https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Grad Negova s pomočjo programov do mednarodno prepoznavnega kulturnega središča

19.06.2020 ob 9:00  

Na gradu Negova je potekala tiskovna konferenca kjer je bil predstavljen projekt Ruritage v okviru katerega bodo letos potekali naslednji programi: recikel, Fotograd Negova 2020 - pomlad ter program za zeliščarski dan NEGOVAnJE 2020 – pomlad, ki se začne že to nedeljo.

RURITAGE – Dediščina za ruralno regeneracijo

Projekt RURITAGE, podprt iz evropskega programa Obzorje 2020, med epidemijo ni stal. Čeprav v izhodišču vključuje 39 partnerskih organizacij, ki so se jim preko javnega poziva pridružile še druge, in povezuje številne države v svetu, največ jih je seveda iz Evrope, so kontinuirano sodelovanje med partnerji, delavnice, konference, neposredne komunikacije, priprave dokumentov, sestanki, forumi začeto delo ohranjali in nadaljevali dejavnosti po predvidenem načrtu.

Tako so že pred zaprtjem meja, prepovedjo gibanja v javnih prostorih, prenehanjem kulturnih, izobraževalnih, znanstveno-raziskovalnih in drugih dogajanj v neposrednih osebnih stikih, zasnovali poslovni načrt in iz njega izpeljali načrt aktivnosti za prihodnje obdobje.

"Pripravljalni fazi projekta sledi izvedba, ki smo jo zaradi splošne situacije morali časovno zamakniti, a smo ohranili programske zasnove regeneracije podeželja z dediščino – Grad Negova, njegova okolica in širše območje želimo vzpostaviti kot enega središč umetnosti in kulture, ki izhaja iz kulturne in naravne dediščine, znanj in vedenj ljudi, medgeneracijskega in interdisciplinarnega dialoga, naravni danosti ter upoštevanja načina življenja tukajšnjega prebivalstva in njegovega dela za trajnostni razvoj.

Zato smo v RURITAGE povabili različne strokovnjakinje in strokovnjake, podjetnike in podjetnice, podjetja, družbe, kulturne organizacije institucije, izobraževane in raziskovalne ustanove, starejše in mlajše, umetnike in umetnice, ki s svojimi idejami, predlogi in projekti bogatijo kohezivnost območja, ga vključujejo v vidnejše regijsko dogajališče, ki na dediščini gradi sonaravni razvoj, sestavlja prednosti in slabosti v enkraten in izviren konglomerat vrhunskosti –življenja in ustvarjanja.

V letu 2019 samo v okviru projekta RURITAGE odprli Središče podeželske dediščine grad Negova, izvedli prireditve (Zeliščarski dan in Festival ljubezni) ter organizirali niz delavnic, na katerih smo skupaj s ključnimi deležniki oblikovali akcijski načrt, na podlagi katerega bomo skušali regenerirati naše podeželsko območje.

Glavni cilj akcijskega načrta je pozicioniranje gradu Negova kot regionalnega in mednarodno prepoznanega kulturnega središča.

Specifični cilji:

  • obogatitev programskih vsebin;
  • izboljšave na področju dostopnosti in povezljivosti;
  • izboljšanje veščin in znanj za spodbuditev doživljajskega turizma v regiji;
  • povečati dostopnost do umetnosti in lokalnih tradicij za lokalne skupnosti.

Operativni načrt za izvajanje načrta/akcije, ki smo jih z našimi deležniki oblikovali v teku razvojne faze in s pomočjo katerih bomo dosegli zastavljene cilje:

  1. izboljšave na področju dostopnosti in povezljivosti (vzpostavitev mreže trajnostne sposojevalnice koles, RECIKEL; oblikovanje novega turističnega produkta in vzpostavitev širokopasovne povezave na gradu Negova);
  2. Festival ljubezni;
  3. Zeliščarski dnevi;
  4. Srednjeveški dan;
  5. Izgradnja novih znanj in spretnosti o ustvarjalnosti na podeželju (delavnice).

S pomočjo različnih programov, prireditev in festivalov želimo spodbuditi ponovno odkrivanje lokalne zgodovine in tradicij ter krajine, ter spodbuditi lokalno ustvarjalnost. Pozicioniranje gradu kot trajnega kulturnega središča na tem območju tudi nadaljnjo krepi sodelovanje na lokalni, regionalni, nacionalni in celo mednarodni ravni, "so zapisali v sporočilu za javnost.

Program v sezoni 2020 je nekoliko okrnjen in spremenjen (zaradi COVIDA 19):

  • Zeliščarski dan – NEGOVAnJE 2020 (nedelja, 21. junij 2020 in nedelja, 6. september 2020), Zeliščarska razstava in sobotni vodeni sprehodi skozi Zeliščni vrt z zeliščarko in zeliščarske delavnice
  • Fotograd Negova (spomladanski in jesenski cikel razstav) pomlad (Stojan Kerbler z naslovom LJUDJE/PEOPLE in Zsolt Bikfalvi z naslovom UMETNOST LETENJA/ART OF FLYING)
  • 10. tabor ljubiteljskih fotografov in slikarjev Slovenije (sobota, 27. junij 2020)
  • Festival ljubezni (sobota, 5. september 2020) – PENINA FEjST
  • Senzorični performans ter gastronomska etnološka delavnica
  • 3. mednarodna likovna kolonija
  • Grajska košnja
  • Grajska trgatev

*Foto: Zavod Kultprotur

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.