracijska druženja in  krepitve podjetniških znanj.

Odprta 5. in 6. javni poziv

Od 17. februarja je odprt 5. javni poziv LAS Prlekija, ki tako kot 3. javni poziv, razpisuje sredstva iz sklada EKSRP. Prvotno načrtovan obseg sredstev je od aprila, po potrjeni spremembi Strategije lokalnega razvoja znatno povečan. Iz naslova uspešnosti delovanja je LAS Prlekija prejela dodatna sredstva v skupni višini 283.738,15 EUR. Javni poziv z razpisno dokumentacijo je objavljen na spletni strani www.las-prlekija.com.

Od 1. 6. 2020 je objavljen tudi 6. javni poziv za izbor operacij, ki razpisuje dobrih 633 tisoč sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, razpoložljivih na devetih različnih ukrepih. Poziv bo odprt do 31. 8. 2020. V času trajanja objave aktualnih javnih pozivov načrtuje vodilni partner izvedbo več delavnic za pomoč prijaviteljem pri prijavi vlog na javna poziva.

Niko Miholič, predsednik LAS Prlekija, je ob tem povedal: »Programi LAS so za naše okolje izrednega pomena, saj imamo danes ravno zaradi omenjenih razpisov izvedenih ogromno uspešnih projektov, ki dopolnjujejo zelo različne dejavnosti. Trenutni razpisi pa so usmerjeni predvsem v razvoj turizma v našem okolju. Slednje je danes bolj potrebno kot kdaj koli prej, prav tako pa je turizem ravno tista dejavnost, ki ima v našem okolju ogromno potenciala. Veseli me, da je vedno več interesentov in zanimanja za LAS-ove razpise kar se odraža seveda tudi v prijavah. Upam, da bo tudi tokrat prijavljenih veliko zanimivih projektov, ki bodo dali tisto dodano vrednost v turizmu«.

Goran Šoster, direktor Prleške razvojne agencije giz, vodilni partner LAS Prlekija: »Veseli nas, da lahko v teh težkih časih za posameznike, za skupnost in zlasti za gospodarstvo, omogočimo najprodornejšim projektom, da bodo po opravljenem izboru prejeli znatna nepovratna sredstva iz državne in iz evropske blagajne. Že doslej smo videli zelo spodbudne učinke t.i. malih projektov na lokalni razvoj. Poslej se nadejamo še večjemu vplivu projektov LAS Prlekija na blaženje gospodarske krize in na hitrejše okrevanje vseh delov družbe, vključno z javnim in nevladnim sektorjem.«

Na novinarski konferenci je župan občine Križevci, mag. Branko Belec, predstavil projekt »Prleški velikani v sobah spomina«, ki je uspešno kandidiral na 3. javnem pozivu LAS Prlekija. Namen projekta je skozi krovno zgodbo o prleških velikanih povezati spominske sobe Prleških velikih mož v skupen vodič, ki bo opisal pomembnost prleškega prostora in njenih ljudi ter podrobneje predstavil spominske sobe. Ena izmed njih je soba dr. Matije Slaviča, ki je postavljena v obnovljeni kapelici Sv. Ane v Križevcih pri Ljutomeru, katero je prisotnim predstavil župnik župnije Križevci, g. Štefan Vinkovič.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.