https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na ornitološkem pohodu spoznavali ptice Goričke krajine

15.06.2020 ob 13:00  

V nedeljo, 14. junija, je potekal ornitološki izlet, kjer so pohodniki spoznavali ptice Goričke kulturne krajine.


Pohodniki so v okviru izleta "Ali na Goričkem še poje hribski škrjanec?" opazovali in prisluhnili pticam v mozaični kulturni krajini sredi Goričkega. Sam odgovor na vprašanje pa so pohodniki dobili že na začetku izleta, kjer je iznad goričke pokrajine zapela ena najbolj ogroženih ptic na Goričkem.

Hribski škrjanec - Foto: Alen Ploj (DOPPS)

Sam pohod se je pričel v Fokovcih, na izletu pa so udeleženci spoznavali tudi druge ptičje vrste značilne za to območje. Fokovci so izjemno vrstno bogati tako po ptičjih kot tudi ostalih vrstah in so eden izmed redkih krajev, kjer domujejo tri izjemno ogrožene vrste ptic - hribski škrjanec, veliki skovik in smrdokavra ali po domače upkač/upkaš. 

Rjavi srakoper

Hribski škrjanec, nekdaj pogosta gnezdilka, spada danes med najbolj ogrožene ptice v Sloveniji ter tudi v Evropi. Na Goričkem ga najdemo le še na nekaterih redkih območjih. V letu 1997 je bilo ocenjeno, da na Goričkem gnezdi okrog 240 parov hribskega škrjanca, medtem ko je bilo v letu 2018, na podlagi intenzivnega opazovanja in iskanja gnezd, število ocenjeno na 40 parov. 

Hribskega škrjanca kakor tudi druge vrste ogroža izguba habitata zaradi intenzifikacije kmetijske rabe travnikov, izsekavanja posameznih grmov in dreves na travnikih, izginjanja travnatih pasov med njivskimi površinami, prekomernega opuščanja rabe in posledičnega zaraščanja v gozdne sestoje ter urbanizacije (izgradnja cestne infrastrukture, širjenje naselij). Je močno ogrožena in tudi zavarovana vrsta.

Sam izlet je še kako pomemben glede samega ozaveščanja o pomembnosti ohranjanja biodiverzitete in narave okoli nas, potekal pa je v organizaciji Javnega zavoda Krajinski park Goričko.

Čopasta hrušica

V mejicah, na suhih ekstenzivnih travnikih in v travniških visokodebelnih sadovnjakih, so udeleženci opazovali tudi mlinarčka, rjavega srakoperja, rumenega strnada, rjavo penico in šmarnico, za konec pa je pohodnike presenetila tudi smrdokavra, obogateni pa so bili tudi z marsikatero "ptičjo zgodbo".

Bela pastirica

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.06.2020 ob 13:38 Busya gost

      Najbolj priljubljena stran za zmenke v Sloveniji. Je prost - (getbadgirl .com)

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.06.2020 ob 13:40 Galeb gost

      To je pa bil užitek.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.06.2020 ob 17:06 gost

      Nega trnu lidej zatu ka tu nej bilou tak dosta gesti pa piti! lidgej nejdu rade ta ge toga nega

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.